In perioada martie–mai, in cadrul campaniei „Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) desfasoara ateliere de informare in 14 gradinite publice si private din Bucuresti pentru circa 420 de parinti.
Acestea sunt sustinute de catre medici specialisti in pediatrie si nutritie si abordeaza teme esentiale in ingrijirea corecta a celor mici – nutritia potrivita diferitelor grupe de varsta si prevenirea bolilor infectioase ale copilariei, mai ales in contextul cresterii incidentei bolilor contagioase la copii, in special in comunitate.
Acest proiect de educare din cadrul campaniei „Sa protejam impreuna copilaria” vizeaza atat parintii, cat si personalul gradinitelor si are ca scop acoperirea nevoilor de informare si facilitarea accesului la recomandarile specialistilor. In urma participarii la atelier, gradinitele implicate in proiect vor primi diplome de excelenta acordate de Societatea Romana de Pediatrie, care subliniaza grija acestor centre pentru o ingrijire corecta a copilului.
Ambii medici vor oferi sfaturi personalizate si raspunsuri la intrebarile parintilor prezenti
In cadrul atelierelor, de la dr. Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie, parintii pot afla mai multe despre bolile aparute odata cu intrarea in colectivitate, despre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora, precum si sfaturi utile pentru depistarea lor.
Dr. Luminita Florea, medic specialist in nutritie, le vorbeste parintilor despre principiile de baza pentru o alimentatie sanatoasa si corecta, atat la gradinita, cat si acasa, discuta despre stiluri de alimentatie moderne, mentinerea unei greutati in limitele normale la cei mici, solutii de educare a copiilor si de pastrare a unui echilibru alimentar pentru fiecare copil.
„Consider ca baza unui sistem de sanatate performant este reprezentata de un proces educational permanent, care sa mentina in contact specialistii in sanatate cu beneficiarii directi ai sistemului de sanatate – populatia, incepand cu cele mai fragede varste. Cel mai eficient mod de a mentine sanatatea ramane profilaxia – preventia bolilor.
Cum poti face o profilaxie eficienta? Educand pacientul, ajutandu-l sa primeasca informatii medicale corecte, adaptate varstei sale, nevoilor, sferei de interes si viitorului sau. Achizitia de cunostinte si schimbarea de atitudini si mentalitati il vor determina sa se transforme din pacient intr-un partener real al cadrelor medicale in lupta pentru mentinerea propriei sale sanatati”, considera dr. Valeria Herdea, medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie.
„Gradinitele si parintii impart rolurile principale din viata copiilor si investesc in ei multa dragoste, energie, rabdare, timp, iar mentinerea sanatatii este unul dintre scopurile principale. Mai ales ca, din ce in ce mai mult, parintii sunt tentati sa urmeze curente de crestere a copiilor care acopera o paleta foarte larga, de la vegetarianism pana la rasplatirea copilului cu fast-food la fiecare pas.
Este esential ca parintii sa se informeze atent si de la persoane avizate, pentru a creste un copil sanatos, dezvoltat armonios, ferit de boli, cu o atitudine echilibrata fata de alimentatie”, a declarat dr. Luminita Florea, medic specialist in nutritie.
Despre atelierele „Sa protejam impreuna copilaria”
Prin organizarea atelierelor „Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia parintilor asupra necesitatii si importantei de a mentine o relatie deschisa de comunicare cu medicul pediatru sau medicul de familie, factori care au un rol decisiv in asigurarea unei bune sanatati a copiilor.
Parintii si viitorii parinti pot afla mai multe informatii avizate despre sarcina si ingrijirea corecta a copilului intre 0 si 5 ani, pe baza celor trei piloni esentiali in cresterea lui: nutritie, vaccinare si siguranta – pe http://www.protejamcopilaria.ro si urmarind campania „Sa protejam impreuna copilaria” a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie ([email protected]).
Comunicat de presa