Afla de la specialistii nostri care sunt obiectele necesare pentru ingrijirea bebelusului si cum trebuie sa pregatesti locuinta inainte de marele eveniment - nasterea.
Toate lucrurile necesare pentru ingrijirea copilului la domiciliu trebuie sa fie aranjate din timp in camera in care va sta micutul. In mod normal, aici trebuie sa aveti un patut sau landou in care sa doarma copilul, un loc pentru infasat si un scaun comod pentru ca mama sa poata alapta.
Camera unde se va afla copilul trebuie sa fie curata si uscata. Ea trebuie sa fie eliberata de obiectele care nu sunt necesare la momentul respectiv. Inainte de sosirea mamei si a nou-nascutului din maternitate, se va face curatenia generala a intregii locuinte, dupa care se va face zilnic o stergere a prafului cu o carpa umeda.
Camera copilului se aeriseste, de mai multe ori pe zi, timp de 10-15 minute, mentinand temperatura in limitele 20-22°C, iar daca copilul este prematur, la 22-24°C. In timpul cald al anului, fereastra trebuie sa fie permanent deschisa si protejata cu plasa pentru insecte. Nu se admite fumatul in camera copilului.
Necesarul pentru ingrijirea bebelusului
Obiectele necesare pentru ingrijirea bebelusului care nu trebuie sa iti lipseasca din casa: apa oxigenata, alcool (70%); comprese sterile; tifon pentru curatarea gingiilor de placa bacteriana; termometre pentru masurarea temperaturii corporale si a temperaturii apei; foarfece, pipete; sapun pentru sugari sau solutie lichida pentru baie; vata, betisoare speciale de curatat in urechi; prosoape, crema pentru copii; scutece si imbracaminte curata; cos de plastic pentru rufele murdare si scutecele folosite.
Obiectele de ingrijire sunt plasate alaturi de patul copilului si acoperite cu un scutec de panza curat.
Se recomanda ca toate obiectele noi sa fie spalate si fierte. Hainutele se spala pe masura necesitatii si se calca cu fierul pe ambele parti. Hainele copilului pana la varsta de un an se spala numai cu sapun pentru copii.
Patutul copilasului se plaseaza la un loc luminos si indepartat de soba sau alta sursa de incalzire, nu intre usa si fereastra, pentru ca nou nascutul sa nu se afle in curent.
Mare atentie la igiena bebelusului
Toate obiectele care vin in contact cu copilul necesita dezinfectare: patutul si salteaua se sterg cu solutie dezinfectata, instrumentele, sticlutele, pipetele, se fierb 20 de minute, biberoanele de sticla se fierb separat. Cel care ingrijeste de nou-nascut trebuie sa respecte strict toate regulile de igiena.
In special, o importanta mare o are curatenia mainilor. Unghiile trebuie taiate scurt si sa fie curate. Dupa toaleta copilului, este necesar de a spala mainile cu sapun si apa calda. Pentru preintampinarea raspandirii infectiilor aerogene, se poarta peste gura si nas o masca confectionata din tifon pus in 4 straturi, daca cel care ingrijeste copilul simte ca are o infectie sau iritatie a cailor respiratorii. Pentru a nu avea probleme dupa iesirea din maternitate, nu uita ceea ce ai invatat de la personalul medical privind: infasatul, imbaierea si ingrijirea zilnica a bebelusului.
Sursa informatiilor: Salvati Copiii Romania, „Ghid de crestere si dezvoltare a copilului – 0-5 ani”, autor: dr. Teodora Ciolompea, consultant: dr. Mihai Gafencu.