Aceasta sarbatoare are loc in fiecare an, in cea de-a doua zi de joi a lunii Octombrie. Anul acesta o sarbatorim pe data de 8 octombrie, cu tema „Ingrijirea ochilor pentru toata lumea” („Eye care for all!”). Initiativa unei zile dedicate vederii a venit in 1999 din partea VISION 2020, program OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si AIPO (Agentia Internationala pentru Prevenirea Orbirii), pornit cu scopul de a combate fenomenul de orbire la nivel mondial.
„O lume in care nimeni nu este orb daca acest lucru poate fi evitat si in care cei care si-au pierdut vederea permanent si ireversibil isi pot atinge potentialul maxim” exprima cel mai bine viziunea programului VISION 2020. Obiectivul principal al programului VISION 2020 este sa reduca orbirea sau tulburarile de vedere ce pot fi evitate cu 25% pana in anul 2019.
Ce trebuie sa stim despre orbire?
La fiecare 5 secunde, o persoana din lume isi pierde vederea.
Pierderea vederii este o problema serioasa la nivel mondial. Se estimeaza ca peste 7 milioane de oameni orbesc in fiecare an. 284 de milioane de oameni au vederea pierduta, dintre care 39 de milioane sunt orbi, iar 245 de milioane au vederea foarte scazuta
Aproape 90% din populatia cu vedere scazuta traieste in tari in curs de dezvoltare.
Varsta este factor de risc in dezvoltarea afectiunilor vizuale. 65% din persoanele cu vederea scazuta au varsta peste 50 de ani.
Statisticile arata ca numarul persoanelor in varsta a crescut in majoritatea tarilor, desi, in prezent, categoria de varsta peste 50 de ani reprezinta doar 20% din populatia globului.
Un copil orbeste la fiecare minut.
Estimativ 19 milioane de copii din intreaga lume au afectiuni vizuale.
In Romania, aproximativ 10.000 de persoane sunt oarbe sau au deficiente grave de vedere. Acestea sunt considerate invalide inca de la varsta de 16 ani.
Care sunt cele mai frecvente cauze ce provoaca orbirea la nivel global?
La nivel global, viciile de refractie necorectate reprezinta principala cauza de vedere slaba, iar in tarile cu un nivel de trai mediu sau scazut, cataracta ramane principala cauza a pierderii vederii. Numarul persoanelor care sufera de deficiente de vedere din cauza bolilor infectioase (trachomul, oncocercoza) s-a redus dramatic in ultimii 20 de ani, ca rezultat al actiunilor eficiente ale OMS.
Exista mai multe tipuri de cauze care pot provoca orbirea.
Cauze care apar odata cu inaintarea in varsta:
• Degenerescenta maculara legata de varsta (cauzeaza pierderea vederii la nivelul maculei, o zona a retinei responsabila de vederea detaliilor la nivelul vederii centrale);
• Cataracta (cristalinul devine opac, isi pierde din transparenta);
• Presbiopia (cristalinul se rigidizeaza si ii scade capacitatea sa de a focaliza in mod corect);
Cauze care apar in urma unor traumatisme sau infectii:
• Infectiile sau inflamatiile oculare;
• Traumatismele oculare;
• Tumorile oculare;
• Glaucomul (duce la deteriorarea nervului optic din cauza cresterii presiunii intraoculare);
• Dezlipirea de retina (stratul de celule sensibile la lumina se detaseaza de vasele sangvine responsabile de furnizarea de oxigen si substante nutritive);
Cauze directe, de ordin ereditar:
• Viciile de refractie cum ar fi miopia (scaderea vederii la distanta), hipermetropia (scaderea vederii la apropiere) si astigmatismul (corneea care are forma neregulata);
• Retinita pigmentara (degenerescenta ereditara a retinei);
• Retinopatia de prematuritate (dezvoltare anormala a vaselor sangvine de la nivelul ochilor care are legatura cu nasterea prematura).
Alte cauze indirecte de orbire:
• Diabetul zaharat;
• Hipertensiunea arteriala (cresterea tensiunii arteriale);
• Migrenele;
• Scleroza multipla (boala care afecteaza creierul si maduva spinarii si determina slabiciune, tulburari de coordonare si echilibru si alte probleme);
• Vasculita (inflamatie a vaselor de sange).
Exista si cauze grave de orbire cum ar fi:
• Tumorile cerebrale;
• Traumatismele cerebrale;
• Cresterea presiunii intracraniene (se intampla adesea din cauza edemului cerebral sau a hemoragiei);
• Accidentele vasculare cerebrale;
• Atacurile ischemice tranzitorii (au simptome asemanatoare accidentelor vasculare cerebrale).
