In anotimpul rece suntem mai predispusi la aparitia racelilor, a virozelor sau a sinuzitelor. Insa poti spune destul de usor adio tusei, respiratiei dificile si durerii in gat datorita dispozitivelor medicale speciale care genereaza aerosoli pentru imbunatatirea simptomelor.
Terapia cu aerosoli este eficienta atat in cazul adultilor, cat mai ales in cazul copiilor mici si al prescolarilor. Studiile arată că 50% dintre problemele de sanatate cu care se confrunta copiii in sezonul rece constau in bolile inflamatorii ale aparatului respirator. De cele mai multe ori, primul impuls al parintilor este sa le administreze micutilor clasicele medicamente. Insa specialistii spun ca exista o solutie mai inofensiva si cu un efect terapeutic mai rapid: terapia cu aerosoli.
Cum functioneaza?
Aerosolii sunt microparticule de natura lichida, solida sau gazoasa (aer natural sau aer comprimat), care se inhaleaza prin caile respiratorii superioare si ajung in plamani. Exista doua tipuri de aerosoli: naturali (de salina, marini, de padure) si artificali (nebulizatoarele).
Cel mai mare avantaj al terapiei cu aerosoli este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid, conform Wikipedia. Medicamentele ajung direct in caile respiratorii (laringe, trahee, bronhii) si, in acelasi timp, se favorizeaza umidificarea aerului respirat. Rezultatul? Mucusul din plamani este fluidizat si eliminat prin tuse si suflarea nasului. Mai mult, muschii cailor respiratorii se relaxeaza si plamanii absorb o cantitate mai mare de aer.
Nebulizatorul transforma medicamentul lichid intr-un nor fin pe care sugarii si copiii mici il pot inhala usor. Aparatul este frecvent utilizat deoarece elibereaza o cantitate mai mare de medicament intr-un timp scurt si nu necesita coordonarea pacientului, terapia putand fi efectuata foarte simplu acasa.
1. Aparat aerosoli cu ultrasunete. 2. Aparat aerosoli cu piston. Foto: www.bebecarucior.ro
Aparatele de aerosoli pot fi gasite in farmacii, dar le poti comanda mult mai rapid si mai eficient din magazinele online, unde exista o gama diversificata si preturi pentru buzunarul fiecaruia. Nebulizatoarele pot fi de doua tipuri:
– aparat aerosoli cu ultrasunete, care este mai silentios si transforma medicatia folosita in particule extrem de fine (5 microni), mult mai usor de inhalat in plamani;
– aparat aerosoli cu piston, care furnizeaza aer comprimat dispozitivului.
Ce boli poti trata prin terapia cu aerosoli?
Terapia cu aerosoli are mai multe efecte in functie de medicamentele introduse si de afectiune: antibacterian, antiinflamator, antialergic, sedativ, vasodilatator, vasoconstrictor, bronhodilatator. Folosirea aerosolilor este recomandata atat in bolile usoare, cat si in cazul celor mai complicate. De exemplu, poti folosi nebulizatorul pentru tratarea infectiilor respiratorii, dar si a bolilor mai grave de plamani.
– Afectiuni ORL: amigdalita, sinuzita, laringita, rinogfaringita, disfunctia tubara si otita seroasă cronica.
– Boli pulmonare: astm bronsic, traheite, bronsita cronica, emfizem pulmonar.
Tusea, nasul infundat, gatul inflamat si alte simptome specifice pot fi ameliorate in doar cateva zile prin intermediul a trei terapii cu aerosoli sau mai multe, in functie de gravitatea afectiunii.
Pentru mai multe detalii si informatii despre aparate aerosoli vizitati magazinul www.bebecarucior.ro.
ela, sa nu-ti fie frica de aerosol, nu are de ce, desi depinde de virsta copilului. Stiai ca Prospanul exista si sub forma de picaturi pentru aerosol. E la fel de eficient ca si siropul, ba chiar eu il prefer pe asta mai mult.
Mie imi este frica de aerosol.Mi se pare periculos fara presccriptia medicului. eu folosesc siropul Prospan pentru a scapa de tusa. Este un expectorant de minune si foarte eficient. Uitati de tusa in cateva zile.