Un nou serviciu de asistenta medicala denumit “Proiectul Dragos” va aduce speranta in viata tinerilor bolnavi de cancer din Romania datorita unui grant de 200,000 de Euro din partea Fundatiei Bristol Myers Squibb, parte din programul “Bridging Cancer Care Programme”. Proiectul Dragos va fi operational la sfarsitul anului.
Proiectul Dragos este rezultatul cooperarii dintre Hospices of Hope, fundatie din Marea Britanie, partenerului roman, HOSPICE Casa Sperantei si a altor doua mari spitale de pediatrie din Bucuresti „Marie S. Curie” si Spitalul Clinic si de Urgenta pentru copii „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Institutul Oncologic din Bucuresti.
Ce presupune proiectul
Proiectul are in vedere pregatirea asistentelor in scopul asigurarii continuitatii ingrijirilor pacientilor si dupa ce sunt externati. Florentina Baltag, coordonatoarea proiectului, a subliniat marti, in conferinta de presa, ca asistentele ajutate de un medic cu competente in ingrijiri paliative si un asistent social vor face vizite la spitale si vor lucra cu personalul institutiei sanitare la elaborarea unui plan de ingrijiri coordonat pentru pacienti, din momentul diagnosticarii pana la externare si deces. Asistentele vor putea oferi ingrijire paliativa holistica, in cazul in care starea pacientului se degradeaza vor da sfaturi si vor indruma familia. Toate serviciile sunt gratuite pentru pacienti.
Ingrijirea paliativa este ingrijirea menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, atunci cand se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul durerii si al altor probleme de natura fizica, sociala, psiho-emotionala si spirituala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2002.
„Sper ca acest proiect sa reprezinte doar inceputul. O echipa mica poate acoperi doar o mica parte din nevoia pacientilor, dar scopul este de a ajunge un model de ingrijire care sa fie replicat si in alte spitale si alte regiuni din Romania. Apreciem foarte mult sprijinul Fundatiei Bristol Myers Squibb si a spitalelor de pediatrie de a ne ajuta in promovarea noului concept de ingrijiri specializate”, a spus Graham Perolls, director executiv al Hospice of Hope.
Povestea lui Dragos
Proiectul este denumit Dragos (un nume care inseamna iubit sau pretios) dupa numele unui tanar care a murit de aceasta boala. Dragos Chiriac, un tanar curajos care a pierdut o batalie lunga cu cancerul, in decembrie 2011. In timp ce era student la Facultatea de Stomatologie, Dragos a fost diagnosticat ca avand o forma rara de cancer osos si a fost dezamagit de sistemul spitalicesc. S-a simtit deseori abandonat si dezorientat, avea dureri si nu stia la ce sa se astepte. Dupa ce a terminat facultatea, s-a simtit destul de bine si a plecat in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca, dar in timpul sederii sale acolo a prezentat un episod de durere severa si a fost diagnosticat cu metastaze pe coloana vertebrala. A beneficiat de ingrijire specializata si tratament intr-un spital de elita din Londra, dar atunci cand durererile au devenit severe, a fost admis intr-un hospice, unde a fost ingrijit cu multa dragoste, pana a decedat.
„Nu existe cuvinte pentru a exprima calvarul prin care am trecut. Nu putem decat sa-i multumim lui Dumnezeu ca Dragos se afla in Marea Britanie si a beneficiat de cea mai buna ingrijire. Daca ar fi fost in Romania situatia ar fi fost cu totul alta”, a declarat tatal lui Dragos. Acesta a dorit sa se implice in acest proiect pentru a-i ajuta pe tinerii aflati intr-o astfel de situatie sa beneficieze de servicii de cea mai buna calitate. Hospice Casa Sperantei, care are un serviciu operativ de ingrijiri paliative la domiciliu in Bucuresti, colaboreaza in acest proiect.
Despre Hospice Casa Sperantei
HOSPICE Casa Sperantei (www.hospice.ro) este cea mai mare organizatie medicala non-profit din Romania care asigura gratuit servicii de ingrijire paliativa pentru copii si adulti cu boli terminale in Bucuresti, Brasov, Fagaras si Zarnesti, de 20 ani, si a fost desemnata ca fiind centru de excelenta pentru Europa de Sud Est.