Ai petrecut ultimele sapte zile incercand sa dai jos o jumatate de kilogram. Insa verificarea saptamanala a cantarului arata (din nou) ca nu ti-ai modificat greutatea corporala. Vestea buna este ca responsabila de aceasta problema nu e lipsa ta de vointa, ci anumite greseli pe care uneori le fac chiar persoanele obisnuite sa urmeze o dieta. Iata care sunt cele mai surprinzatoare 7 motive pentru care programul de pierdere in greutate nu functioneaza, potrivit prevention.com. Afla informatiile si revino pe calea cea buna.
Nu mananci suficient
Este posibil sa ai nevoie de o crestere a numarului de calorii ingerate zilnic pentru a stimula metabolismul. Atunci cand consumi mai putin de 1.200 de calorii pe zi, nu numai ca nu iti asiguri toti nutrientii necesari, dar iti incetinesti si metabolismul (organismul isi face rezerve de calorii). De asemenea, daca omiti anumite mese pentru a slabi, organismul isi poate pierde senzatia de satietate. Pe parcursul evolutiei, corpul uman s-a adaptat la conditiile de mediu existente si a invatat sa reziste starii de foame, si nu alimentelor din farfurii. De exemplu, daca sari peste micul dejun, organismul primeste semnale ca alimentarea este limitata si incepe sa-si faca rezerve − astfel nu mai produce enzimele necesare metabolizarii grasimilor pentru a scadea in greutate. Cu alte cuvinte, ai nevoie de masa de dimineata pentru a-i transmite semnale corpului ca poate sa arda caloriile primite. Dupa maximum o ora de la trezire, ar trebui sa consumi un meniu de 350-500 calorii , cu 10-15 g de proteine si fibre pentru a stimula metabolismul.
Iti rasplatesti efortul fizic cu mancare
Arderea a 300 de calorii in timpul antrenamentului poate fi un motiv de sarbatoare, insa nu atat de important incat sa te premiezi cu produse bogate in calorii. S-ar putea sa supraestimezi numarul de calorii arse dupa exercitiu si sa subestimezi cantitatea de alimente ingerate. Chiar daca antrenamentul face parte din rutina ta zilnica (si nu neaparat pentru ca vrei sa slabesti), tot trebuie sa tii sub control caloriile.
Consumi bauturi dietetice
Studiile arata ca acestea se pot intoarce impotriva ta: gustul dulce al unui produs care nu are calorii poate determina organismul sa le pastreze sub forma de grasime pe cele acumulate anterior. Conform unui studiu realizat in 2011, consumatorii de bauturi carbogazoase dietetice prezinta un risc cu 178% mai mare de a creste in circumferinta taliei in urmatorii zece ani, comparativ cu cei care nu au acest obicei. Indulcitorii artificiali pot creste nivelul de insulina si scadea nivelul de zahar din sange, proces care stimuleaza senzatia de foame si stocheaza caloriile existente in depozite de grasime. In plus, indulcitorii artificiali nu-ti satisfac nevoia de dulce deoarece numai zaharul are capacitatea de a stimula producerea unei cantitati mai mari de dopamina. Prin urmare, pofta de dulce nu va disparea dupa ce bei sucuri dietetice.
Prietenii tai sunt supraponderali
Sansa de a deveni o persoana supraponderala sau obeza creste cu jumatate de procent cu fiecare prieten care sufera deja de aceasta afectiune, conform unui studiu de la Harvard. Chiar daca acesta locuieste la zeci de mii de kilometri distanta, riscul de a creste in greutate ramane tot mare, conform unei cercetari din New England Journal of Medicine. Explicatia? Probabil accepti ideea de a fi supraponderala daca cel care are deja acest diagnostic iti este prieten. (Interesant este faptul ca un vecin care sufera de obezitate, dar pe care nu-l cunosti personal, nu iti creste riscul de aparitie a afectiunii.) De asemenea, expertii cred ca stilul de viata si comportamentul persoanei respective te influenteaza la un nivel subconstient. Insa nu este cazul sa renunti la amicii supraponderali pentru a pierde in greutate. De fapt, daca urmati impreuna un plan de antrenament, iti vei creste rata metabolica. Cercetatorii de la Oxford cred ca exercitiile realizate in echipa pot sa diminueze intensitatea efortului. Aceeasi hormoni care sunt eliberati in timpul coeziunii sociale, endorfinele, te ajuta sa reprimi durerea. Si, odata ce un prieten incepe sa slabeasca, vei avea sanse mai mari de a scapa si tu de kilogramele in exces (mecanismul functioneaza in ambele sensuri).
Ai renuntat la bauturile alcoolice
Ultimele cercetari au descoperit ca femeile care au consumat zilnic unu-doua pahare de vin au castigat mai putin in greutate in urmatorii 13 ani, comparativ cu cele care nu au baut alcool.
Dieta nu este monitorizata digital
Stii deja ca notarea alimentelor consumate te ajuta sa reduci automat aportul de calorii ingerate, facandu-te constienta de fiecare inghititura. Insa ceea ce nu stii este ca un program digital ori o aplicatie cu un feedback pozitiv te poate ajuta sa dai jos mai multe kilograme. Un studiu publicat recent la Universitatea din Pittsburgh a descoperit ca persoanele care si-au monitorizat dieta si antrenamentele cu un dispozitiv digital, care le-a furnizat zilnic un raspuns, au slabit mai mult decat cei care au folosit hartie si pix. In plus, grupul tehnologizat si-a crescut aportul de fructe si legume. Dar nu este nevoie sa te monitorizezi zilnic ori saptamanal pentru a profita de beneficii: conform unor studii, persoanele la dieta care si-au inregistrat online mesele doar o data pe luna au fost de trei ori mai putin predispuse sa se ingrase in urmatorii doi ani, comparativ cu cele care s-au monitorizat mai rar.
Eviti carbohidratii ori grasimile
Nu este sanatos sa renunti la o anumita grupa de alimente deoarece iti privezi organismul de nutrientii necesari pentru producerea energiei. Numeroase studii au demonstrat ca dietele sarace in calciu si vitamina C au ca efecte secundare depunerea grasimii pe abdomen. Solutia? O dieta variata care sa includa grasimi sanatoase si carbohidrati buni, cum ar fi fructele. Pana la urma, principala cauza pentru care dietele sarace in carbohidrati nu functioneaza ramane dificultatea mentinerii rezultatelor pe termen lung. Sunt putine persoane care pot rezita o viata intreaga fara sa guste prajituri sau paste. Si, cum este cazul tuturor dietelor, dupa ce le termini exista sanse mari sa recastigi kilogramele pierdute sau uneori sa te alegi cu mai multe. Iar aceste fluctuatii pot sa transforme procesul de slabire intr-o provocare mult mai mare data viitoare.