Bolile cardiovasculare reprezinta o cauza majora a deceselor la nivel mondial, acestea fiind provocate de doi factori principali – stresul si dieta necorespunzatoare sau mai exact, supraalimentarea. Atacurile de cord apar atunci cand colesterolul se depune pe peretele arterei coronare care furnizeaza sange oxigenat spre inima. In acel moment, riscurile de infirmitate sau moarte sunt foarte mari.
In general, aceste depozite de colesterol se trateaza pe cale medicamentoasa, prin angioplastie sau prin operatie de bypass, ultimele doua fiind alternative foarte riscante si costisitoare. Unii doctori considera ca medicamentele nu pot inhiba depunerile de colesterol, motiv pentru care recomanda calea chirurgicala ca fiind singura solutie. Pentru o perioada, pacientii au apelat la aceasta procedura, insa ei pot recurge la o terapie noua si inovativa, inventata de un om de stiinta de renume, dr. Dean Ornish, fondator si presedinte al Institutului de Medicina Preventiva din California (Preventive Medicine Institute).
Istoricul terapiei Ornish
Terapia Ornish combina mai multe metode naturale folosite pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiace: meditatie, yoga, exercitiu fizic moderat, sedinte de sprijin in grup si o dieta foarte scazuta in grasimi, precizeaza naturatomica.com. Terapia a fost introdusa in 1977 de catre Dean Ornish, care la acea vreme era tanar student la medicina in Houston. Cand le-a spus profesorilor sai ca remediile naturale ar putea inversa efectul bolilor de inima, acestia nu i-au luat in seama supozitia. Ei credeau ca progresia acestor afectiuni poate fi incetinita doar prin interventii chirurgicale si prin medicamente care reduc nivelul colesterolului din sange.
Studiile arata ca terapiile naturale utilizate de dr. Ornish au inversat cu succes bolile cardiace. Acestea nu au vindecat afectiunile, insa au deschis arterele coronare infundate, au crescut fluxul de sange si au redus durerile de la nivelul pieptului. Cand cercetarile lui Ornish au fost publicate, Omahar Mutual Insurance Company a indemnat sute de angajati si membri cu probleme cardiace sa ia parte la aceasta terapie.
Astfel 200 de pacienti au urmat programul de schimbare a stilului de viata timp de un an, care a inclus meditatie, antrenament fizic, dieta vegetariana si discutii de grup. La inceput, oamenii au fost suspiciosi, insa rezultatele au aratat ca 95% dintre pacienti (190) s-au implicat pe deplin in terapie, dintre acestia doar unul avand nevoie de operatie. Dupa inregistrarea acestui succes, 15 alte companii de asigurari au devenit interesate de terapia Ornish.
Cercetari privind terapia Ornish
Procedurile folosite in terapia Ornish au fost adoptate de oameni din intreaga lume. Tratarea bolilor cardiace fara utilizarea medicamentelor a devenit celebra la nivel mondial din 1988. Insa dr. Ornish a facut cercetari in acest domeniu si in perioada anterioara.
In 1986, 41 de pacienti cu afectiuni cardiace au luat parte la un experiment; grupul de control a numarat 19 persoane, iar cel experimental, 22. Cu totii aveau arterele aproximativ integral blocate de depozite de colesterol si nu facusera inca o operatie de bypass. Unii dintre ei suferisera deja un atac de cord. Dupa un an in care in grupul experimental s-a aplicat terapia Ornish, iar cel de control a urmat un tratament standard pentru boli cardiace, s-a descoperit ca pacientii din primul grup nu mai aveau depozite de colesterol in artere, circulatia sangelui crescuse, iar durerile la nivelul toracelui disparusera.
Metodele folosite in terapia Ornish
Terapia Ornish foloseste patru metode diferite. Iata care sunt acestea, potrivit heart-24.blogspot.ro:
1. Meditatia. Poti folosi orice proces de meditatie pentru a-ti calma corpul si mintea si pentru a avea o atitudine pozitiva. Astfel vei reduce tensiunea si stresul.
2. Exercitiul fizic. Dr. Ornish recomanda exercitiile usoare, mersul pe jos si yoga. Incepe prin a te plimba zilnic 30 de minute apoi, pe masura ce corpul tau se obisnuieste cu efortul, intensifica ritmul. De asemenea, sunt indicate cateva pozitii de yoga si exercitii de respiratie.
3. Dieta. Obiceiurile alimentare sunt extrem de importante. Dieta trebuie sa contina grasimi in proportie de 10% din totalul caloric zilnic. Nu sunt permise carnea rosie si cea de pui, pestele, nucile, sarea nepreparata termic, cafeaua, ceaiul, alcoolul, ciocolata si tigarile. Se consuma fasole, cereale integrale, legume si fructe proaspete. De asemenea, iaurtul este prezent in graficul alimentar zilnic. Nu exista restrictii in ceea ce priveste aportul caloric, atat timp cat se respecta lista de alimente recomandate. Sunt disponibile doua diete concepute de dr. Ornish: dieta de prevenire, pentru cei care nu sufera de boli de inima, insa au un nivel al colesterolului de peste 150, si dieta de inversare, pentru cei care doresc sa reduca efectele afectiunilor cardiace si riscul unui viitor atac de cord.
4. Discutiile de grup. Uneori, bolile de inima sunt cauzate de un soc mental sau de unele suferinte interioare. Pacientii sufera de singuratate, cred ca nu au pe nimeni alaturi si se simt neglijati. Discutiile de grup ajuta la risipirea acestor frustrari, intrucat aceste persoane isi impartasesc unii altora sentimentele si se simt mai bine.
Tu ai incerca terapia Ornish?