In fiecare an, a doua joi din luna octombrie marcheaza Ziua Mondiala a Vederii, eveniment ce se bucura de atentie la nivel mondial, concretizandu-se in campanii de responsabilizare a opiniei publice cu privire la necesitatea ingrijirii ochilor. Anul acesta, Ziua Mondiala a Vederii are ca tema accesul egal la diagnosticare si tratament, ca o masura importanta in ocrotirea sanatatii vederii, in aplicarea careia trebuie sa se implice toti partenerii din domeniul oftalmologiei si al opticii medicale.
Ziua Mondiala a Vederii este consacrata pentru a pleda dreptul fundamental al fiecarei persoane pentru o VEDERE SANATOASA. Este un eveniment care se bucura de atentie la nivel mondial in fiecare an. Agentiile implicate atrag atentia asupra problemelor asociate cu pierderea vederii cu care se confrunta lumea. „Ziua Mondiala a Vederii” este organizata sub egida „Programului Mondial Vision 2020” al Organizatiei Mondiale a Sanatatii avand ca obiectiv eradicarea orbirii de cauze tratabile pana in anul 2020.
Ziua Mondiala a Vederii atrage atentia asupra faptului ca majoritatea afectiunilor oculare apare cel mai adesea la femeile si barbatii care depasesc varsta de 50 de ani, motiv pentru care, un control periodic realizat de catre medicul oftalmolog este absolut necesar tuturor persoanelor aflate la o varsta adulta.
Statistici publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca:
- 80% din afectiunile oculare care ameninta vederea pot fi evitate sau tratate;
- 8 milioane de oameni din intreaga lume au devenit orbi din cauza viciilor de refractie necorectate la timp;
- la nivel global, viciile de refractie necorectate reprezinta principala cauza de vedere slaba;
- la un numar de 145 milioane de persoane, vederea precara se datoreaza erorilor necorectate de refractie. Un simplu test de verificare a vederii si purtarea ochelarilor de corectie ar putea restabili capacitatile vizuale la cele mai multe dintre aceste persoane.
- NU MAI AMANA!
In Romania, o statistica publicata de Ministerul Sanatatii in iulie 2012 arata ca:
- 11 milioane de romani poarta ochelari sau lentile de contact pentru corectia vederii;
- jumatate din persoanele care poarta ochelari n-au mai fost la medic de peste un an, cu toate ca vederea le slabeste;
- 40% – 45% din ochelarii vanduti pe piata romaneasca sunt cumparati „de-a gata“ de la piata sau din hipermarketuri.
Cataracta, cea mai frecventa afectiune oculara
Totodata, afectiunile monitorizate cu ocazia acestei zile sunt: cataracta, viciile de refractie, glaucomul, retinopatia diabetica, trachomul, degenerescenta maculara legata de varsta. Cataracta se numara printre cele mai frecvente afectiuni oculare intalnite la persoanele de peste 50 de ani. Cu toate acestea, desi cataracta este o afectiune oculara ce poate fi tratata, in multe parti ale lumii este inca nevoie de unele programe care sa asigure accesul in mod egal la tratament.
Trachoma si lipsa vitaminei A
Una din problemele cu care se confrunta copiii din tarile sarace se refera la extinderea infectiilor oculare (Trachoma), legate de lipsa igienei, a apei si a transmiterii bacteriei – Chlamydia trachomatis, care are loc – de cele mai multe ori – in timpul nasterii. De aceea, imediat dupa nastere, copii trebuie sa fie tratati profilactic cu antibiotice. Acestea lipsesc si, in conditiile lipsei igienei, infectia se propaga si poate cauza cicatrice ale corneei si pierderea vederii. O alta situatie dramatica cu care se confrunta aceste tari este lipsa vitaminei A, un component care nu poate lipsi din alimentatie si care nu poate fi substituit cu nimic. Carenta de vitamina A duce la opacifierea corneei a carei consecinta este pierderii vederii.
*Trachoma este o infectie a ochiului provocata de bacteria Chlamydia trachomatis care cicatrizeaza pleoapa superioara, obligand-o sa se retraga spre interior si sa zgarie corneea. Daca nu este tratata cu antibiotice sau operata, aceasta afectiune poate deveni dureroasa, conducand in final la orbire totala.
Orbirea și deficiențele de vedere – statistici internationale 2011
- Aproximativ 284 milioane de oameni din intreaga lume (in scadere cu 9% fata de 2010) sufera din pricina efectelor vederii diminuate sau de orbire. Dintre acestea, 39 de milioane de persoane sunt oarbe si 245 milioane au vederea slaba.
- La un numar de 145 milioane de persoane, vederea precara se datoreaza erorilor necorectate de refractie (insuficiente in cazul vederii la aproape, vederii la distanta sau astigmatismului). In cele mai multe cazuri, vederea normala ar putea fi restabilita cu ajutorul ochelarilor de corectie.
- 80% din cazurile de orbire pot fi evitate: acestea pot fi descoperite, ingrijite sau prevenite.
- 90% dintre persoanele oarbe traiesc in tari sarace sau cu venituri mici.
- 8 milioane de oameni din intreaga lume au devenit orbi din cauza viciilor de refractie necorectate la timp. Un simplu test de verificare a vederii si purtarea ochelarilor de corectie ar putea restabili capacitatile vizuale la cele mai multe dintre aceste persoane.
- Cauzele infectioase de orbire sunt in continua scadere, ca urmare a interventiilor in sistemul de sanatate publica si dezvoltarii socio-economice. Pierderea vederii datorate bacteriei Trachoma* (bacteria Chlamydia trachomatis) afecteaza astazi mai mult de 80 de milioane de oameni, fata de 360 milioane declarate in anul 1985.
- Femeile se confrunta cu un risc semnificativ mai mare de pierdere a vederii decât barbatii: doua treimi din persoanele oarbe din intreaga lume sunt de sex feminin.
- Imbatrânirea populatiei si modificarile stilului de viata vor determina aparitia unor anomalii cronice de orbire, asa incat raspandirea retinopatiei diabetice, spre exemplu, este estimata sa creasca exponential.
- Fara o interventie majora si eficienta la nivel mondial, numarul estimat de persoane afectate de orbire va creste pana la 76 milioane, in jurul anului 2020.