Durerile de genunchi sunt rezultatul suprautilizarii acestora sau apar in urma unor leziuni. Articulatia genunchiului este vulnerabila in special la rani si dureri deoarece suporta toata greutatea corpului atunci cand alergam sau sarim. Din aceasta cauza persoanele supraponderale sunt mai susceptibile de a suferi leziuni la nivelul genunchilor. Prin urmare, este necesar sa tratam cauza cu anumite remedii pentru durerile de genunchi.
Foarte multe persoane au, la un moment dat, o afectiune la genunchi, datorata fie activitatilor sportive si recreationale, fie diverselor proiecte casnice sau sarcinilor de serviciu. De asemenea, ele mai apar pe masura ce inaintam in varsta sau din cauza anumitor boli.
Genunchiul este cea mai mare articulatie a corpului; osul superior este separat de cele inferioare prin doua discuri numite meniscuri. Femurul si oasele inferioare (tibia si fibula) sunt conectate prin ligamente, tendoane si muschi. Suprafata oaselor este acoperita de cartilaj articular, care absoarbe socul si ofera o suprafata neteda pentru miscarile articulatiei.
Cauzele durerilor de genunchi
Durerile de genunchi sunt provocate de diverse traumatisme, probleme locomotorii, tipuri de artrita si alte afectiuni, conform webmd.com.
1. Traumatisme
Ranile la nivelul genunchiului afecteaza ligamentele, tendoanele sau bursele (sacii cu fluid) care inconjoara articulatia, dar si oasele, cartilajul si ligamentele. Lista celor mai comune rani include:
Leziunile ligamentelor incrucisate, afectiune intalnita in special la persoanele care joaca basket, fotbal sau alte sporturi care implica schimbari bruste de directie. Tendoanele si ligamentele afectate cauzeaza dureri chiar si atunci cand genunchiul este inactiv si se accentueaza la indoire sau cand se pune presiunea pe articulatie.
Ruptura de menisc, cauzata de rasucirea genunchiului in timp ce sunt ridicate greutati. Meniscurile se uzeaza odata cu inaintarea in varsta, devenind principalul factor determinant al durerilor de genunchi.
Bursita. Unele leziuni ale genunchiului duc la inflamarea burselor, sacii mici cu lichid care inconjoara articulatia, asigurand o miscare lina a tendoanelor si ligamentelor.
Tendinita patelara. Tendinita este iritarea si inflamarea unuia sau mai multor tendoane. Alergatorii, skiorii, ciclistii si cei implicati in sporturi cu sarituri dezvolta inflamatii ale tendonului patelar, care leaga rotula de tibie. Aceasta conditie medicala este denumita si “genunchiul alergatorului”.
2. Problemele mecanice ale genunchiului
Corpul liber. Uneori leziunile sau fracturile determina aparitia unei bucati de os sau de cartilaj care pluteste in spatiul articular. Acest corp liber creeaza probleme doar daca interfereaza cu miscarea articulatiei, precieaza mayoclinic.com.
Sindromul tendonului iliotibial este determinat de inflamarea unei portiuni a tendonului care leaga exteriorul osului pelvian de exteriorul tibiei. Aceasta apare ca urmare a frictionarii de condilul lateral.
Dislocarea rotulei se intampla atunci cand osul triunghiular care acopera partea din fata a genunchiului (patela), aluneca in partea exterioara a articulatiei.
3. Tipurile de artrita
Exista peste 100 de tipuri diferite de artrita. Iata-le pe cele care afecteaza cel mai des genunchiul:
Osteoartrita. In cazul persoanelor in varsta, durerile repetate de genunchi sunt susceptibile de a reprezenta o inrautatire brusca a osteoartritei. Aceasta cauzeaza deteriorarea cartilajului articular si inflamari usoare ale tesuturilor. O umflatura dureroasa care contine lichid (chistul Baker) poate aparea in spatele genunchiului ca urmare a acestei afectiuni.
Artrita reumatoida este o conditie autoimuna care poate afecta orice articulatie a corpului. Desi este o boala cronica, aceasta variaza in gravitate, putand disparea si reveni.
Artrita septica se manifesta prin dureri si umflaturi calde la nivelul genunchiului. Este determinata de un germene care a patruns in articulatie pe cale sangvina sau prin intermediul unei rani deschise.
