Nuca de cocos constituie un aliment de baza, din care se poate consuma pulpa, apa si laptele. Bogat in proteine, miezul alb al nucii de cocos contine vitamina B, zinc, fosfor si fier. Apa de cocos ii furnizeaza organsimului o cantitate de 12 ori mai mare de electroliti (potasiu, calciu, sodiu), comparativ cu unele bauturi pentru sportivi. Electrolitii sunt vitali pentru functionalitatea nervilor si a muschilor, hidratare si mentinerea unui nivel optim al pH-ului din sange.
Nuca verde de cocos nu are in interior decat o pulpa foarte subtire gelatinoasa restul fiind suc. In timp ce nuca se usuca, pulpa prinde volum iar sucul interior este absorbit de catre aceasta. Prin urmare, daca esti adepta exercitiilor, consuma apa de cocos, neindulcita, pe care o poti cumpara din comert sau invata sa o prepari chiar tu.
Informatii suplimentare
- Ca sa-ti dai seama daca o nuca de cocos este buna, cantareste-o in mana (trebuie sa fie grea) si scutur-o (daca e proaspata, vei auzi lichidul din interior).
- Apa de cocos se poate tine la frigider maximum 24 de ore.
- O nuca de cocos de dimensiuni medii va da 3-4 cani de miez maruntit, plus o cana de lichid.
Ingrediente
1 nuca de cocos (de preferabil verde, dar merge si coapta)
Ceai rece sau suc de mango si miere (optional)
Mod de preparare
Daca ai in fata o nuca verde, procedeul este mai simplu:
- Pune nuca pe o suprafata plana, intoarce-o pe o parte si indeparteaza coaja.
- Taie nuca in partea de sus, capacul ei, si strecoara apa continuta.
- Toarn apa de cocos intr-un pahar, adauga ceai verde rece si suc de mango ori putina miere.
Daca ai in fata o nuca coapta, cel mai probabil, urmareste pasii de mai jos:
- Fa 3 gauri in varful nucii de cocos cu un obiect ascutit, de exemplu cu un tirbuson sau o surubelnita (si un ciocan).
- Strecoara apa din nuca si toarn-o intr-un pahar.
- Loveste nuca de cocos cu un ciocan pentru a-i sparge coaja si repeta procedeul pentru a face bucati mai mici.
- Foloseste un cutit pentru a separa pulpa de coaja.
- Spala pulpa de cocos. Daca vrei sa o pastrezi cateva zile, acoper-o cu apa de cocos si tine-o la frigider.
- Pentru a face fulgi sau lapte de cocos, indeparteaza coaja subtire si maronie. Da pulpa pe razatoare. Pune-o intr-un vas si toarna apa fiarta, amesteca mixul bine si lasa deoparte timp de 30 de minute. Strecoara totul printr-un tifon pentru a obtine laptele de cocos, pe care-l poti folosi la aromarea prajiturilor, la inghetate ori preparate exotice.
Cum se desface o nuca de cocos