Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume, dar poate fi controlat daca esti constienta de boala si ai facut testele pentru depistarea astmului. Ziua Mondiala a Astmului, marcata anul acesta pe 7 mai, se organizeaza anual in intreaga lume, in scopul cresterii nivelului de control asupra astmului.
Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice AstraZeneca si Novartis, organizeaza dupa data de 12 mai si pana la sfarsitul anului, in 150 de spitale si policlinici de specialitate, din 40 de judete ale tarii, testari gratuite pentru depistarea astmului, in cadrul campaniei „Astmul poate fi controlat!”. Lista completa a unitatilor participante si a datelor de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile.
„Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc.”, spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
In 2012, Societatea Romana de Pneumologie, a desfasurat in 80 de centre „Programul National de Educatie și Evaluare in Astm Bronsic si Bronhopneumopatie Obstructiva Cronica„, timp de 4 luni. Au fost testati 37.036 pacienti, dintre care 55% deja diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare. Dintre acesti pacienti cu probleme si risc crescut de boli pulmonare, 46% au fost diagnosticati cu astm bronsic si 54% cu BPOC.
Ce este astmul?
Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.
Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.
Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.
Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.
Depistarea astmului
Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime sau zero, nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc / foarte rar medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala sau aproape normala (masurata prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.
Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.
Participa si tu la aceste testari gratuite pentru depistarea astmului daca prezinti cel putin unul dintre simptomele mentionate anterior.
Comunicat de presa