Varicele sunt vene noduroase si dilatate ce apar la nivelul membrelor inferioare. Orice vena poate fi varicoasa, insa pozitia verticala si presiunea mai mare a sangelui favorizeaza aparitia acestora pe picioare. Pentru multe persoane venele varicoase si venele “in panza de paianjen” sunt doar o problema estetica, insa ele cauzeaza durere si disconfort. Uneori varicele sunt semnul unei probleme circulatorii de mare risc.
Potrivit circulationfoundation.org.uk, la nivelul picioarelor exista doua tipuri de vene: profunde si superficiale. Acestea au valve care asigura circulatia sangelui intr-un singur sens, spre inima. Cand nu-si mai indeplinesc functia, acestea permit sangelui sa curga in sens invers, rezultand o presiune mai mare asupra venelor atunci cand stam in picioare. Astfel, venele se dilata si apar varicele.
Simptome varice
Multe persoane nu au simptome, cu exceptia faptului ca varicele sunt vizibile, iar aspectul lor poate fi deranjant. Aceste stari nu sunt grave medical, insa pot fi tratate daca devin foarte suparatoare. Iata care sunt semnele varicelor:
– vene de culoare albastra sau mov, cu aspect rasucit sau bombat
– dureri: senzatia de picioare grele, picioare umflate, crampe musculare
– dureri acute dupa o perioada lunga de stat in picioare
– mancarime in jurul venelor
– ulcer cutanat in apropierea gleznelor
Venele “in panza de paianjen” sunt asemanatoare celor varicoase, dar mai mici. Acestea sunt mai aproape de suprafata pielii si sunt in general rosii sau albastre. Apar adesea pe picioare, dar si pe fata si variaza ca dimensiuni.
Cauze pentru aparitia varicelor
Arterele transporta sange de la inima la tesuturi; venele intorc sangele de la tesuturi la inima pentru ca acesta sa poate fi retransportat. Pentru a realiza aceasta sarcina, venele trebuie sa lucreze impotriva gravitatiei. Contractiile musculare la nivelul picioarelor actioneaza ca niste pompe, iar valvele se deschid pentru a permite sangelui sa treaca si se inchid pentru ca acesta sa nu curga inapoi. Cand valvele nu lucreaza corect, sangele se acumuleaza in picioare, iar venele se dilata.
Varicele au si o componenta ereditara, femeile fiind afectate in proportie de 50%. Factorii hormonali incluzand perioada de sarcina, menopauza, anticonceptionalele, influenteaza aparitia venelor varicoase.
Alti factori de risc sunt:
– varsta. Pe masura ce trec anii, venele isi pierd elasticitatea si incep sa se intinda. Valvele se slabesc, permitand sangelui sa curga si in sens invers. Venele devin albastre deoarece contin sange neoxigenat.
– sarcina. Unele femei insarcinate au probleme cu varicele, intrucat sarcina creste volumul de sange in corp, dar scade fluxul sanguin de la picioare la pelvis. Conform mayoclinic.com, aceasta schimbare sprijina cresterea fatului, insa favorizeaza extinderea venelor la nivelul picioarelor. Varicele din perioada sarcinii se amelioreaza la aproximativ 6-12 luni dupa nastere.
– obezitatea. Greutatea in plus solicita in exces venele, punand mai multa presiune pe acestea.
Complicatii
Impiedicand sangele sa circule normal, varicele pot crea complicatii. Acestea apar foarte rar, insa netratate, se graveaza. Cea mai serioasa forma de insuficienta venoasa este reprezentata de ulcerele piciorului. Extrem de dureroase, acestea de formeaza pe langa venele varicoase, de obicei in apropierea gleznelor. Sunt cauzate de acumularea de lichid pe termen lung, efect al cresterii presiunii sangelui in venele afectate. De obicei, inainte de ulcer se formeaza o pata decolorata pe piele.
Ocazional, venele profunde se extind si picioarele se umfla considerabil. Un astfel de semn cere ingrjiri medicale de urgenta, intrucat poate indica un cheag de sange, afectiune cunoscuta sub numele de tromboflebita.
Varicele si modalitatile de prevenire
Exista unele masuri de auto-ingrijire prin care poti reduce disconfortul provocat de varice. Acestea te ajuta sa le previi sau sa le incetinesti dezvoltarea. Iata ce poti face:
Controleaza-ti greutatea si ai grija de dieta. Redu cantitatea de sare din mancare pentru a preveni retentia de apa si kilogramele in plus.
Fa miscare. Mersul pe jos este o modalitate foarte buna pentru a stimula circulatia sangelui la nivelul picioarelor.
Evita tocurile inalte si hainele foarte stramte in talie, pe picioare sau in zona inghinala.
Ridica-ti picioarele. Stai intinsa si pune-ti picioarele pe cateva perne, deasupra nivelului inimii, pentru a permite sangelui sa circule normal.
Schimba-ti des pozitia. Misca-te la 30 de minute si evita sa-ti incrucisezi picioarele; unii medici spun ca asta amplifica problemele circulatorii.
Nu exista o modalitate de a preveni venele varicoase, insa imbunatatirea circulatiei sangelui poate reduce riscul aparitiei varicelor sau a inmultirii lor.
Tratamente pentru varice
Din fericire, tratamentele pentru varice nu implica o internare lunga in spital si o refacere inconfortabila. Procedurile mai putin invazive asigura tratarea ambulatorie a venelor varicoase. Ciorapii compresivi sunt foarte des utilizati la inceput. Acestia exercita presiune asupra picioarelor, ajutand venele in transportarea sangelui spre inima. Cereti sfatul medicului inainte de a apela la aceasta varianta si fiti atente la masura pe care o achizitionati.
Tipurile severe de varice se trateaza chirurgical, aceasta fiind singura modalitate care inlatura venele varicoase in totalitate. Cea mai moderna metoda este chirurgia fara stripping, in care vena nu este smulsa. Operatia nu necesita recuperare, nici internare indelungata. Alte metode sunt:
Scleroterapia. Se injecteaza in vene o solutie care le inchide si le cicatrizeaza. In cateva saptamani, varicele se estompeaza. Venele pot necesita mai multe injectari, insa scleroterapia este eficienta daca se realizeaza corect.
Interventia chirugicala cu laser. Aceasta metoda nu implica ace sau incizii; o explozie puternica de lumina deasupra venei afectate face ca aceasta sa se estompeze si sa dispara.
Chirurgia endoscopica se realizeaza in cazuri avansate ale ulcerelor picioarelor. Cu ajutorul unei mici camere video inserate in picior, chirurgul vizualizeaza si inchide venele varicoase, apoi le elimina prin incizii.
Pingback: Boala venoasa cronica poate afecta si sportivii - Ghidul De Sanatate
Pingback: Boala venoasa cronica: 2 din 3 romani sunt bolnavi fara sa stie