Atunci cand vine vorba de boli grave, foarte rar ne gandim ca ni s-ar putea intampla noua. Sansele de a crede ca este posibil sa racim iarna asta sunt mult mai mari decat a ne pune problema unei leucemii. Cei credinciosi spun “Doamne fereste”, superstitiosii scuipa in san, iar majoritatea se mandresc cu sanatatea lor de fier. Altii citesc cu lacrimi in ochi, gandindu-se ca viata lor poate depinde de un om pe care inca nu l-au cunoscut si care le poate salva viata printr-un transplant de maduva.
Donatorii de maduva osoasa, prea putini in Romania
Lista de asteptare nu functioneaza in cazul unui astfel de transplant, ci fiecare secunda este pretioasa. Putini sunt cei care au frati compatibili care sa le doneze celule medulare sanatoase, fiind nevoie sa recurga la o banca de donatori. Romania este de abia la inceput de drum in ceea ce priveste banca de celule stem si registrul de donatori, avand in vedere ca pana in 2011 s-au facut in tara noastra numai 119 transplanturi de la donatori inruditi si neinruditi.
Spre deosebire de Romania, Israelul are al patrulea registru ca marime din lume cu donatori de maduva osoasa. Pe langa acesta, specialistii din domeniu, tehnologia medicala la cele mai inalte standarde si preturile mult mai mici decat in Occident, atrag pacienti din intreaga lume. Recunoscuti pentru inovatiile din domeniul medical, cercetatorii israelieni folosesc acum si pentru pacientii adulti sange din cordonul ombilical in loc de maduva osoasa, ceea ce ofera un numar larg de optiuni terapeutice.
Romanii pot merge in Israel pentru un transplant de maduva
“Noi am consultat in clinica noastra un numar mare de pacienti din Romania. O parte din ei au venit pentru tratamente de leucemie si melanom, iar altii vin la clinica noastra pentru tratament de transplant de maduva. Majoritatea pacientilor trec tratamentul in bune conditii si se reintorc acasa”, poveste prof. dr. Ella Naparstek, directoarea Sectiei de Transplant Medular Tel Aviv Medical Center.
Doctorul Ella Naparstek se numara printre colaboratorii companiei de turism medical Ro-med, condusa de Ronit Zilberman. Aceasta actioneaza drept punte de legatura intre romanii ce doresc un transplant in Israel si clinicile de renume mondial din Tara Sfanta. De la obtinerea hartiilor necesare in Romania, pana la transportul, spitalizarea si tratamentul sub supravegherea celor mai buni doctori din Israel, pacientul este asistat pas cu pas. De asemenea, in unele cazuri, doctorii israelieni pot veni pentru consultatii in Romania.
Va invitam sa vizionati filmuletul de mai jos, pentru a vedea care sunt dotarile si specializarile clinicilor din Israel si deschiderea doctorilor de acolo fata de pacientii din Romania: