Prosopagnozia (sau agnozia vizuala) este o tulburare neurologica caracterizata prin incapacitatea de a recunoaste fetele. Termenul provine din cuvintele grecesti „prosopon” (fata) si „agnosia” (lipsa recunoasterii). In functie de stadiul afectiunii, unele persoane au dificultati in a recunoaste fetele familiare, altele se afla in imposibilitatea de a distinge chipurile necunoscute, in timp ce unii bolnavi nu pot face diferenta intre o fata si un obiect.
Exista si persoane celebre care au declarat ca sufera sau exista posibilitatea sa aiba aceasta tulburare neurologica numita prosopagnozie, printre care se numara si actorul american Brad Pitt.
Unii oameni nu isi pot recunoaste nici propriul chip. In timp ce anumite persoane raporteaza dificultate in distingerea fetelor, altele spun ca deficitul de extinde si asupra altor stimuli: obiecte, animale, aspectele chipului (genul persoanei, varsta, expresii, directia ochilor), orientare.
Prosopagnozia nu este determinata de disfunctii sau pierderi ale memoriei, de tulburari de vedere si dificultati de invatare. Ea este considerata rezultatul unei anomalii sau insuficiente a girusului fusiform drept, o circumvolutie in creier care coordoneaza sistemele neuronale care controleaza perceptia faciala si memoria.
Prosopagnozia poate aparea in urma accidentului vascular cerebral, a leziunilor cerebrale sau a unor boli degenerative. In unele situatii, aceasta este o tulburare congenitala, sesizata la nastere, in absenta oricarei leziuni a creierului, precizeaza medicinenet.com. Prosopagnozia este adesea prezenta la copiii cu autism si sindromul Asperger, fiind o cauza a dezvoltarii sociale defectuoase.
Simptomele prosopagnoziei
Ocazional, multi oameni nu reusesc sa recunoasca o fata familiara sau confunda o persoana necunoscuta cu una apropiata. Prosopagnozicii au un deficit sever in a identifica fetele, chiar si cele mai cunoscute, cum ar fi cea a partenerului sau a copiilor.
Acest lucru le creeaza dificultati in fiecare zi, insa bolnavii au dezvoltat strategii compensatorii; de exemplu, ei pot recunoaste pe cineva in functie de tunsoare, imbracaminte sau mers ori pur si simplu pentru ca se astepta sa vada o persoana intr-un context dat. Cu toate acestea, atunci cand o figura familiara apare pe neasteptate, metodele ar putea sa nu functioneze.
Cauzele prosopagnoziei
Cele mai multe cazuri de prosopagnozie au avut drept cauza leziuni ale creieruului, accidente vasculare cerebrale si boli degenerative. Acestea sunt exemple de afectiuni dobandite; initial, indivizii aveau abilitati normale de recunoastere faciala, dar acestea s-au alterat.
In schimb, in cazurile de prosopagnozie congenitala, tulburarea s-a declansat inainte de dezvoltarea acestor capacitati (stadiul adult al recunoasterii faciale este atins in timpul adolescentei). Aceste etiologii trebuie diferentiate intrucat reprezinta cauze diferite ale prosopagnoziei; iata caracteristicile lor:
1. Prosopagnozia dobandita rezulta in urma leziunilor cerebrale. Creierul uman (dar si cel al altor primate) isi rezerva anumite zone destinate exclusiv procesarii informatiilor faciale. Daca acestea sunt deteriorate, pacientul va suferi o singura schimbare: toate chipurile ii vor parea necunoscute. El nu va recunoaste nici macar fetele persoanelor apropiate, ceea ce reprezinta o experienta socanta pentru majoritatea celor afectati.
2. Prosopagnozia congenitala. Persoanele afectate de aceasta forma de prosopagnozie nu au putut niciodata sa asocieze o fata cu o persoana. Chiar in faza incipienta, ei nu si-au recunoscut parintii, utilizand pentru acest lucru alte caracteristici: voce, tunsoare, mers, miros, imbracaminte. Pentru acesti oameni, un chip nu are mai multe importanta decat un obiect. Parintii sau profesorii copiilor prosopagnozici observa ca acestia nu le privesc fetele in timpul unui dialog. Acest lucru nu arata o lipsa de interes, ci doar faptul ca pentru ei fata nu contine informatii importante.
Persoanele care dezvolta aceasta afectiune de multe ori nu isi dau seama ca se afla in imposibilitatea de a recunoaste chipurile. Bineinteles, ei nu au asociat niciodata chipurile in mod adecvat, astfel ca alterarea abilitatii nu este evidenta pentru ei. Ca rezultat, exista o serie de indivizi care nu au realizat ca sufera de aceasta afectiune pana la maturitate, mentioneaza faceblind.org.
Multe persoane cu tulburari din spectrul autist sau cu sindroamele Williams si Turner sufera si deficiente in recunoasterea faciala. Unii cercetatori cred ca prosopagnozia poate fi atribuita lipsei de interes social, altii considera ca deprecierea aptitudinilor spatio-vizuale poate fi factorul critic. In timp ce unele persoane cu prosopagnozie raporteaza ca abilitatile sociale scazute rezulta din tulburarea neurologica, exista si cazuri de autism diagnosticate gresit din cauza dificultatilor de recunoastere faciala.
Cum influenteaza prosopagnozia viata oamenilor?
Unii prosopagnozici isi creeaza strategii compensatorii pentru a se descurca in viata de zi cu zi. Pentru altii, insa, afectiunea are un impact mult mai puternic. Pacientii declara ca au inceput sa evite interactiunile sociale, intampina probleme in relatiile interpersonale si dificultati la locul de munca, cunoscand chiar depresia. In cazuri extreme, se ajunge la anxietate sociala, caracterizata prin teama si evitarea situatiilor care pot provoca disconfort.
Un studiu realizat in Germania pe un grup mare de studenti a raportat ca 2-2,5% dintre acestia aveau probleme in recunoasterea faciala, conform prosopagnosiaresearch.org. O persoana din 50 poate fi prosopagnozic. Nu exista niciun tratament oficial pentru aceasta tulburare. Multi cercetatori s-au concentrat pe acest domeniu, incercand sa afle cauzele si bazele afectiunii sau examinand eficienta programelor concepute pentru a imbunatati recunoasterea faciala.
Este posibil sa stii un prosopagnozic care sa nu te poata recunoaste atunci cand va intalniti pe neasteptate. Pare jenat in momentul cand il saluti, ca si cum l-ai scoate dintr-un moment de reflectie profunda? Sau te confrunti chiar tu cu aceasta problema, incercand zadarnic sa memorezi chipurile vecinilor si colegilor. Sa afli ca esti prosopagnozic nu iti schimba prea mult viata; vei sti doar din ce cauza nu recunosti oamenii- creierul tau proceaseaza chipurile intr-un mod diferit si mai putin eficient.
O carte interesantă despre această afecțiune este ”Omul care își confundă soția cu o pălărie”, scrisă de Oliver Sacks, un neurolog și autor britanic-american.