Peste un miliard de persoane din toata lumea traiesc cu o forma de dizabilitate, iar dintre acestea aproape 200 de milioane se confrunta cu mari dificultati, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare (SRMFR).
Din cauza populatiilor imbatranite, a riscului de accidente cu care se confrunta varstnicii, a numarului in continua crestere a cazurilor de afectiuni cronice – diabet, boli cardiovasculare, cancer si boli mintale -, in viitorul apropiat, dizabilitatea va deveni o provocare tot mai serioasa la nivel mondial, releva sursa citata. Potrivit SRMFR, persoanele cu dizabilitati reprezinta un vast potential socio-economic care trebuie deblocat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Banca Mondiala au realizat un raport mondial privind dizabilitatea, care a fost lansat la inceputul acestei luni de SRMFR, la Palatul Parlamentului. Documentul, care numara 350 de pagini, a fost realizat de-a lungul a patru ani, cu contributia a 360 de cercetatori, unii dintre ei confruntandu-se cu diverse dizabilitati.
Intre participantii la lansare s-au aflat Alessandro Giustini, vicepresedinte al Societatii Internationale de Medicina Fizica si de Reabilitare si ofiter de legatura cu OMS, Alana Officer, redactor executiv al Raportului Mondial privind Dizabilitatea, prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele SRMFR, Victor Olsavsky, reprezentantul OMS in Romania, Rodica Nassar, presedintele Comisiei pentru Sanatate a Camerei Deputatilor, Anna Maria Neagoe, director al Directiei „Protectia Persoanelor cu Handicap”.
„Popularizarea Raportului Mondial privind Dizabilitatea in spatiul Parlamentului Romaniei subliniaza prioritatea pe care tara noastra o acorda persoanelor cu dizabilitati, alaturandu-se demersurilor organismelor internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala, societati medicale europene si internationale de profil.
Persoanele cu dizabilitati se lovesc de piedici serioase cand vine vorba despre accesul la educatie, servicii medicale, informatie sau transport. Pe piata muncii, lucrurile stau cel mai prost. Implicit, cei afectati participa mai putin la viata economica si ingroasa randurile paturii sarace a societatii. Apare si efectul invers: saracia poate duce la declansarea unor stari asociate cu dizabilitatea”, a subliniat prof. dr. Mihai Berteanu.
SRMFR – care celebreaza, in acest an, 90 de ani de activitate – isii concentreaza eforturile pe ridicarea continua a nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de medicina fizica si de recuperare si pe actiuni de imbunatatire a sanatatii publice din Romania.