Cum putem combate orbirea?
Cu ocazia Zilei Mondiale a vederii, Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog din cadrul opticii medicale Videt, ne ofera cateva sfaturi despre cum putem sa avem grija de ochii nostri si sa combatem orbirea.
Inainte de a afla cum sa avem grija de ochii nostri, este important sa intelegem conceptul de orbire si cum are loc acesta. „Orbirea consta in reducerea capacitatii de a vedea si poate sa apara sub doua forme: partiala sau completa. In cazul orbirii partiale, pacientul experimenteaza simptome ca vedere incetosata, tulbure, dubla, cu puncte negre, scaderea vederii de noapte si pierderea vederii periferice. Orbirea totala se refera la pierderea vederii care nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact. Atat orbirea completa cat si cea partiala pot afecta unul sau ambii ochi”, ne explica dr. Beatrice Voiculescu.
Conform OMS, 80% din bolile oculare care afecteaza vederea pot fi tratate sau evitate. Ceea ce multi dintre pacienti nu stiu este faptul ca orbirea, de orice fel, poate fi prevenita sau chiar tratata. De cele mai multe ori orbirea apare brusc, chiar daca nu este completa.
Sfaturi de prevenire
Iata cateva sfaturi de prevenire a afectiunilor oculare ce pot duce la orbire:
1. Mergi la controlul oftalmologic de rutina pentru a te asigura ca sanatatea ochilor tai este in siguranta. Controlul periodic se face:
• o data la 6 luni pentru copiii intre 0 si 2 ani
• o data la 3 ani si inainte de ciclul scolar pentru copiii intre 2 si 5 ani
• anual pentru scolari si adolescenti intre 6 si 19 ani
• o data la 2 ani pentru adultii intre 20 si 64 ani
• anual pentru varstnicii peste 64 ani
2. Programeaza-te la medic de urgenta daca prezinti simptome precum:
• Modificari ale starii de constienta (lesin, lipsa de reactie)
• Schimbari bruste de comportament (confuzie, delir, letargie, helucinatii, iluzii)
• Incapacitatea de a vorbi clar
• Febra mare (peste 38,30C)
• Convulsii
• Cefalee/dureri oculare severe
3. Protejeaza-ti ochii impotriva razelor UVA si UVB.
In protejarea ochilor impotriva razelor UV trebuie sa folosim ochelari de calitate, cumparati de la o optica specializata sub indrumarea medicului oftalmolog.
4. Daca ai probleme de vedere si folosesti lentile de contact, asigura-te ca urmezi cu strictete toate sfaturile cu privire la intretinerea si folosirea lor.
5. Protejeaza-ti ochii impotriva luminii albastre prin utilizarea unor lentile speciale.
Acest lucru este important, mai ales pentru persoanele care petrec foarte mult timp la PC. Desi nu este considerata o cauza directa, expunerea indelungata la lumina albastra poate agrava probleme deja existente,
Ziua Mondiala a Vederii este o reamintire a importantei vederii noastre si un semnal de alarma ca ar trebui sa ii protejam mai bine.
Cum poti sa contribui? Urmeaza sfaturile de mai sus si da-le mai departe prietenilor tai. Asigura-te ca atat tu, cat si apropiatii tai sunteti bine informati cu privire la riscurile de orbire.
Precautia iti poate salva vederea!
Concurs
Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii, Ghidul de Sanatate organizeaza impreuna cu optica medicala Videt un concurs prin care poti castiga o consultatie oftalmologica de rutina. Daca nu ai apucat inca sa-ti faci consultatia anuala, aceasta este o oportunitate foarte buna sa o faci in mod gratuit!
Ce trebuie sa faci pentru a participa la concurs?
Lasa-ne un comentariu la finalul articolului prin care sa raspunzi la intrebarea „Cand ti-ai facut ultimul control oftalmologic?”, pana pe 10 octombrie ora 22:00. Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti pe 11 octombrie si contactat ulterior pentru a stabili o programare in Bucuresti. Mult succes!
Click pe poza pentru marire!
Update
Castigatorul concursului este Paduraru Fanica.
Felicitari! Va rugam sa ne trimiteti un mail cu datele dvs. de contact.
Update 2
Deoarece pana acum, pe data de 20 octombrie, castigatorul nu a raspuns mail-ului nostru de informare si nu a trimis datele de validare a premiului, va beneficia de consultatie Gilea Liviu.
Ultimul control oftalmologic l-am facut in luna mai 2013.
anul trecut
ultimul control oftalmologic in martie 2015