Vesti proaste pentru soferi, jurnalisti, contabili, operatorii din call center si toti cei care va petreceti foarte mult timp stand pe scaun. Un studiu realizat recent de cercetatorul Richard Rosenkranz de la Universitatea de Stat din Kansas arata ca statul pe scaun indelungat provoaca o boala cronica.
Rosenkranz si colaboratorii Emma George si Gregory Kolt de la Universitatea de Vest din Sidney au studiat efectul statului jos pe un esantion format din barbati australieni adulti si au publicat rezultatele studiului lor in publicatia International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Statul pe scaun creste riscul aparitiei bolilor cronice
Desi statul pe scaun indleungat are efecte grave asupra ambelor sexe, s-a demonstrat ca barbatii care petrec 4 sau mai multe ore pe zi sezand sunt mult mai predispusi sa dezvolte diabet zaharat si afectiuni cardiovasculare.
Rosenkranz a studiat peste 63.000 de barbati australieni cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani. Acestia au raspuns la inceput unor intrebari despre afectiunile cronice de care sufera si au raportat timpul pe care il petrec zilnic stand pe scaun (timp impartit in 3 intervale: mai putin de 4 ore/zi, 4-6 ore/zi, mai mult de 8 ore/zi).
Cei care au afirmat ca stau pe scaun mai putin de 4 ore/zi nu erau predispusi la boli cronice, mentioneaza redorbit.com. Respondentii care au bifat mai mult de 4 ore/zi au dovedit un risc crescut de cancer, boli ale inimii si hipertensiune arteriala. „Am observat o crestere constanta a riscului de boli cronice pe masura ce statul pe scaun devenea un stil de viata si era indleungat.”, spune Rosenkranz.
Cercetatorii cred ca locurile actuale de munca determina timpul pe care il petrecem stand pe scaun. In plus, facem putina miscare in timpul nostru liber, ceea ce creste si mai mult riscul de imbolnavire. „Stim ca oamenii activi fizic sunt mai feriti de bolile cronice, insa ar trebui sa evitam sedentarismul. Joburile la birou sunt periculoase pentru sanatate pentru ca incurajeaza inactivitatea si un nivel scazut al consumului de energie”, subliniaza Rosenkranz.
Cercetatorul si echipa sa s-au concentrat pe barbati in acest studiu, pentru ca ei dezvolta intr-o masura mai mare diabet si boli cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetatorii considera ca rezultatele se pot aplica la ambele sexe, la toate varstele si rasele existente.
Inactivitatea te predispune la diabet si obezitate
De la cercetatorii Clinicii Mayo din Rochester vin si alte date privind statul pe scaun indelungat. James Levine, un lider in domeniul studiilor privind inactivitatea, a realizat, in 2005, o cercetare in care a patruns misterele universului metabolic.
Intrebarea initiala, formulata in 1999, a fost simpla: „De ce oamenii care consuma aceeasi cantitate de alimente se ingrasa diferentiat?” Dupa ce a evaluat numarul de calorii de care subiectii aveau nevoie pentru a-si mentine greutatea, Levine a inceput sa adauge cate 1000 calorii pe zi. Bineinteles, unii s-au ingrasat, insa altii nu au castigat deloc in greutate.
„Am masurat totul, crezand ca vom gasi acel factor metabolic magic care explica de ce unii oameni se ingrasa si altii nu.”, explica Dr. Michael Jensen, cercetator al Clinicii Mayo. Sase ani mai tarziu, ei au gasit raspunul: „Cei care nu s-au ingrasat s-au miscat in mod inconstient mai mult.”
Subiectii nu au facut exercitii fizice, intrucat erau interzise in cadrul studiului. Insa corpurile lor au raspuns natural la supraalimentare, facand miscari scurte, ca mersul pe scari sau mersul vioi pe holuri. In medie, subiectii care au castigat in greutate au petrecut cu doua ore mai mult stand jos, precizeaza nytimes.com.
Oamenii nu au nevoie de experti care sa le spuna ca statul pe scaun indelungat le provoaca dureri de spate. Daca ai grija de alimentatia ta si faci exercitii de cateva ori pe saptamana, vei combate in mod eficient efectele sedentarismului.
Statul pe scaun nu este mai daunator decat alt tip de inactivitate fizica. Rata de ardere a caloriilor scade la o treime, eficienta insulinei este redusa, crescand astfel riscul aparitiei diabetului de tip II si a obezitatii. Enzimele responsabile cu descompunerea lipidelor si a trigliceridelor nu mai functioneaza adecvat, facand ca nivelul colesterolului bun sa scada.
Sedentarismul scade durata vietii
Studiile pe cobaii de laborator care au fost fortati la inactivitate au aratat ca muschii responsabili de statul in picioare si-au pierdut aproape imediat 75% din abilitatea de a elimina lipoproteinele daunatoare din sange.
Pentru a arata efectele negative si asupra omului, Marc Hamilton, cercetator la Pennington Biomedical Research Center, a recrutat 14 tineri, inregistrand la acestia o reducere de 40% a capacitatii insulinei de a absorbi glucoza dupa 24 de ore de sedentarism.
Alpa Patel, epidemiolog la American Cancer Society, a urmarit starea de sanatate a 123.000 de americani intre anii 1992 si 2006. Barbatii care au petrecut mai mult de 6 ore pe zi stand pe scaun au avut o rata de deces mai mare cu 20% fata de cei care stateau doar 3 ore sau mai putin. La femeile din aceleasi categorii, rata decesului se diferentia cu 40%. Patel estimeaza ca persoanele inactive isi risipesc cativa ani de viata.
Se pare ca statul pe scaun este o patologie independenta. Fiind sedentar 9 ore pe zi dauneaza sanatatii tale, fie ca dupa program te duci acasa si te uiti la televizor, fie ca mergi la sala de fitness. Dupa cum mentioneaza Dr. Levine, „statul excesiv este o acvititate letala.”
Pingback: Tratamentul diabetului. O persoana din zece romani sufera de diabet