Scris de Ana Ivan
Prima zi de scoala sau de gradinita a copilul tau este intotdeauna un moment de sovaiala. Deodata, te trezesti fara micutul tau care, ajuns la 4-5 ani, se indreapta spre noi orizonturi. Pe de-o parte, acesta va fi unul din momentele mult asteptate, dar, pe de alta parte, va constitui o sursa de stres atat pentru parinti, cat si pentru copii. Astfel, inlaturarea starilor de disconfort psihic generate de prima zi de scoala reprezinta o prioritate. Buna organizare si planificare, alaturi de o monitorizare permanenta a primelor semne de anxietate manifestate de copil, vor contribui la eliminarea factorilor de stres.
Viziteaza in avans scoala sau gradinita
Multe dintre scoli si gradinite incurajeaza elevii si parintii sa ii viziteze inainte de inceperea anului scolar. In acest mod, acestia se pot familiariza cu locatia, imprejurimile si aspectul scolii. Cerceteaza locul: arunca o privire prin clase, pe la grupurile sanitare, prin cantina elevilor. Toate acestea il vor ajuta pe copilul tau sa-si formeze o imagine de ansamblu, fiindu-ti de folos atat intr-o discutie preliminara despre salile de curs, terenurile de sport si spatiile destinate pauzelor de masa, cat si pe termen lung.
Cunoaste-i indrumatorul
Daca ai prilejul, este foarte important sa-l cunosti pe profesor de dinainte, asigurandu-te ca iti ajuti copilul sa se simta comfortabil in prezenta acestuia. Mai mult, micutul tau se va acomoda inca din prima zi de scoala.
Informeaza-te despre programa scolara a institutiei
A fi in cunoastere de cauza in ceea ce priveste asteptarile institutiei este un pas important. Cere o copie a ghidului si citeste-l cu atentie. Daca ai intrebari privind regulile sau daca ai nevoie de informatii despre costuri, nu ezita sa intrebi cat mai repede posibil. Totodata, este esential sa parcurgi tematica impreuna cu micutul pentru a te asigura ca acesta intelege cum vor decurge lucrurile.
Mergi impreuna cu cel mic dupa rechizite
Experienta alegerii rechizitelor poate fi o activitate distractiva. Pe lista de cumparaturi se pot strecura adaugiri privind diferite moduri de personalizare a obiectelor. Daca totusi acestea sunt achizionate in mare parte de scoala, iti poti surprinde placut copilul cu un penar personalizat sau cu un ghiozdan haios.
Afla-i orarul scolar
Cunoscand orarul, vei putea discuta la obiect cu copilul tau, pregatindu-l pentru ce va urma. Incearca sa faci legatura intre viitorul apropiat si viata de zi cu zi, pentru ca invatacelul sa faca o corelatie intre activitatile zilnice si rutina in care va fi implicat si din care veti lua impreuna parte.
Fii organizata
Inca de la inceput trebuie sa fii constienta de rutina propriei organizari, fie ca este vorba de tine sau de copilul tau. Ajuta-ti copilul sa-si faca ghiozdanul. Pregatiti impreuna hainele de scoala (sau uniforma). Ar fi grozav daca ati reusi sa faceti chiar si pachetul impreuna. Astfel, copilul tau va fi mereu preocupat sa-si asigure o hrana sanatoasa, invatand si exersand alaturi de tine.
Fii alaturi de copilul tau
Petreceti timp impreuna chiar cu putin inainte de plecarea la scoala a micutului tau. Purtati discutii despre scoala, despre placerea ta de a invata, de prieteniile legate in aceasta perioada. Castiga increderea micutului, impartasindu-i experientele personale si oricare alte ganduri care l-ar putea face sa priveasca scoala ca pe o activitate placuta.
Acorda-i sprijinul de care are nevoie, dar ofera-i sansa sa se descurce si singur
In prima zi de scoala sau gradinita este firesc sa-ti imbratisezi copilul si chiar indicat sa-l asiguri ca vei fi mereu langa el. Fa-o insa cu masura. Daca sarcina de a-i transmite toate beneficiile pe care i le aduce scoala si cea de a-l face sa participe activ in toate activitatile au fost indeplinite cu succes, noua indeletnicire ii va asigura elevului entuziasmul necesar si oportunitatea de a se distra si de a se reintoarce la scoala cu placere. Promite-i ca vei veni dupa el in fiecare zi si asigura-te ca te vei tine de promisiune!