Guta si pseudoguta. Cand genunchiul este rosu si cald, cauzele posibile sunt reprezentate de guta si pseudoguta, doua tipuri ale artritei. Guta apare in urma acumularii acidului uric in organism (produs rezidual, rezultat in timpul procesului de metabolizare, excretat de obicei de rinichi). Cand nivelul acidului este foarte ridicat, se formeaza cristale in articulatii, provocand inflamatii si dureri. Guta afecteaza in primul rand degetul mare, apoi articulatia genunchiului. Pseudoguta este o conditie similara; cristalele de calciu se depoziteaza in jurul articulatiilor.
Factori de risc
Exista cativa factori care cresc riscul de a suferi leziuni la nivelul genunchilor. Iata care sunt acestia.
Supraponderabilitatea. Greutatea in exces mareste presiunea pusa pe articulatiile genunchilor, chiar si in timpul celor mai obisnuite activitati- mersul, urcatul si coboratul scarilor. De aemenea, creste riscul aparitiei osteoartritei prin accelerarea distrugerii cartilajului articular.
Traumatismele biomecanice. Anumite anomalii structurale- picioare de lungimi diferite, genunchi nealiniati sau piciorul plat- te predispun intr-o mai mare masura leziunilor la genunchi.
Lipsa flexibilitatii sau a puterii musculare. Musculatura incordata sau slaba ofera mai putin suport genunchiului, deoarece nu absoarbe in mod corespunzator stresul exercitat la nivelul articulatiilor.
Cazuri in care sa consulti specialistul
Este necesar sa consulti medicul in oricare dintre urmatoarele cazuri:
– Nu poti pune greutate pe genunchi;
– Ai dureri puternice atunci cand pui presiune pe genunchi;
– Genunchiul se blocheaza sau aluneca;
– Genunchiul arata deformat sau este umflat, rosu si cald;
– Simti dureri, furnicaturi sau amorteala in zona gambei de sub genunchiul afectat;
– Durerea este in continuare severa dupa 3 zile de ingrijire a genunchiului la domiciliu.
Remedii pentru durerile de genunchi
Tratamentul difera in functie de cauza durerii. Doctorul iti poate prescrie medicamente care sa reduca durerile si care sa trateze conditii ca artrita reumatoida sau guta.
Alte remedii pentru durerile de genunchi sunt:
Terapia. Genunchiul devine mai stabil daca muschii din jurul sau sunt intariti. Exercitiile trebuie sa se concetreze pe cvadriceps si pe grupa posterioara a coapsei- bicepsul femural, muschiul semimembranos si muschiul semitendinos.
Tratamentul injectabil include corticosteroizi si lubrifiere suplimentara.
Procedurile chirurgicale. Daca ai o leziune care necesita operatie, aceasta nu trebuie sa se faca imediat. Inainte de a lua orice decizie, analizeaza argumentele pro si contra atat in cazul recuperarii nechirurgicale, cat si in cazul reconstructiei chirurgicale. Daca alegi operatia, lista ta de optiuni poate cuprinde artroscopia si inlocuirea partiala sau totala a genunchiului.
Stilul de viata si tratarea la domiciliu
Iata care sunt masurile pe care le poti adopta pentru a trata genunchiul ranit, inspirate de nlm.nih.gov:
Odihneste-te. Ia o pauza de la activitatile tale zilnice pentru a reduce stresul repetitiv de la nivelul genunchiului; da-i timp sa se refaca si ai grija sa previi cazurile asemanatoare.
Evita activitatile care agraveaza durerile, in special ridicatul greutatilor. De asemenea, renunta pentru o vreme la alergatul pe scari sau la stepper; mergi cu bicicleta sau inoata.
Aplica gheata pe genunchi; in prima zi, 15 minute in fiecare ora, apoi de cel putin patru ori pe zi.
Mentine genunchiul ridicat pentru a reduce umflaturile.
Poarta un bandaj elastic care sa-ti ofere suport.
Cand dormi, asaza o perna sub genunchiul ranit.
Slabeste daca esti supraponderal. Cand urci sau cobori scarile presiunea pusa pe genunchi este de 4 ori mai mare decat greutatea corpului tau.
Exercitii pentru durerile de genunchi
Exercitiile fizice scad rigiditatea articulatiilor, facand genunchiul mai puternic si mai putin predispus la leziuni. Iata cateva exercitii recomandate de permanente.net.
