„Ochii sunt singurul loc din corp unde se pot vedea nervii, venele si arterele, fara sa fie nevoie de interventia unui bisturiu „, spune Shantan Reddy, oftalmolog si specialist in retinologie de la New York University Langone Medical Center, citat de womenshealthmag.com. Astfel se pot detecta probleme de sanatate precum diabetul sau hipertensiunea, chiar inainte ca simptomele sa apara.
Iata cateva semne „citite in ochi” care te avertizeaza asupra unor posibile probleme de sanatate, conform womenshealthmag.com.
Indiciu: Artere argintii sau de culoarea cuprului
Afectiune posibila: Hipertensiune
Conform studiilor, peste 20% dintre persoanele care se confrunta cu o presiune ridicata a sangelui nu stiu de existenta acestei afectiuni. Pericolul? Daca nu este tratata la timp boala poate duce la deteriorarea retinei, crescand riscul de atac de inima sau infarct.
Indiciu: Alunita in partea interioara a ochiului
Afectiune posibila: Melanom
Lumina soarelui nu este periculoasa doar pentru pielea ta, ci poate creste riscul de aparitie a cancerului in interiorul globului ocular. De exemplu, o mica suprafata ridicata ori o alunita in stratul de pigment de la nivelul retinei poate fi un semn al cancerului, spune Sophie J. Bakri, medic oftalmolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. Diagnosticarea precoce a unui melanom la nivelul ochiului este esentiala; de cele mai multe ori nu prezinta simptome si se poate intinde rapid la tesuturile din jur.
Indiciu: Vase de sange sparte
Afectiune posibila: Diabet
Nivelul ridicat de zahar din sange poate bloca sau afecta in timp vasele de sange de la nivelul retinei, facandu-le sa devina mai subtiri si mai poroase. Astfel apare retinopatia. Oftalmologul poate identifica aparitia unor vase de sange anormale, care se dezvolta la intamplare. Cauza este diabetul, o boala care afecteaza grav vederea si poate duce la orbire.
Indiciu: Inflamatia ochiului
Afectiune posibila: Boala Autoimuna
Boala autoimuna determina organismul sa atace celulele si tesuturile sanatoase, ducand la inflamatie. Daca observi la nivelul ochiului ca 30-50% dintre vasele de sange sunt inflamate, este posibil sa suferi de lupus ori artrita reumatoida. Alte simptome? Uscaciunea severa a ochiului cauzata de glandele lacrimale atrofiate.
Indiciu: Basici in globul ocular
Afectiune posibila: Corioretinopatie Centrala Seroasa (CSR)
Boala este cauzata de stresul emotional sau mental excesiv, care suprasolicita organismul iar retina incepe sa produca basici cu lichid. Un alt simptom: privire incetosata ori aparitia unor linii curbate atunci cand te focusezi pe un anumit punct. In multe cazuri, CSR poate fi atenuata prin reducerea nivelului de stres sau prin intermediul tratamentului cu laser.
Indiciu: Ulcior la nivelul pleoapei (orjelet)
Afectiune posibila: Tumoare a glandei sebacee
Ulciorul este o infectie a glandei sebacee, manifestata de obicei la persoanele cu pielea grasa. Poate deveni periculos daca dureaza mai mult de trei luni sau apare frecvent in acelasi loc. Atunci se pune in discutie prezenta unei tumori rare a glandei sebacee.
Indiciu: Vene umflate pe albul ochiului (sclera)
Afectiune posibila: Alergii
Cand ochii intra in contact cu alergenii precum polenul, praful si parul de animale, acestia declanseaza un mecanism de protectie si secreta histamine antiinflamatorii si alte substante naturale. Insa, aceasta aparare are si efecte secundare. Rezultatul? Umflarea vaselor de sange, ochi inrositi, secretii lacrimare si senzatia de mancarime. Alte simptome: tuse, stranut si nas infundat.
Indiciu: Ochi galbui
Afectiune posibila: Boli ale ficatului
Ai o nuanta galbena a ochilor? Este posibil sa suferi de hepatita sau ciroza. Culoarea este cauzata de acumularea de bilirubina, un pigment derivat din hemoglobina. Icterul este un simptom al bolilor hepatice, care ingalbeneste albul ochiului si pielea.
Indiciu: Pete albe pe retina
Afectiune posibila: HIV
Aparitia pe retina a unor pete albe pot indica o infectie cu virusul citomegalic, care poate fi cauzata chiar de infectia cu virusul HIV.
