In Romania, din cauza fondurilor insuficiente, pacientii cu scleroza multipla sunt nevoiti sa astepte peste 12 luni pentru a beneficia de un tratament compensat de catre stat. In acest timp, scleroza multipla progreseaza intr-un ritm rapid si handicapul devine din ce in ce mai sever.
Costul tratamentului este de circa 15.000 euro pe an pentru un pacient, bani pe care acestia ar trebui sa ii suporte din buzunar, daca nu ajung sa primeasca tratament compensat. In tara noastra, doar 20% dintre pacienti primesc in prezent tratament pentru scleroza multipla din partea statului.
Cum debuteaza scleroza multipla
Scleroza multipla este o afectiune invalidanta. Boala debuteaza cu simptome precum vedere incetosata, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburari senzoriale, si treptat degenereaza. „Starea pacientului se inrautateste, acesta isi pierde acuitatea vizuala, coordonarea, mobilitatea si poate ajunge in timp, in unele cazuri intr-un ritm foarte rapid, si la handicap sever. Astfel, fara tratamentul potrivit, speranta de viata a pacientilor cu scleroza multipla se diminueaza cu 7 pana la 10 ani.
Este important de stiut ca depistarea bolii si tratamentul precoce incetinesc progresia bolii. De aceea, este esential ca de la momentul la care se pune diagnosticul pana la momentul la care se incepe administrarea tratamentului sa treaca un timp cat mai scurt„, a declarat prof. dr. univ. Ovidiu Bajenaru, membru al Comitetului Stiintific Medical la Societatea de Scleroza Multipla din Romania.
Scleroza multipla are un impact social puternic asupra pacientului
Din pacate, scleroza multipla nu este vindecabila, dar tratamentul este vital pentru ca, administrat imediat dupa diagnosticarea bolii, incetineste evolutia acesteia si in acelasi timp ii permite pacientului sa o tina sub control. In felul acesta calitatea vietii pacientului se imbunatateste considerabil.
„Fiind o boala invalidanta, scleroza multipla are un impact social puternic atat asupra vietii pacientului, dar si asupra celui care il ingrijeste – apartinatorul. Pacientii nu pot merge la serviciu, cei tineri au dificultati in a-si intemeia o familie, nu se pot bucura de viata, sunt mereu legati de persoana care ii ingrijeste, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori sa se izoleze si ea de viata sociala. De aceea, ne dorim ca pacientii romani sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca pacientii europeni, iar primul si cel mai important drept este accesul la tratament„, a adaugat Laurentiu Lazar, Presedinte Societatea de Scleroza Multipla din Romania (SSMR).
Statistici ingrijoratoare: Aproape 10.000 de romani sufera de scleroza multipla
In Romania, numarul persoanelor afectate de scleroza multipla se estimeaza a fi intre 8.000-10.000. Cea mai mare problema in tara noastra este accesul la tratament, pacientii diagnosticati cu scleroza multipla fiind plasati pe liste de asteptare. O alta problema este accesul la terapii inovatoare care sunt deja folosite cu succes in Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Elvetia, Australia, etc.
Cum se manifesta scleroza multipla
Scleroza multipla este o boala autoimuna, o afectiune cronica a sistemului nervos central, ale carei cauze nu sunt cunoscute si pentru care nu exista un tratament curativ. Debutul bolii are loc in majoritatea cazurilor intre 20 – 40 de ani, fiind cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii. Se intalneste rareori si la copii cu varsta intre 12-18 ani.
In funtie de zona afectata (creierul sau maduva spinarii) scleroza multipla se manifesta prin simptome cum ar fi: tulburari de vedere, tulburari de coordonarea, alterarea simturilor, a capacitatii de a vorbi si de a inghiti, dificultati de control al vezicii urinare, tulburari sexuale si deteriorarea functiilor cognitive (invatare, memorie, atentie, concentrare etc.).
BUNA SEARA. MA NUMESC GEORGE MATULEA AM 45 DE ANI SI AM FOST DECLARAT BOLNAV DE SCLEROZA MULTIPLA IN ANUL 2008 URMAEZ TRATAMENT CU BETAFERON DIN ACELASI AN DAR ANUL ACESTA MI SA SPUS CA NU ISI MAI FACE EFECTUL SE CA TREBUIE SA SCHIMB ACEST TRATAMENT CU ALTUL EXPERIMENTAL. INTREBAREA MEA ESTE DACA SE SCHIMBA TRATAMENTUL CU CARE CORPUL DEJA S-A OBISNUIT SSE POATE INTAMPLA SA APARA EFECTE ALE BOLI? MULTUMESC MULT DE TOT SI MULTA SANATATE
Acum 30 de ani cand mi s-a spus ca am psoriazis si ca aceasta boala este incurabila, nu am vrut sa accept acest lucru si pana la urma am gasit o solutie care sa poata trata cauzele interne care o declanseaza si intretin.
Cu 3 ani in urma avand un caine ciobanesc german care paralizase cu picioarele din spate, mi s-a spus ca nu este nici o sansa pentru el. Nu am acceptat si mi-am vindecat cainele cu un preparat natural.
Combinand cele doua remedii naturale am observat ca ele pot actiona si asupra altor afectiuni autoimune, metabolice si neurologice.Mecanismul de actiune inca nu este cunoscut, insa se oate observa ca sunt implicate acele resurse naturale de autovindecare ale organismului, remediile actionand ca si niste catalizatori .
In urmatoarea perioada de timp, in functie de polenul pe care il avem la dispozitie, vom acorda gratuit persoanelor cu scleroza multipla remediile naturale Neuropolen
adresa de contact [email protected]
Pingback: Pacientii cu scleroza multipla au nevoie de tratament pe viata