Ieri, 19 octombrie 2012, a avut loc lansarea Ghidului apelor minerale naturale. Ghidul, editat sub auspiciile Patronatului APEMIN cu suportul stiintific al Societatii Nationale a Apelor Minerale SNAM, are drept obiectiv mai buna intelegere de catre public a domeniului complex al apelor minerale naturale.
Elaborarea si publicarea Ghidului umple un gol din literatura de specialitate si se constituie intr-o actiune de repozitionare a Romaniei in randul tarilor europene cu traditie in imbutelierea si consumul apelor minerale naturale. Ghidul apelor minerale este rezultatul efortului domnului Adrian Feru, Director Cercetare-Dezvoltare SNAM, care a cuprins informatii relevante despre apele minerale naturale intr-o forma structurata si usor de inteles.
Ghidul este compus din doua parti. In prima parte, alaturi de unele capitole mai mari de de legislatie, clasificari si definitii, se abordeaza subiecte actuale si de interes pentru consumatori: care sunt beneficiile consumului de apa minerala naturala, ce apa minerala ni se potriveste cel mai bine fiecaruia dintre noi, care sunt diferentele fata de celelalte ape imbuteliate, ce apa minerala folosim pentru prepararea hranei bebelusilor, cum se potriveste o apa minerala la mancare sau la vin si multe altele. In cea de-a doua parte, sunt prezentate detaliat unele dintre cele mai semnificative branduri de apa minerala existente pe piata, care impreuna reprezinta aproximativ 85% din productia totala a Romaniei.
- Consumul mediu anual de apa minerala naturala din Romania este de aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decat al tarilor precum Italia, Germania, Franta, in ciuda potentialului ridicat al resurselor de apa minerala care plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri din Europa, potrivit Ghidului apelor minerale naturale.
- Peste 90 la suta din apele minerale din Romania au un continut de nitrati sub 10 miligrame pe litru, cum se recomanda pentru sugari, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, se arata in ghid.
“La demararea acestui proiect au contribuit o serie de factori care tin de perspectivele diverse pe care le am, din diferitele ipostaze, plecand de la cea de specialist cu peste 30 de ani de activitate in domeniul apelor minerale, pana la cea de simplu consumator si observator al pietei. Astfel, eram constient de nevoia de informare permanenta in randul publicului larg in special in ceea ce priveste semnificatiile notiunii de apa minerala naturala, beneficiile consumului de apa minerala naturala, precum si despre puritatea originara a acesteia, un subiect care a facut obiectul unor speculatii artificiale in ultima perioada. In acelasi timp, eram la curent cu ceea ce se intampla la nivel mondial, cu diversificarea continua a productiei si aparitia unor publicatii similare in tari cu traditie in consumul de apa minerala naturala. Mai departe, subiectele abordate au decurs unul din altul, acoperind o serie de aspecte, de la general la particular, de la izvor si pana la sticla de apa minerala naturala care se afla zilnic pe mesele tuturor romanilor” spune Adrian Feru, Director Cercetare-Dezvoltare SNAM.
“Apa este cel mai important nutrient si este indispensabila din alimentatie. Mediu in care au loc toate reactiile din organism, componenta a tuturor celulelor, vehiculant al nutrientilor, detoxifiant sau factor de reglare a temperaturii corpului, apa de buna calitate trebuie sa fie ingerata zilnic si suficient pentru o hidratare completa a organismului. Sursa cea mai sigura de apa este apa minerala plata sau carbogazoasa, imbuteliata din izvoarele noastre de mare traditie”, spune Lector Dr. Lygia Alexandrescu, Nutritionist Acreditat CIO, Presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala.
“Am initiat si sustinut acest proiect, deoarece este vorba despre un domeniu care a fascinat omenirea incade la descoperirea virtutilor terapeutice ale apelor minerale. Datorita efectelor terapeutice ale apelor minerale naturale au aparut si s-au dezvoltat orase in intreaga Europa, orase-spa care sustin intreaga comunitate doar prin turismul determinat de utilizarea apelor minerale ca si tratament. Pot sa amintesc doar cateva: Bath in Marea Britanie, Baden-Baden in Germania, Karlovy Vary in Cehia, Dax in Franta, Recoaro in Italia, Bad Gastein in Austria”, spune Mihail Ianas, Directorul executiv APEMIN.
Despre Patronatul Apelor Minerale APEMIN
APEMIN – Patronatul Apelor Minerale din Romania, ce reuneste 17 dintre cele mai mari firme producatoare de apa minerala naturala, sustine intotdeauna initiativele care conduc la o mai buna informare a publicului, bineinteles cu respectarea legislatiei in vigoare referitoare la exploatarea, comercializarea si promovarea apelor minerale naturale.
Membrii APEMIN precum si brandurile de apa minerala naturala pe care acestia le imbuteliaza sunt: ROMAQUA GROUP SA (Borsec, Aquatique, Stanceni), Dorna Apemin SA (Dorna, Dorna Izvorul Alb, Poiana Negri), Perla Harghitei SA (Perla Harghitei, Tiva Harghita, Cristalina, Spring Harghita), ARAMIN (Izvorul Minunilor, Hera), Phoenix Buzias SA (Buzias), VITAROM IMPEX SRL (Roua Muntilor, Valea Izvoarelor), APEMIN TUSNAD SA (Tusnad), RIO BUCOVINA SRL (Bucovina), PERLA COVASNEI SA (Perla Covasnei, Saguaro, Odyseus), FAVORIT-BODOC SA (Bodoc), APEMIN ZIZIN SA (Zizin), AQUAMOLD IASI SRL (Amfiteatru), LIPOMIN SA (Lipova), APEMIN BAILE LIPOVA SA (Baile Lipova), APE MINERALE BOHOLT SRL (Aqua Sara), WEGA INVEST SRL (Valcele), Nova Oas (Oas).
Comunicat de presa
In curand vom reveni cu mai multe detalii despre ce se afla in Ghidul apelor minerale naturale, intr-un nou articol.