Indiciu: Pleoape umflate
Afectiune posibila: Neurofibromatoza
Exista cazuri in care deformarea sau ingrosarea pleoapei este un semn de neurofibromatoza, o boala ereditara caracterizata de prezenta unor tumori aparuta la nivelul oricarui organ, inclusiv pe nervii oculari (numite neurofibroame, noduli lisch, tumori mici si necanceroase localizate pe iris). Insa aceste cazuri sunt foarte rare si este nevoie de un consult de specialitate.
Indiciu: Pleoape cazute
Afectiune posibila: Tumoare cerebrala
Pleoapele cazute sau ptoza palpebrala in termeni medicali poate fi pur si simplu un semn de imbatranire. Insa, poate arata si existenta unei tumori cerebrale sau a unei afectiuni neuromusculare (miastenia gravis), caracterizata prin slabiciune si oboseala musculara.
Indiciu: Ochii bulbucati (exoftalmici)
Afectiune posibila: Probleme cu tiroida
Ochii bulbucati pot fi o trasatura de familie, dar pot indica si prezenta unei afectiuni tiroidiene, mai exact a hipertiroidiei (tiroida prea activa). Simptomele ei? Scadere in greutate, ciclu neregulat, nervozitate, puls rapid, exoftalmie (iesirea in afara orbitelor a globurilor oculari).
Indiciu: Inele la nivelul corneei
Afectiune posibila: Boala Wilson
Boala Wilson este o afectiune ereditara care determina acumulari de cupru in diferite tesuturi, precum creier si ficat, aparute la nivelul corneei sub forma de inele (inelul Kayser-Fleischer: un inel brun sau verzui la marginea limbului corneean). Aceste inele sunt inofensive, insa fara tratament boala Wilson poate duce la deces.
Daca observi unul dintre aceste simptome, mergi la medic pentru un consult de specialitate.
Examenul ochiului
Un test complet necesita mai multe etape de investigatie:
Testul de acuitate vizuala – medicul observa cat de aproape sau de departe poti vedea, prin ambii ochi, separat si impreuna, si daca ai nevoie de ochelari, prin citirea de pe un panou a unor litere din ce in ce mai mici.
Tonometria – o metoda de masurare a presiunii intraoculare (din interiorul ochiului), folosita pentru a detecta prezenta glaucomului. Glaucomul apare atunci cand lichidul se acumuleaza in globul ocular, cauzand presiuni daunatoare ochiului. Boala produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual.
Dilatarea pupilei – metoda folosita de medic cu ajutorul unor picaturi de ochi (vei avea privirea incetosata un timp). Anumiti opticieni pot folosi pentru aceasta procedura o camera digitala numita retinofot, ce suprinde imagini ale fundului de ochi, insa este mai bine ca pupila sa fie dilatata complet.
Lampa cu fanta (biomicroscop) – medicul foloseste o lumina puternica care ii permite sa examineze indeaproape corneea, irisul si retina; in unele cazuri se foloseste si o picatura de colorant galben, numit fluoresceina, care face zgarieturile corneei mai vizibile. Examenul indica prezenta unor tesuturi straine in ochi.
Descifreaza specializarea
Alege care dintre urmatorii specialisti este cel mai potrivit pentru a investiga problema ta.
Oftalmologul
Diploma: Necesita sase ani de medicina generala si cinci ani de rezidentiat. Oftalmologii sunt chirurgi care pot face operatii de cataracta, implant de retina si multe altele. De asemenea, iti pot face un control obisnuit de acuitate vizuala. (Sfat: Daca vrei sa-ti faci operatie la ochi cu laser, va trebui sa apelezi la un medic oftalmolog. Sunt putine tari care le-au dat permisiune optometristilor sa faca proceduri complicate care implica folosirea laserului.)
Optometristul
Diploma: Necesita patru ani de studii postliceale. Se ocupa cu examinarea pacientilor, stabilirea diagnosticului (hipermetropie, miopie, astigmatism) si tratarea acestuia (prescriu lentile de contact si ochelari).
Opticianul
Diploma: Niciuna, desi unele tari cer studii si licenta in domeniu. Opticianul medical se ocupa in principal cu vanzarea produselor si serviciilor optico-mecanice catre clienti, efectuarea de masuratori optice pentru lentile, prelucrarea materialului brut, finisarea si montarea lentilelor, intretinerea echipamentelor din dotare, asigurarea cu materii prime si piese optice, precum si cu intocmirea documentelor de evidenta si raportarea activitatii.