Jumatate dintre romanii de peste 50 de ani au problema cu prostata, iar 45.000 de barbati sunt diagnosticati anual cu adenom de prostata, potrivit Asociatiei Romane de Urologie. Mai mult, statisticile arata ca peste 400.000 de barbati sufera operatii la prostata in fiecare an, din cauza simptomelor agravante de incontinenta urinara sau chiar impotenta. Cancerul la prostata este a doua cauza ca importanta pentru decesul barbatilor de peste 30 de ani, iar dintre barbatii care sufera de prostata, doar 1 din 6 este diagnosticat cu cancer la un moment dat in viata.
Medicii recomanda tuturor barbatilor verificarea regulata a prostatei, mai ales daca vor sa reduca riscul de aparitie a cancerului prostatic. Testele care trebuie realizate sunt: masurarea antigenilor specifici prostatei (PSA), ecografia, urografia si alte investigatii, in functie de caz.
De asemenea, pe langa medicatie exista si tratamente naturale care va pot ameliora simptomele sau chiar care va pot scapa de aceasta problema. Insa, inainte de a incepe sa te autotratezi, consulta un medic si nu combina urmatoarele extracte naturale cu medicatia ta inainte de a vorbi cu specialistul.
Cateva simptome care denota clar faptul ca trebuie sa apelezi la remedii:
- Te trezesti de mai multe ori pe noapte pentru a urina
- Urinezi cu intensitate mica
- Ai o senzatie dureroasa de arsura in timpul urinarii
- Te simti din ce in ce mai iritabil si anxios
- Iti scade libidoul si ai probleme cu erectia
Palmierul pitic
Acest remediu natural este eficient pentru cazurile usoare de hiperplazie benigna a prostatei si in special pentru simptome precum flux urinar redus sau intrerupt ori nevoia de a urina peste noapte. Conform studiilor clinice, are un nivel de eficacitate similar cu tratamentele farmaceutice, dar cu mai putine efecte secundare. Mai mult, comparativ cu unele medicamente de sinteza, palmierul pitic nu influenteaza antigenul prostatic specific (PSA), un indicator folosit in evaluarea cancerului de prostata (atat in depistarea, cat si in monitorizarea acestei afectiuni).
In majoritatea cercetarilor s-a folosit un extract special de fructe de palmier pitic, cu continut standardizat de acizi grasi liberi si alti compusi uleiosi, numit extract de liposterol. Specialistii recomanda o capsula cu 160 mg de liposterol concentrat, de 2 ori pe zi, la masa. In unele cazuri ameliorarea simptomelor s-a observat abia dupa doua luni. Atentie: palmierul pitic poate provoca uneori afecte adverse usoare, cum ar fi probleme digestive si dureri de cap.
Radacina de urzica
Acest tratament amelioreaza simptomele hiperplaziei benigne a prostatei, cum ar fi urinarea de peste noapte, urinarea frecventa si golirea incompleta a vezicii. Adesea, radacina de urzica este prescrisa impreuna cu palmierul pitic, iar rezultatele arata ca aceasta combinatie ajuta la tratarea bolii. Specialistii recomanda zilnic tablete sau capsule care contin peste 6 g de radacina de urzica uscata, conform instructiunilor fiecarui producator. Atentie: urzica poate provoca urticarie daca atinge pielea si nu trebuie consumata daca ai reactii alergice la planta.
Rosiile
Fructele si legumele de culoare rosie ori roz, cum ar fi rosiile, pepenele verde, guava sau grepfrutul roz, contin un pigment numit licopen – un antioxidant puternic, cu beneficii majore pentru sanatatea masculina. Studii recente arata ca barbatii a caror dieta e bogata in rosii sunt cu 40% mai putin predispusi de a suferi de cancer la prostata, comparativ cu ceilalti. Mai mult, licopenul este benefic pentri inima si vasele sanguine, reducand riscul bolilor cardiovasculare. Pentru o absorbtie optima, consuma rosiile cu putin ulei.
Pingback: Uleiul de canabis vindeca cancerul - Stiri - SuceavaInfo
Pingback: Ghidul De Sanatate Uleiul de canabis vindeca cancerul