Inainte de a pleca in zone unde bolile endemice sunt omniprezente trebuie sa te imunizezi. Mergi la medic si verifica ce vaccinuri trebuie sa faci si ce medicamente trebuie sa iei cu tine. Iata cum sa te protejezi de bolile grave din strainatate, conform cartii Mancarea si sanatatea (editura Reader`s Digest, 2005):
Dizenteria
Exista doua forme de dizenterie, ambele provocand diaree severa, adesea hemoragica. Dizenteria amoebiana apare frecvent in zonele tropicale, fiind cauzata de un parazit care se transmite in urma igienei deficitare, alimentelor si apei contaminate. Simptomele pot aparea la cateva zile sau dupa mai multi ani de la infectie. Tratamentul consta in antibiotice si alte medicamente. Dizenteria bacteriana se transmite prin apa, alimente sau prin atingerea unor suprafete contaminate, cum ar fi clantele usilor. Simptomele apar intr-o saptamana de la infectie: diaree, vomismentele si crampele. Tratamentul consta in antibiotice si reechilibrare hidroelectrolitica.
Nu exista vaccin pentru dizenterie, insa daca te contaminezi si nu ai acces la spital, ai grija sa te rehidratezi cu un amestec de 8 lingurite de zahar si una de sare, dizolvate in 1 litru de suc de lamaie sau de portocale. Fereste-te de apa de la robinet, cuburile de gheata, berile locale neimbuteliate, decojeste fructele, evita salatele si mananca numai legume foarte bine preparate termic.
Malaria si frigurile galbene
Ambele maladii se transmit prin muscaturi de tantari. Cum te poti proteja? Acopera-ti corpul cat mai mult si aplica crema antitantari pe toate zonele expuse, culca-te sub perdele si arde pastile speciale. Frigurile galbene sunt o boala virala potential fatala prevalenta in Africa tropicala si in unele zone din American de Sud. Daca mergi acolo, ai grija sa-ti faci vaccinul. Simptomele acestei maladii? Frisoane, dureri de cap si de membre, icterul. Tratamentul consta in rehidratarea organismului. Malaria se poate contracta in peste 100 de tari, iar riscul este ridicat in Africa tropicala. Nu exista vaccin, dar ti se pot prescrie zilnic sau saptamanal antimalarice (le iei cu minimum 7 zile inainte de plecare si continui inca 4 saptamani dupa intoarcere) care iti vor reduce considerabil riscul de a contracta boala. Simptomele apar intr-un interval de 12 zile-10 luni: dureri severe, frisoane, febra mare si delir.
Hepatita A
Exista vaccin impotriva acestei boli. Totusi, evita apa netratata, alimentele neprelucrate termic, carnea si pestele crude, laptele si toate fructele de mare, si nu inota in ape poluate cu dejectii. Daca suferi de hepatita A, trebuie sa urmezi o dieta bogata in carbohidrati, hipolipidica. insa la inceput vei manca supe, sucuri de fructe si zahar, sa eviti alcoolul timp de un an de zile, alimentele condimentate si prajite la gratar.
Holera
Desi ocazional apare in Europa de Est, holera este mai frecventa in regiunile tropicale (Africa, America de Sud si Asia de Sud-Est). Exista un vaccin, insa nu este foarte eficient si medicii il recomanda rar. Boala este foarte contagioasa, fiind provocata de bacterii care de inmultesc in apa si alimente contaminate de dejectii ale bolnavilor. Simptomele constau in vomismente subite si diaree apoasa severa („diareee in boabe de orez”), iar in cazurile grave provoaca rapid deshidratare si sete stringenta si crampe musculare. Holera se trateaza cu antibiotice si prin rehidratarea orala sau intravenoasa.
Tifosul
Aceasta boala se poate contracta mai ales in Asia, Orientul Apropiat, Africa sau America Centrala si de Sud. Exista vaccin impotriva tifosului, dar nu ofera imunitate 100% daca ingerezi cantitati mari de Salmonella typbi, bacteria care il provoaca. Evita alimentele reincalzite, fructele de mare, apa de la robinet, fructele si legumele crude sau nespalate. Simptomele tifosului: asemeni gripei, slabiciune si o eruptie de pete rosii pe piept si abdomen, inflamatii ale splinei si oaselor, delir si hemoragii intestinale. Recuperarea se produce in mod natural, dar poate fi ajutata de antibiotice.