DILEMA:
Cateodata din lipsa de timp, nu imi aduc pranzul la pachet si obisnuiesc sa comand mancare la birou. Ce tip de preparate sunt sanatoase si nu imi afecteaza dieta?
RASPUNS:
Alege-ti un local cu specialitate asiatica. De exemplu, o bucata de sashimi (o delicatesa japoneza care consta, in principal, in fructe proaspete de mare, ton sau somon, taiate in felii foarte subtiri), fara orez, are aproximativ 30 de calorii si contine grasimi sanatoase. Daca iti place mai mult sushi-ul, retine faptul ca un rulou este echivalentul unei portii de orez, iar varietatile picante sunt preparate adesea cu maioneza, care are o gramada de calorii.
Nu iti place pestele? Atunci incearca un local cu mancare chinezeasca, dar renunta la sosuri deoarece sunt incarcate cu grasimi. Comanda o portie de pui (gatit la aburi) cu legume si cere sosul separat. Pentru a-i da gust carnii, foloseste doar doua linguri de sos. Asculta sfaturile noastre iar dieta ta, si implicit silueta, nu va avea de suferit.
Morcovul sau pastarnacul pot fi consumate cu paine sau carne, avand in vedere ca ambele vegetale au amidon?
Buna, Simona.
Morcovul contine o cantitate moderata de amidon si poate fi tolerat alaturi de carne si paine. In schimb pastarnacul are mai mult amidon, cel mai bine ar fi sa nu il asociezi. De regula, proteinele animale (carne, lactate, oua) nu se combina cu proteinele bogate in amidon (paste fainoase, legume, cartofi, orez) deoarece prima categorie necesita un fel de enzime pentru a fi digerate, in timp ce amidonul are nevoie de alte enzime. Cartoful este leguma care trebuie evitata in combinatie cu carnea deoarece, conform legilor chimiei, mediul alcalin si cel acid nu pot coexista impreuna, se neutralizeaza reciproc.
Daca nu vrei sa dai gres, combina proteinele cu vegetalele fara amidon si cu un continut mare de apa, cum ar fi varza, sfecla rosie, broccoli, castravete, vinete, andive, loboda, gulii, patrunjel, spanac, nap, salata, stevie, ardei, rosii, fasole verde. Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea) pot fi consumate in combinatie cu produsele bogate in amidon (faina, paine, orez, paste, cartofi, prorumb) deoarece creste valoarea biologica a proteinelor pe care le contin.
Sper ca ti-am fost de ajutor. Daca mai ai alte nelamuriri, asteptam intrebarile tale. O zi frumoasa!