Scris de Brandusa Pana
Ciocolata a reprezentat, reprezinta si cu siguranta va reprezenta una din dorintele irezistibile ale comportamentului alimentar uman, un adevarat cosmar pentru nutritionisti si un haos pentru mentinerea greutatii corporale atunci cand este consumata in exces.
In zilele noastre exista nenumarate sortimente care mai de care mai apetisante atat din punct de vedere al proprietatilor organoleptice (gust, miros), cat si vizual (reclame, ambalaje), marketing-ul bifand un adevarat succes la capitolul ciocolata.
Ce este ciocolata
Definitia clasica a ciocolatei este: un amestec de cacao, zahar, uneori lapte si arome alimentare specifice. Istoria ei insa este veche, inca din secolul XVI atunci cand Cristofor Columb a adus boabele de cacao din Lumea Noua. La vremea respectiva europenii nu au acordat atentie boabelor de cacao pentru faptul ca nu stiau cum sa le prepare.
Cativa ani mai tarziu, un alt explorator Hernando Cortez a descoperit la azteci gustul bauturii preparate din cacao, asa numita „chocolatl”(in traducere reprezinta „cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”). Bautura initiala insa era preparata fara zahar, semanand mai degraba la gust cu ciocolata neagra din zilele noastre. Spaniolii au adaugat zahar si scortisoara bauturii si au descoperit ca fierbinte are un gust mai imbietor. Prima tableta de ciocolata avea insa sa fie produsa abia in anul 1847, cand o companie britanica a reusit solidificarea ei.
De-a lungul secolelor retetele din boabe de cacao s-au diversificat, astfel ca in zilele noastre exista pe langa ciocolata sute de alte produse si retete ce au in compozitie boabele de cacao. Daca ar fi sa clasificam categoriile de ciocolata existente pe piata am putea identifica trei mari clase:
- Ciocolata cu lapte: reteta ei a fost descoperita in anul 1875 de catre elvetianul Daniel Peter si in principal contine minimum 25% cacao si 12% lapte (fie praf, fie condensat), avand o textura fina si cremoasa. Din punct de vedere al calitatilor nutritionale este cea mai bogata in calorii, aproximativ 565 kcal/100 g.
- Ciocolata alba: tehnic nu reprezinta o categorie de ciocolata pentru ca fiind alba nu contine cacao – contine insa unt de cacao, lapte, zahar, vanilie si diverse arome. Din punct de vedere al caloriilor este mai slaba fata de ciocolata cu lapte, avand aproximativ 540 kcal/100 g.
- Ciocolata neagra: este categoria cea mai sanatoasa si mai slaba caloric, aproximativ 520 – 535 kcal/100 g. Pentru a putea fi numita ciocolata neagra trebuie sa aiba in compozitie minimum 35% cacao (procentul difera in functie de producator, putandu-se ajunge pana la 85%) si cel putin 18% unt de cacao, din compozitia ei lipsind laptele; acest tip de ciocolata este recunoscuta pentru gustul usor amarui, de aceea reprezinta doar 5-10% dintre preferintele consumatorilor de ciocolata.
In cazul in care ciocolata este imbogatita cu diverse arome si creme, caloriile pot exploda, la fel si riscurile la care iti supui organismul (obezitate, diabet, boli cardiovasculare, afectiuni dentare si lista poate continua in cazul exceselor calorice dar si a colorantilor alimentari din compozitie).
Beneficiile ciocolatei negre
- Contine un nivel ridicat de vitamine si minerale (potasiu, cupru, magneziu, fier).
- Ajuta la preventia maladiilor cardiovasculare prin stimularea circulatiei sanguine, previne coagularea sangelui incetinind procesul de ateroscleroza (formarea cheagurilor sanguine la nivelul arterelor) si previne rigidizarea peretilor arteriali.
- Imbunatateste functia cognitiva, scade riscul de accident vascular cerebral datorita continutului de feniletilamina.
- Scade rezistenta la insulina, sustine functionarea celulelor pancreatice secretoare de insulina ajutand astfel la reglarea glicemiei.
- Este bogata in antioxidanti (flavonoizi) care lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc procesul de imbatranire.
- Proprietati afrodisiace prin stimularea receptorilor din hipotalamus si producerea de serotonina. In cazul unui consum exagerat insa, din serotonina se poate sintetiza melatonina, un hormon care inhiba apetitul sexual.
- Contine teobromina care intareste smaltul dintilor si alaturi de o igiena orala adecvata ajuta la preventia cariilor.
Trebuie mentionat faptul ca aceste beneficii se intalnesc doar in cazul ciocolatei negre (datorita continutului bogat de cacao) si doar in cazul unui continut moderat. Chiar daca ciocolata neagra prezinta beneficii pentru corpul uman nu uita ca o tableta de 100 g contine 520-530 kcal ce trebuie consumate de-a lungul zilei prin miscare fizica.
Dintre grasimile contine in cazul ciocolatei negre aproximativ 2/3 aduc beneficii organismului uman prin aportul de acizi grasi nesaturati (acid oleic care se regaseste si in uleiul de masline), continand insa si saturati (palmitic, stearic – primul poate creste nivelul de colesterol si o data cu acesta riscul de boli cardiovasculare).
Si totusi, ce face ciocolata atat de irezistibila?
Ciocolata contine teobromina, o ruda a cafeinei, si feniletilamina. Ambele substante atunci cand sunt consumate dau o stare de euforie determinand dependenta asupra produsului ingerat. Feniletilamina poate determina chiar o reactie bulimica asupra ciocolatei, in special asupra persoanelor care sufera de depresie.
Efectele teobrominei si ale feniletilaminei sunt potentate si de catre salsolinol, o alta substanta prezenta in ciocolata. Acesta reprezinta un antidepresiv cu efecte asemanatoare substantelor opiacee.
A patra substanta responsabila de caracterul irezistibil al ciocolatei il reprezinta binecunoscutul triptofan, un aminoacid esential din care organismul fabrica asa numitul hormon al fericirii – serotonina.
O substanta recent descoperita in ciocolata este anandamida, o substanta ce determina exacerbarea perceptiei pe care o resimt receptorii inducand in cazul consumului exagerat de ciocolata euforie.
Un alt factor care o face irezistibila este acela ca o ciocolata se topeste in gura si la propriu si la figurat, temperatura de topire a ciocolatei negre fiind de 34-35° Celsius, cel al ciocolatei cu lapte fiind usor mai scazut.
Cunoscand aceste date poti fi tentata sa dai vina pe receptori pentru pofta de ciocolata. Inainte sa faci asta nu uita sa pui in balanta efectele pozitive dar si cele negative ale ciocolatei. Nu uita ca doar ciocolata neagra iti ofera si beneficii reale pentru organism si asta in cazul unui consum responsabil (stiu, suna ca reclama la bauturi alcoolice, insa pe termen lung efectele sunt comparabile asupra sanatatii).
Daca ti s-a facut pofta de o bucatica de ciocolata, poti consuma 1-2 patratele (preferabil neagra, un patratel avand cam 50-60 kcal).