Centrul National de Biotehnologie a Informatiei (NCBI, SUA) a realizat un studiu cu scopul de a investiga influenta proteinelor dietetice (cazeina si soia) si a laptelui degresat asupra cineticii plasmatice a catechinelor din ceaiul verde (CV).
Metodele studiului
Studiul a presupus un design randomizat incrucisat, in care pacientele au primit diverse bauturi test. La intervale de o saptamana, 24 de femei sanatoase cu greutate normala au consumat o bautura test continand 1,75 gr de extract de ceai verde cu sau fara diferite proteine. Tratamentele erau urmatoarele: ceai verde (pentru grupul de control), ceai verde cu lapte degresat (CV+LD), ceai verde cu cazeina (CV+CZ) si ceai verde cu proteina din soia (CV+S).
Probele de sange venos au fost recoltate inaintea consumului bauturilor si de cateva ori intr-un interval de 4,5 ore dupa acest proces. Concentratia plasmatica a catechinelor a fost analizata prin intermediul detectiei electrochimice in cadrul cromatografiei lichide de inalta performanta (HPLC= High Performance Liquid Chromatography).
Rezultate
Comparate cu grupul de control, la persoanele care au consumat ceai verde cu lapte, cazeina sau proteina de soia s-a observat o reducere semnificativa a biodisponibilitatii (proprietate a unui principiu activ al unui medicament de a fi resorbit in cantitate suficienta si destul de rapid pentru a fi eficient) catechinelor totale (CV+LD, 87± 5%; CV+CZ, 79± 5%; CV+S, 88± 4%), a galatului de epilocatechina (CV+LD, 68± 4%; CV+CZ, 63± 5%; CV+S, 76± 5%) si a galatului de epicatechina (CV+LD, 68± 5%, CV+CZ, 66± 6%, CV+S, 77± 6%).
S-a observat insa ca a crescut biodisponibilitatea epigalocatechinei (CV+LD, 134± 9%; CV+CZ, 118± 9%; CV+S, 123± 8%) si a epicatechinei (CV+LD, 125± 10%; CV+CZ, 114± 11%; CV+S, 110± 8%). Nu au existat diferente semnificative intre cele trei tratamente (CV+LD, CV+CZ, CV+S) in ceea ce priveste biodisponibilitatea catechinelor din ceaiul verde.
La om, ingestia simultana de proteine dietetice reduce biodisponibilitatea galocatechinelor din ceaiul verde.
Efectele benefice ale nutrientilor din ceaiul verde
Ceaiul verde provine din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis. Acest ceai nefermentat contine mai multe catechine decat ceaiul negru (ceai verde fermentat) sau ceaiul oolong (ceai partial oxidat). Compozitia frunzelor de ceai depinde de o varietate de factori, intre care clima, anotimpul, practicile horticole, tipul si varsta plantei.
Ceaiurile verzi si negre contin polifenoli, alcaloizi (cafeina, teofilina si teobromina), flavonoide (cvercitina, kempferol si rutina), aminoacizi, carbohidrati, proteine, clorofila, compusi organici volatili care contribuie la flavonoidele din ceai, fluoride, aluminiu, minerale si oligoelemente. Ceaiul verde contine acid galic, acid clorogenic, acid cafeic si flavonoide precum kempferolul, miricetina si cvercitina.
Spre deosebire de acesta, ceaiul negru are in compozitie catechine polimerizate. Studiile au indicat ca ceaiul verde este o sursa de flavonoide simple (catechine), iar cel negru este bogat in theaflavine si thearubigine, generate in timpul procesului de oxidare.
Catechinele sunt antioxidanti puternici care inhiba speciile reactive de oxigen, cum ar fi radicalii hidroxili, peroxili, anionii superoxid, dioxidul de nitrogen, etc. Din timpuri stravechi, ceaiul verde a fost considerat o bautura sanatoasa in medicina traditionala chineza si japoneza.
Studiile arata ca ceaiul verde nu contribuie doar la reducerea afectiunilor cardiovasculare si a catorva tipuri de cancer, ci induce si alte efecte: antihipertensive, inhiband enzima convertoare de angiotensina, suprima apetitul, ajutand la controlul greutatii, are efecte antibacteriene si antialergice, antifibrotice si neuroprotectoare, ofera protectie impotriva razelor utraviolete, creste densitatea minerala a oaselor.
De asemenea, ceaiul verde scade tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange. Studiile pe animale, tesuturi si celule au descoperit ca extractul de ceai si catechinele reduc trigliceridele si colesterolul, inhiba acumularea de grasime si stimuleaza termogeneza. In plus, ceaiul verde accelereaza metabolismul si imbunatateste imunitatea.
Pingback: Ceaiul verde – unul dintre cele mai puternice remedii anticancer