Atunci cand se ia decizia de a adauga un nou membru familiei, partenerii devin adesea narabdatori si chiar si cateva luni de nereusite in acest sens pot parea prea lungi. Este totusi bine de stiut ca, inclusiv in cazul partenerilor perfect sanatosi care nu sufera de probleme de infertilitate, este posibil ca reusita sa nu vina din prima incercare din cauza mai multor factori legati in principal de alegerea momentului potrivit. Daca totusi nu apar rezultate dupa 6 luni sau un an de incercari in cazul femeilor de peste 35 de ani, se recomanda efectuarea unui test de fertilitate.
Ce inseamna testul de fertilitate?
Pentru inceput, cuplul trebuie sa se prezinte la medicul specialist, problema putand fi atat de partea partenerului, cat si a partenerei sau chiar a amandurora in cazuri foarte rare. Este bine ca inainte de vizita sa se respecte perioada recomandata de un an sau 6 luni in cazul femeilor care au ajuns la o varsta la care sarcina poate fi cu probleme. In caz contrar, daca medicul nu are motive sa suspecteze probleme de infertilitate, cuplul va fi cel mai probabil trimis acasa si reprogramat.
Inainte de a apela la testele de fertilitate, se recomanda informarea in privinta modurilor de a creste sansele de concepere prin metode naturale.
In cazul in care cuplul este activ din punct de vedere sexual de cel putin un an, la intervale regulate si respecta perioadele de ovulatie, atunci medicul specialist poate recomanda un test de fertilitate pentru a determina daca exista o problema la unul din parteneri.
Tipuri de teste de fertilitate
1. Spermograma – intr-o treime din cazurile de infertilitate, problema are legatura cu cantitatea sau calitatea spermei barbatului. Spermograma este un test noninvaziv care determina calitatea spermei si daca aceasta poate fi cauza pentru care cuplul nu a reusit sa conceapa. Printre numeroasele probleme care pot cauza infertilitate la barbati sunt numarul scazut de spermatozoizi sau prezenta unor spermatozoizi lenesi ori deformati.
2. Teste de sange pentru ovulatie – nivelul de hormoni din sangele femeii poate indica momentul in care ovulul este produs de catre ovare si eliberat in trompele uterine. In general, dezechilibrele hormonale sunt corelate cu problemele de infertilitate la femei, iar un test de sange care dezvaluie astfel de probleme atrage dupa sine nevoia unor investigatii mai detaliate. Cea mai des intalnita cauza pentru problemele de ovulatie este ovarul polichistic.
3. Teste pentru boli cu transmitere sexuala – Unele boli cu transmitere sexuala pot provoca afectiuni care in timp duc la probleme de fertilitate. Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexauala din Europa si poate fi responsabila pentru infertilitatea la femei, de aceea se recomanda analize si teste de urina pentru depistarea bolii.
4. Ecografia intravaginala – este una dintre cele mai des folosite teste de fertilitate pentru a verifica problemele legate de ovare, uter sau trompe uterine. Acest tip de ecografie se efectueaza cu ajutorul unei sonde, la spital sau la clinicile de specialitate si nu este deloc dureroasa. In urma procedurii se pot depista blocaje ale trompelor uterine care impiedica ovulele in drumul catre uter, dar si diverse afectiuni ale uterului.