Centrul Oncologic de Tratament Hamburg a incheiat, vineri 19 octombrie 2012, un contract de concesiune cu Consiliul Judetean Valcea, in vederea realizarii primului centru privat de radioterapie in regim de parteneriat public privat.
Centrul Oncologic de Tratament Hamburg, reprezentat prin directorul general Radu Cretu, a semnat pe 19 octombrie 2012, un contract de parteneriat public privat cu Consiliul Judetean Valcea. Obiectul acestui contract este concesionarea unui teren cu suprafata de 1500 metrii patrati, aflat in curtea Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Valcea. Proiectul va beneficia de sprijinul autoritatilor locale si are ca obiectiv realizarea primului centru privat modern de radioterapie din Valcea si alte 5 judete. Contractul s-a semnat in urma unei licitatii publice, in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 54/2006 aprobata cu modificari prin Legea nr. 22/2007, Hotararii de Guvern nr. 168/2007 si al Hotararii Consiliului Judetean Valcea nr. 23 din 31.08.2012.
“Dorim sa multumim frumos autoritatilor locale pentru spijinul acordat si pentru largul concurs de care au dat dovada in realizarea acestui proiect. Consiliul Judetean Valcea prin presedintele Dr. Ing. Ion Calea au demonstrat ca sprijina investitiile in sectorul privat de sanatate. Deasemenea salutam interesul si implicarea Colegiului Medicilor Valcea prin juristul colegiului dl. Adrian Busu”, a declarat Radu Cretu.
Filiala a centrului medical german Strahlenzentrum Hamburg, Centrul Oncologic de Tratament Hamburg din Bucuresti doreste infiintarea primului centru privat de radioterapie din Romania cu o echipa mixta de doctori. Clinica va avea in jur de 25 de angajati, incluzand doi doctori radioterapeuti, dintre care unul german, doi fizicieni medicali, doi doctori specializati in imagistica medicala si personal auxiliar, tehnic si administrativ. Centrul este proiectat pentru a deveni un punct de referinta pentru radioterapia din Romania, tratamentele avand la baza experienta medicilor din Germania. Obiectivul principal este de a oferi radioterapie de ultima ora pentru pacientii din regiune, promovand o politica de preturi accesibila, care sa faciliteze un acces cat mai larg la serviciile medicale. Se doreste, de asemenea, incheierea unui contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Radioterapia moderna, ce urmeaza a fi disponibila in noul centru medical, se va alinia la standardele celor mai avansate tehnici folosite in prezent, in radioterapia mondiala. Clinica va beneficia de eficienta unuia dintre putinele acceleratoare liniare performante, disponibile in Romania. Constand in tehnici precum 3D, IMRT si IGRT, radioterapia moderna poate creste rata de supravietuire de peste 5 ani de la 30% pana la 85%, in functie de afectiunea pacientului si tipul de iradiere. De asemenea, in comparatie cu iradierea 2D conventionala, efectele secundare ale radioterapiei moderne sunt considerabil mai scazute. In Romania, majoritatea iradierilor administrate in prezent sunt efectuate cu tehnici inferioare, depasite tehnologic.
Conform inregistrarilor medicale oficiale, in judetul Valcea sunt peste 3900 pacienti diagnosticaţi cu cancer. In acest moment, nu exista niciun centru de radioterapie in judeţul Valcea. De asemenea, sunt doar 5 doctori pentru oncologie medicala si niciun medic specialist radioterapeut. Potrivit recomandarilor Uniunii Europene, este nevoie de o clinica moderna de radioterapie la fiecare 300.000 de locuitori. Aceasta prevedere indica o necesitate de 70 astfel de centre in Romania. Standardele Uniunii Europene estimeaza ca 60-70% dintre pacientii cu cancer au nevoie de radioterapie ca tratament.
Pentru dezvoltarea centrului de radioterapie este estimata o investitie de pana la 4 milioane de euro, prin finantarea acordata de catre fond de investitii renumit. Constructia va fi de tip modular, ultra-rapida, cu o suprafata de 1000 mp, o premiera in Romania pentru centrele de radioterapie. Planul prevede doua buncare pentru radioterapie cu suprafata de aproximativ 110 mp, cu posibilitatea de extindere la patru. Termenul limita pentru finalizarea lucrarilor este de maxim 12 luni, dar se doreste incadrarea intr-un termen de 6 luni. Terenul pe care se va realiza constructia are o suprafata de 1500 mp si a fost concesionat de catre Consiliul Judetean Valcea pe o perioada de 49 de ani.
“Facem in continuare toate demersurile pentru realizarea proiectului intr-un interval de timp cat mai scurt posibil. Mizam in continuare pe sprijinul autoritatilor locale, urmatorul pas fiind Primaria Municipiului Ramnicu-Valcea, unde primarul municipiului, dl. Emilian Francu ne-a asigurat inca odata ca va sprijini proiectul”, a mai adaugat Radu Cretu.
Urmatorul pas este depunerea documentelor pentru autorizare si constructie la Primaria Municipiului Ramnicu-Valcea iar ulterior inceperea procedurilor de avizare la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.
Centrul Oncologic de Tratament Hamburg
Telefon: 021 794 10 46 / 0720 00 44 77
Email: [email protected]
Site
Comunicat de presa
Pingback: Press review: Oct 22 – Oct 28 – Public Private Partnership in Romania