Asociatia DOWN Bucuresti organizeaza in acest an Ziua Mondiala a Sindromului Down, creand o punte intre societate si persoanele cu sindrom Down si familiile acestora. Scopul acestei manifestari este de a informa si de a atrage atentia societatii si autoritatilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea tolerantei si deschiderii fata de incluziunea sociala a persoanelor cu Sindrom Down.
De asemenea, se urmareste promovarea valorizanta a posibilitatilor persoanelor cu sindrom Down, punandu-se accentul pe faptul ca sunt parte a societatii si in conditiile in care au un mediu adaptat – pot practica sportul, dansul, pot lucra, realiza obiecte artistice, aducandu-si astfel in mod constructiv aportul la dezvoltarea societatii din care fac parte.
Ce este sindromul Down
Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afecteaza aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, in anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. In 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca Sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cat are un om in mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 contine unul in plus. Din aceasta cauza, sindromul este cunoscut si sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.
Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este greu de apreciat in momentul nasterii, cum va evolua manifestarea acestei boli in viitor. Persoanele cu sindrom Down au trasaturi fizice si caracteristici distincte si, desi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectati, beneficiind de o ingrijire adecvata, pot duce o viata normala si activa.
Activitati in cadrul evenimentului
Evenimentul este compus din doua activitati principale: o competitie sportiva pentru persoanele cu sindrom Down si o serie de programe artistice.
Partea I: ora 09:00 – Competitia Sportiva “World Down Syndrome Day – Bucharest Romania”.
Locatia: “CENTRUL SPORTIV APOLLO” – bd. Energeticienilor nr. 5 , sector 3, Bucuresti
Activitatea se va desfasura sub forma unei competitii sportive; aceasta componenta are ca rol exercitarea abilitatilor sportive si locomotorii a tinerilor si copiilor cu sindrom Down. Competitia nu are in vedere stimularea spiritului competitiv, ci mai degraba incurajarea unui ritm de viata activ si sanatos.
– aceasta prima parte va debuta cu o defilare a delegatiilor insotite si ghidate de voluntarii din cadrul C.N. “Gheorghe Sincai”, fiecare grup avand astfel sansa sa se prezinte, urmand deschiderea oficiala cu un mic spectacol avand valente sportive dar si artistice, continuandu-se ulterior cu incalzirea sportivilor intr-un ritm antrenant si distractiv, mai exact, prin dans.
– va incepe apoi competitia propiu-zisa, sub forma unui circuit sportiv de tip traseu-aplicativ, mai intai cei mici si apoi cei mari.
– ca rasplata a eforturilor depuse, participantii vor fi felicitati si premiati cu diplome si medalii.
– urmeaza momentul bucuriei, al fraternizarii, al dansului – toate in acordurile melodiilor interpretate de Tudor Man.
– numar sportivi participanti – 200, voluntari – 95
Evenimentul va fi supravegheat medical de Ambulanta BGS, iar sportivii si voluntarii vor beneficia de o gustare si hidratare. Sonorizarea va fi asigurata de DJ. LEO.
Partea II: ora 17:30 – “Seara dedicata persoanelor cu sindrom Down si familiilor acestora”
Locatia: Sala de Conferinte “Henry Coanda” din cadrul RIN Airport Hotel – Calea Bucurestilor, nr. 255A, Otopeni, Ilfov
Participanti asteptati – peste 400.
Activitatea se va desfasura intr-o nota festiva, punandu-se accent pe componenta artistica;
– seara va fi marcata de discursurile invitatilor speciali, dar mai ales de momentele artistice (dansuri, scenete, etc.) ale tinerilor/copiilor cu sindrom Down din fiecare asociatie/delegatie prezenta.
– va urma apoi momentul culminant al serii – recitalul Trupei HI-Q – ale carei melodii sunt iubite si fredonate de toti participantii la eveniment.
– in incheiere, invitatii se pot distra in cadrul petrecerii organizata special pentru ei, antrenata de muzica lui DJ. LEO.
Scurt istoric al avenimentului pentru intelegerea sindromului Down
La nivel mondial, initiativa acestei manifestari a aparut in noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele actiuni de amploare care au atras atentia asupra importantei intelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local in multe state. Toate acestea au dus in mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficiala a Zilei Mondiale a Sindromului Down.
Din anul 2008, Ziua Mondiala a Sindromului Down este recunoscuta si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a adoptat rezolutia ce stabileste data de 21 martie – ZIUA MONDIALA A SINDROMULUI DOWN. In Romania, aceasta zi a fost celebrata incepand din 2006, in cadrul organizatiilor ce au in componenta persoane cu sindrom Down. Astfel 21 martie 2013 aduce cu sine a opta editie a celebrarii Zilei Mondiale a Sindromului Down.