Ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta un spectru de boli cauzate de depunerea excesiva de grasime pe ficat. Inflamarea acestui organ are loc odata cu agravarea afectiunii, ducand in cele din urma la acumularea tesutului cicatricial (fibroza). In cazul in care fibroza se extinde ficatul va functiona la parametri redusi, favorizand aparitia cirozei.
Steatoza hepatica este cea mai frecventa boala de ficat in SUA, afectand peste 30 de milioane de persoane si 10% din numarul total al copiilor. Aproximativ 1% din copiii cu varste intre 2 si 4 ani si 17% dintre cei de 15- 19 ani sufera de afectiunea ficatului gras.
In randul adultilor, steatoza hepatica este cel de-al treilea indicator pentru transplantul de ficat, dupa alcoolism si hepatita C. In urma unui studiu care a examinat incidenta bolii in cazul a 742 de copii care au decedat din cauza unor accidente s-a constatat ca 17,3% dintre adolescentii de 15-19 ani erau diagnosticati cu steatoza hepatica. De asemenea, aceasta este mai frecventa la baieti si la copiii de origine asiatica si hispanica, rate mai scazute inregistrandu-se la afro-americani, mentioneaza contemporarypediatrics.modernmedicine.com.
Obezitatea este considerata factorul principal al steatozei hepatice nonalcoolice; datele arata ca adolescentii suprapronderali si obezi au un risc de pana la 6 ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Nevoia de diagnostic si tratament in special la copii este evidentiata de aparitia complicatiilor, intre care ateroscleroza si ingrosarea carotidei.
Steatoza hepatica nonalcoolica: definire si caracteristici
Steatoza hepatica nonalcoolica (SHN) se defineste prin degenerarea tesuturilor invadate de grasime in mai putin de 5% din hepatocite, in absenta consumului semnificativ de alcool, pastile sau alte substante care pot stimula aparitia ficatului gras. SHN implica inflamarea leziunilor hepatice, putand evolua pana la stadiul de ciroza. In cazul copiilor, supraalimentatia si stilul de viata sedentar sunt elementele cheie pentru explicarea acestei afectiuni.
O atentie deosebita a fost acordata dietei care cauzeaza obezitatea, in special aportului ridicat de fructoza provenit din bauturile racoritoare. In plus, adipozitatea viscerala este asociata cu steatoza hepatica pediatrica; datele arata ca un surplus de 5 cm in circumferinta taliei augmenteaza cu 1,4% sansele de detectare a ficatului gras. Alimentatia excesiva, respectiv supraponderabilitatea si obezitatea determina o serie de alte afectiuni legate de evolutia SHN: rezistenta la insulina, sindromul metabolic, apneea obstructiva in somn.
Diagnosticarea steatozei hepatice la copii
Adesea, copiii care au ficatul gras sunt asimptomatici sau prezinta simptome usoare, cum ar fi oboseala, starea generala de rau, dureri abdominale, constipatie. De asemenea, la unii dintre ei se poate observa acanthosis nigricans, o hiperpigmentare a pielii care sugereaza rezistenta la insulina.
Deocamdata nu exista proceduri de screening cu care sa se diagnosticheze steatoza hepatica la copii. Biopsia hepatica ramane singura solutie pentru a stabili diagnosticul definitiv, insa nu este recomandat in cazul copiilor din cauza naturii sale invazive. Medicii folosesc si alte teste in acest sens, intre care testele biochimice, testul rezistentei la insulina, ultrasunetele si rezonanta magnetica. Dupa aceste examene, doctorii pot constata gradul de obezitate sau ficatul marit, eliminand alte cauze ale imbolnavirii ficatului- hepatita virala, hepatita autoimuna sau boala Wilson.
Prevenirea si tratarea steatozei hepatice
In primul rand, pentru a preveni si a trata steatoza hepatica in cazul copiilor, e necesar ca stilul lor de viata sa fie unul sanatos. Studiile arata ca si schimbarile foarte mici in dieta si in activitatea fizica imbunatatesc activitatea ficatului, indiferent daca il ajuta sau nu pe cel mic sa slabeasca.
Unii specialisti recomanda pentru copii si adolescenti o dieta saraca in grasimi, cu incarcatura glicemica scazuta, care sa contina 5 portii de legume si fructe zilnic si activitate fizica de cel putin o jumatate de ora pe zi. Alte abordari includ terapiile medicale care vizeaza sindromul metabolic si raspunsul hepatoprotector; de asemenea, s-a descoperit ca vitamina E aduce imbunatatiri semnificative in steatoza hepatica.
Nu exista medicamente care sa trateze aceasta boala. Pierderea in greutate trebuie sa se realizeze treptat, aproximativ jumatate de kilogram pe saptamana. Activitatea fizica nu doar ca va arde caloriile, dar va stimula si metabolismul. Asigura-i copilului tau o alimentatie echilibrata, cu carne slaba, peste, cereale integrale si cat mai multe legume si fructe.