Cum se manifesta poliartrita reumatoida
Poliartrita reumatoida este o boala progresiva cu simptome si dovezi ale distrugerii articulare care se agraveaza cu trecerea timpului, a declarat marti, 9 octombrie, intr-o conferinta de presa, prilejuita de lansarea campaniei InspirART – Emotii Articulate in Romania, prof. dr. Ruxandra Ionescu, sefa Clinicii de Reumatologie a Spitalului „Sfanta Maria”.
Poliartrita reumatoida poate duce la daune ireversibile ale articulatiilor, la incapacitatea de a lucra si la scaderea functionalitatii. Boala afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta din intreaga lume, poate debuta la orice varsta, dar, de obicei, apare la persoane cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani, a aratat Ruxandra Ionescu.
Femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse sa dezvolte afectiunea decat barbatii. Poliartrita reumatoida este o tulburare inflamatorie cronica ce afecteaza, de obicei, articulatiile mici de la maini si de la picioare.
Poliartrita reumatoida afecteaza invelisul articulatiilor, cauzand o inflamatie dureroasa ce poate determina eroziunea osului si deformarea articulatiei. Pe langa problemele care apar la nivelul articulatiilor, boala poate afecta intreg organismul, manifestandu-se cu febra si oboseala. Poliartrita reumatoida este o boala progresiva cu simptome si dovezi ale distrugerii articulare care se agraveaza cu trecerea timpului. De aceea, este foarte importanta diagnosticarea timpurie a bolii si instituirea tratamentului cat mai repede.
Referitor la prevalenta bolii in Romania, prof. dr. Ruxandra Ionescu a spus ca aceasta este de 1% din populatia generala, ceea ce inseamna ca sunt aproximativ 150.000 de pacienti cu aceasta boala. „Medicina, ca si arta, cere multa intuitie. Trebuie sa reusesti sa depistezi boala la timp, dar trebuie sa intuiesti si sa intelegi nevoile pacientului. Pacientii sunt partenerii nostri si impreuna formam o echipa cu care vom reusi sa depasim barierele acestei boli”, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu.
La randul sau, dr. Ioan Ancuta, de la Spitalul Cantacuzino, a facut referire la portofoliul unic pe tara care include terapiile biologice, costul tratamentului pentru a aceasta afectiune pe an fiind de 12.000 de euro, tratament suportat in intregime de casa de asigurari. El a mentionat ca daca in 2009 erau in tratament 2.800 de pacienti, in 2012 numarul celor aflati in tratament a ajuns la 7.200.
Metode de tratament
Tratamentul trebuie sa fie permanent si asociat cu mai multe metode. Medicamentele folosite: antiinflamatoare (aspirina, fenilbutazona, indometacin sau corticosteroizi). Tratamentele locale constau in prevenirea aparitiei deformatii lor: infiltratiile cu corticosteroizi, sinoviortezele (injectii intraarticulare cu o substanta – acid osmic, izotop radioactiv etc. – permitand distrugerea sinovialei atinse), ablatia sinovialei prin chirurgie conventionala sau pe cale endoscopica etc. Ergoterapia permite prevenirea aparitiei deformatiilor.
Terapiile alternative pentru poliartrita reumatoida ar trebui sa completeze ingrijirea conventionala: zinc, turmeric, acid hialuronic, mangan, pulbere de cretusca, glucozamina si condroitina, metil-sulfonil metan, ulei de peste, terapia cu magneti, acupunctura, balneoterapie, comprese reci si calde, fizioterapie, masaj etc.
A fost realizata Carta Poliartritei Reumatoide
Cu prilejul campaniei a fost realizata si Carta Poliartritei Reumatoide, un angajament pe termen lung de colaborare intre medici si pacienti pentru a identifica solutiile potrivite de abordare a bolii la nivel medical si emotional in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientilor, a subliniat conf. dr. Catalin Codreanu, de la Institutul de Reumatologie.
„Avem nevoie de societati puternice de pacienti. Vocea pacientului exista, dar inca nu exista cultura de a-i lua in seama si cu certitudine avem cu totii nevoie de o comunicare mai eficienta, iar Carta Poliartritei Reumatoide este o initiativa care ofera solutii pentru nevoile medicilor si ale pacientilor din Romania”, a punctat conf. dr. Catalin Codreanu. Carta sintetizeaza 10 principii esentiale care pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu aceasta afectiune in Romania.
Programul InspirART, lansat pentru prima data in Romania, incurajeaza pacientii care sufera de poliartrita reumatoida si medicii acestora sa colaboreze cu scopul de a crea un angajament pentru viitor si de a realiza o schimbare pozitiva in viata pacientilor cu aceasta boala. Artisti romani celebri au sprijinit campania InspirART prin creatii inspirate din povestile medicilor si ale pacientilor. Lucrarile de arta sunt expuse la galeria de arta AnnART in perioada 10 -13 octombrie 2012.
In pregatirea Zilei Mondiale a Artritei, Pfizer Romania a lansat Carta Poliartritei Reumatoide, un angajament pe termen lung de colaborare intre medicii reumatologi si pacientii care sufera de poliartrita reumatoida cu scopul imbunatatirii calitatii vietii pacientilor din tara noastra.
Carta Poliartritei Reumatoide a fost realizata in cadrul campaniei de comunicare InspirART – Emotii articulate cu suportul unor personalitati marcante din domeniul reumatologiei – prof. dr. Ruxandra Ionescu, prof. dr Simona Rednic, conf. dr. Catalin Codreanu si sef de lucrari dr. Ioan Ancuta – si al asociatiilor de pacienti – Liga Romana contra Reumatismului si Asociatia ART din Cluj Napoca.
Sursa: Comunicat de presa