1. Din pozitia asezat sau culcat, indoaie genunchiul prin alunecarea calcaiului spre trunchi.
2. Asezat pe abdomen, cu fata in jos, trage genunchiul spre posterior. Pune un prosop in jurul gleznei si trage sau ajuta-te de celalalt picior.
3. Asaza un prosop rulat sub genunchi. Indreapta genunchiul incordand muschii coapsei. Apasa partea din spate a genunchiului pe prosop si mentine pozitia 5-10 secunde.
4. In pozitia pe spate, pune un prosop mare rulat sub genunchi. Incordeaza muschii coapsei si ridica calcaiul de la sol. Pastreaza partea din spate a genunchiului pe prosop si intinde piciorul timp de 5 secunde.
5. Stand pe scaun, ridica piciorul la nivelul genunchiului opus.
In unele cazuri, durerile de genunchi pot fi prevenite. Pentru a nu te confrunta cu ele, mentine-te in forma, pregateste-te fizic pentru sportul pe care il practici, intareste-ti musculatura si imbunatateste-ti echilibrul.
Bună ziua, am dureri în spatele genunchiului ,am făcut injecti cu refren dar nu cedeaza
Am 3 zile cu tratament durerea nu cedeaza.Durera se lasa in jos in timp ce merg.i
Buna ziua am si eu o problema cu genunchiu am dureri foarte mari an special noaptea e unflat rosu si arde ma puteti ajuta nustiu ce sa fac la doctoar nu ma pot duce pentru ca nu sant anscris la unul eu lucrez an marea britanie multumesc
Buna seara!Am o problema…am la genunchiul stang ,ruptura partiala de ligament colateral intern si leziuni pe menisc.Am purtat o luna o orteza medicinala,am luat si medicamente si am si dat cu un unguent antiinflamator.Puteti sa imi spuneti ce sa mai fac,in afara de solutia”operatie”?Inca ma doare piciorul din luna februarie,cand am cazut.Multumesc!
Buna ziua, am 28 ani si de cateva saptamani ma doare rau genunchiul stang, partea laterala dupa care cuprinde toata rotula. Pana acum nu am avut niciun fel de probleme cu picioarele. Daca fac un repaus de 1-2 zile, durerea se amelioreaza, dar reapare constant. In cazul acesta ar fi bine sa consult un medic? Sunt in Uk si aici cel mai probabil imi vor prescrie paracetamol, vor spune ca nu este nimic grav, dar apelez la sfatul si experienta dumneavoastra, durerea asta ar putea fi ceva serios? Va multumesc.
Daca esti soferita si mergi cu AC sau Clima orientind aerul spre picioare atunci sigur asta este cauza. Oricum, un medic poate stabili cauza reala.
Multa sanatate.
Am aceeasi problema eu, acum! Spune mi, te rog, daca ai rezolvat problema..si cum. Multumesc, Simona
Va rog spuneti ce perioada de recuperare este in cazul operatiei de gonartroza deoarece m-am operat acum sapte luni si inca se umfla genunchiul dar nu ma doare
Am avut inca o gezna langa ce-a normala si ma operat cand eram mica nu am avut nici-o problema dupa atunci .Dupa aproape 20de ani am dureri sacaitoare de picior si simt zona operatiei foarte rece ,picioarele imi ingheata foarte repede cineva daca ma poate ajuta cu un sfat ceva
Va rog din suflet sa imi spuneti si mie un remediu pentru dureri de genunchi, gonartroza, sufera mama mea , are 81 ani.Nu poate pune piciorul in pamant, asa de tare o doare. Multumesc anticipat
in primul rand trebuie vazut daca este guta, apoi se poate trece la o schema de tratament personalizat. ma puteti contacta la 0720 075 044 sau pe e-mail: [email protected]
Buna Elena,daca esti draguta sa,mi zici si mie cum ai procedat impotriva durerilor de genunchi,sotul meu are mari probleme mai ales noaptea are dureri insuportabile si abia merge uneori i se umfla genunchii tare…dk vrei ma poti contacta pe mail [email protected]…multumesc frumos..
ELENA, spune-mi si mie secretul vindecarii durerilor de genunchi. Am sunat, dar nu ai raspuns. Scrie-mi pe mail [email protected].
multumesc anticipat.
buna am avut mari probleme cu genunchi , stateam cu prosoape inghetate , dar acum ma simt foarte bine ,fara operatie de proteza a genunchilor ,te pot ajuta sun la tel 0752875665