Desi ceaiul verde este cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, exista anumite popoare (cum ar fi americanii) care considera ca principala sursa de antioxidanti antiimbatranire este cafeaua, conform womenshealthmag.com. Explicatia? Boabele de cafea − mai exact, semintele din fructul arborelui de cafea − contin aceleasi substante antioxidante care se gasesc si in ceai, vin sau ciocolata. Iar datorita gustului sau deosebit, cafeaua poate fi un ingredient-cheie in prepararea retetelor preferate.
Modalitati de preparare
Pentru a consuma o cafea proaspata si buna, macina chiar tu boabele. Foloseste o rasnita manuala sau una electrica. Daca pentru preparare folosesti un espresor, macina fin cafeaua; pentru aparatul de picurare electric ai nevoie de una macinata mediu; iar presa franceza cere o cafea macinata grosier.
Conform specialistilor, presarea este metoda perfecta deoarece concentreaza aromele si uleiurile esentiale intr-o cana de cafea tare, perfecta pentru inceputul unei zile minunate. Pentru a obtine o cafea bogata si robusta, cu eforturi minime, adauga in presa boabele macinate si peste ele apa fiarta (putin racita); apoi apasa putin pistonul, cat sa tina toata cafeaua sub nivelul apei si las-o 3 minute.
Sanatate in fiecare cana
Ultimele cercetari sugereaza ca nu exista nici un risc pentru indivizii sanatosi sa consume cafea atunci cand simt nevoia. Cafeaua te poate ajuta sa previi dementa, anumite tipuri de cancer, boala Parkinson, hipertensiunea arteriala si chiar kilogramele in exces. Un studiu publicat in revista Archives of Internal Medicine a descoperit ca fiecare ceasca de cafea (cofeinizata sau decofeinizata) bauta intr-o zi, scade riscul de aparitie a diabetului cu 7%. Iar alt studiu arata ca doua-trei cesti de cafea pe zi scade cu 21% riscul de aparitie a afectiunilor de inima. Mai mult, cafeina din cafea reduce riscul de aparitie al fibrozei avansate la persoanele care sufera de boala ficatului gras non-alcoolic (FGNA), conform unui studiu publicat recent in revista Hepatology. Astfel, consumul de cafea scade riscul de aparitie a fibrozei hepatice, in special in randul pacientilor diagnosticati cu steatohepatita non-alcoolica (NASH).
Daca iti place sa bei cafea, cel mai bine ar fi sa o faci cu moderatie, chiar daca are multiple beneficii asupra organismului. Cafeaua este un stimulent natural, iar un aport prea mare poate accelera bataile inimii sau determina aparitia durerilor de cap si a insomniilor. Specialistii recomanda indivizilor sanatosi 4 cesti (a cate 170 g) de cafea pe zi, iar ultima sa fie consumata cu cel putin patru ore inainte de somn.
Meniu cu aroma de cafea
Vrei sa profiti de toate beneficiile cafelei intr-un mod delicios? Data viitoare cand pregatesti masa, introdu in retete cafea macinata. Aceasta ofera preparatelor un gust bogat si rasinos. O poti folosi atat la deserturile cu ciocolata, cirese, afine, lamaie, dar si la cele cu o aroma mai puternica, cum ar fi cele cu nuci.
De asemenea, cafeaua adaugata la felurile de mancare aduce un plus de savoare. Pentru ca acestea sa aiba un gust mai bogat, este bine sa o lasi la infuzat in jumatate din cantitatea de apa folosita de obicei. (Lasa cafeaua sa se raceasca la temperatura camerei daca o pui in aluaturi.) O alta sugestie ar fi sa o folosesti ca si condiment: unge cu cafea carnea de pui, porc ori fripturile de vita.
Condimenteaza-ti bautura
Frisca si zaharul din cafea adauga calorii nedorite si iti pot intarzia absorbtia antioxidantilor in sange, conform revistei The Journal of Nutrition. Da-i savoare cafelei cu urmatoarele mirodenii, apoi las-o la infuzat.
Cardamom. Indeparteaza coaja de la trei pastai si zdrobeste semintele cu ajutorul unui mojar cu pistil ori cu partea lata a unui cutit.
Coaja proaspata de portocala. Da pe razatoare ½ lingurita de coaja.
Anason stelat. Adauga pastaia intreaga in cafea pentru a obtine o aroma dulce-amaruie, asemanatoare cu cea a lemnului dulce.
Scortisoara. Rade 1 lingurita de baton ori presara in cafea aceeasi cantitate de scortisoara macinata.
Nucsoara. Foloseste o rasnita pentru a macina ¼ lingurita de nucsoara
Controleaza-ti nivelul de cafeina
Esti pasionata de dispozitivele de ultima generatie? Cu ajutorul lor poti combina placerea cu sanatatea: descarca de pe iTunes aplicatia „Caffeine Zone“. (Functioneaza numai pe iPhone, iPod si iPad.) Aceasta te poate ajuta sa afli momentul ideal pentru o energizare cu cafeina, dar si cand trebuie sa te opresti pentru ca aceasta sa nu-ti afecteze ritualul de somn. Cu alte cuvinte, aplicatia te invata cum sa controlezi nivelul de cafeina din organism. Cum functioneaza? Dupa ce bei cafeaua de dimineata, introduci detalii despre bauturile pe care le consumi si vei afla care este continutul de cafeina al fiecareia. Mai mult, aplicatia calculeaza concentratia de cafeina din sange folosind anumite calcule matematice exponentiale si te avertizeaza despre efectele pe care le are consumul abuziv de cafea atunci cand aceasta sesizeaza ca ai baut prea mult intr-o zi.
Pingback: Scapa de parul nedorit de pe corp cu un remediu natural