Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a produce iaurt, dar laptele de vaca este cel mai des folosit. Iaurtul are o textura ca un gel si un gust putin acrisor din cauza fermentarii zaharului din lapte (lactoza) in acid lactic. Citeste in continuare care sunt beneficiile consumului de iaurt si de ce trebuie sa il incluzi in meniul zilnic.
1. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele.
Cei care nu pot tolera laptele din cauza unei alergii la proteina sau a intolerantei la lactoza, pot consuma iaurt.
2. Iaurtul sustine sanatatea colonului.
Exista un truism medical care precizeaza: „Esti la fel de sanatos precum colonul tau.”. Cand consumi iaurt, iti ajuti colonul in doua moduri. In primul rand, iaurtul contine lactobacterii, culturi bacteriene benefice intestinelor, care reduc riscul de cancer la colon. Lactobacteria, in special cea acidofila, accelereaza inmultirea bacteriilor sanatoase in colon si reduce conversia bilei in acizi biliari cancerigeni. Practic, aceste bacterii benefice din iaurt dezactiveaza substantele nocive (cum sunt nitratii si nitritii inainte de a se transforma in nitrosamine) inainte ca acestea sa devina cancerigene.
In al doilea rand, iaurtul este o sursa bogata de calciu, un mineral care contribuie la sanatatea colonului si reduce riscul de cancer la colon. Calciul stopeaza cresterea in exces a celulelor mucoasei colonului, care provoaca un risc ridicat de cancer la colon. De asemenea, calciul se leaga cu acizii biliari cancerigeni, prevenind astfel iritarea colonului. Popoarele care au o dieta bogata in calciu (cum sunt tarile scandinave) inregistreaza rate mai scazute de cancer colorectal. Studiile arata ca un aport mediu de 1200 mg de calciu pe zi determina sanse de cancer colorectal cu 75% mai mici.
3. Iaurtul imbunatateste biodisponibilitatea altor nutrienti.
Iaurtul intensifica absorbtia calciului si a complexului de vitamine B. Acidul lactic din iaurt ajuta la digestia calciului din lapte, facandu-l mai usor de absorbit.
4. Iaurtul poate stimula imunitatea.
Cercetatorii au efectuat un studiu pe un esantion de 68 de persoane care au consumat doua cani de iaurt cu culturi vii, timp de trei luni. Au descoperit ca acestea produc un nivel mai mare de interferon. Culturile de bacterii din iaurt stimuleaza globulele albe din sange impotriva infectiilor. Unele studii experimentale, efectuate pe animale, au aratat ca aceste culturi contin un factor cu efecte antitumorale.
Sfat nutritional: Iaurtul, benefic la toate varstele
Iaurtul este un aliment sanatos atat pentru copii, cat si pentru persoanele in varsta. Pentru cei mici, este o sursa echilibrata de proteine, grasimi, carbohidrati si minerale, avand o textura care le place copiilor. Pentru persoanele in varsta, care au de obicei un colon mai sensibil sau intestine lipsite de lactaza, iaurtul este un aliment valoros. Intestinele varstnicilor au aratat niveluri scazute de bifidus, care permite aparitia bacteriilor producatoare de toxine sau cauzatoare de cancer.
5. Iaurtul grabeste vindecarea dupa infectiile intestinale.
Unele infectii gastrointestinale, virale sau alergice, ranesc mucoasa intestinelor, in special celulele care produc lactaza. Acest lucru provoaca malabsorbtie temporara a lactozei. Din aceasta cauza unii copii nu pot tolera laptele timp de o luna sau doua dupa o infectie intestinala. Deoarece iaurtul contine mai putina lactoza si mai multa lactaza, este mai bine tolerat in aceste cazuri, fiind un tratament popular pentru diaree. Pediatrii recomanda iaurt copiilor care sufera de diferite forme de indigestie. De asemenea, este recomandat consumul de iaurt in timpul unui tratament cu antibiotice. Acesta minimizeaza efectele antibioticelor asupra bacteriilor benefice din intestine.
Sfat nutritional: Iaurtul, vanatorul de antibiotice
Antibioticele nu distrug doar bacteriile daunatoare, ci si unele bacterii sanatoase din intestine. Culturile vii de bacterii din iaurt ajuta realimentarea intestinelor cu bacterii benefice, inainte ca cele daunatoare sa se instaleze. Se recomanda consumul de iaurt in timpul tratamentului cu antibiotice si doua saptamani dupa acesta. Un studiu din 1999 publicat in revista Pediatrics a aratat ca lactobacilii reduc diareea provocata de antibiotice.
6. Iaurtul diminueaza infectiile vaginale.
Cercetarile au aratat ca 220 de grame de iaurt cu culturi vii si active pe zi reduc coloniile levurice din vagin si diminueaza incidenta infectiilor cauzate de fungi, dintre care cea mai frecventa este Candida Albicans.
7. Iaurtul este o sursa bogata de calciu.
220 gr de iaurt contin 450 mg de calciu, o jumatate din doza zilnica recomandata pentru un copil si 30- 40% din doza zilnica recomandata a unui adult. Intrucat culturile vii din iaurt cresc absorbtia calciului, aceasta cantitate recomandata ii ofera corpului mai mult calciu decat ar face-o aceeasi cantitate de lapte.
8. Iaurtul este o sursa excelenta de proteine.
Iartul natural contine aproximativ 10- 14 gr de proteine la 220 gr, echivalentul a 20% din necesarul zilnic pentru majoritatea persoanelor. De fapt, aceeasi cantitate de iaurt contine cu 20% mai multe proteine decat laptele (10 gr, fata de 8 gr). Pe langa faptul ca este o sursa bogata de proteine, in procesul de fermentatie acestea devin mai usor de digerat. Din aceasta cauza, proteinele din iaurt sunt deseori numite “predigerate”.
9. Iaurtul reduce nivelul colesterolului.
Exista unele studii care au aratat ca iaurtul poate reduce nivelul colesterolului din sange. Acest lucru se intampla fie deoarece culturile vii din iaurt pot asimila colesterolul, fie pentru ca iaurtul leaga acizii biliari, fie din ambele cauze.
10. Iaurtul face parte din grupa alimentelor ce contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiiilor.
Doua proprietati nutritionale ale iaurtului ii ajuta pe copiii cu probleme de absorbtie intestinala sa se dezvolte armonios: digestibilitatea mai usoara a proteinelor si acidul lactic, care intensifica absorbtia mineralelor. Chiar si cei mai pretentiosi la mancare vor consuma iaurt in sosuri, piureuri sau toppinguri.
Putem prelua sfaturi sanatoase legate de iaurt de la popoarele care il consuma in cantitati mari, cum sunt bulgarii, cunoscuti pentru speranta mare de viata si pentru starea buna de sanatate pe care o au si la varste inaintate.
Mit nutritional: Toate produsele cu iaurt sunt echilibrate
Nu e chiar asa. De fapt, iaurtul cu fructe, stafide sau nuci este atat de indulcit, incat mananci mai mult zahar decat iaurt.