Capsaicina este componenta activa din ardeiul iute, substanta care ii ofera gustul picant. Un studiu mentionat de European Journal of Clinical Nutrition a cercetat efectul capsaicinei asupra lipidelor plasmatice, a functionalitatii aortei, dezvoltarii placilor arterosclerotice, absorbtiei colesterolului, excretiei fecale a sterolilor si asupra expresiei genice a receptorilor majori, enzimelor si transportorilor implicati in metabolismul colesterolului.
Metoda studiului
Cobaii folositi in cadrul studiului au fost impartiti in cinci grupuri si au fost hraniti timp de 6 saptamani urmandu-se o dieta bogata in colesterol, continand capsaicina in urmatoarele proportii: 0% (CON), 0,01% (LD), 0,015% (MD), 0,02% (HD) si 0,03% (VD). Lipidele plasmatice au fost masurate cu ajutorul testelor enzimatice, iar expresia genica a transportorilor, a enzimelor si a receptorilor implicati in absorbtia si metabolismul colesterolului a fost studiata prin reactia in lant a polimerazei (PCR= Polymerase Chain Reaction). Functia endoteliala a fost evaluata prin masurarea relaxarii aortei indusa de acetilcolina.
Capsaicina a scazut nivelul colesterolului plasmatic
Capsaicina a redus nivelul colesterolului plasmatic, cel al lipoproteinelor cu densitate mica si al triacilglicerolilor (lipoproteine cu densitate mare) nefiind afectate. La hamsterii din cele patru grupuri experimentale s-a observat o scadere a placii arterosclerotice comparativ cu grupul de control. Capsaicina dietetica a crescut excretia fecala a sterolilor, posibil datorita 7α-hidroxilazei si a reducerii numarului de receptori alfa din ficat. Analiza sterolului a demonstrat ca administrarea de capsaicina a scazut nivelul colesterolului plasmatic, reducand absorbtia acestuia. Capsaicina poate imbunatati relaxarea endotelio-dependenta prin inhibarea expresiei genice a activitatii enzimei COX-2. Totusi, nu au fost observate efecte ale capsaicinei asupra acestor parametri.
Capsaicina imbunatateste profilul lipoproteinelor si functia aortei la hamsterii care au o dieta bogata in colesterol. Aceste studii vor putea ajuta in viitor oamenii.