Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie anunta finalizarea primului demers de cercetare realizat in Romania ce are drept obiect de studiu ce efecte are consumul moderat de bere asupra sanatatii organismului uman. Studiul evidentiaza faptul ca berea ar putea favoriza procesele de memorare si stimula atentia.
Proiectul, finantat de catre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie prin intermediul programului de burse, a fost derulat in perioada noiembrie 2012 – mai 2013 de catre Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
Apeland la o tehnologie de ultima generatie – neuroimagistica: RMN functional si EEG neuroheadset – , studiul este primul de acest fel ce a vizat ce efecte are consumul moderat de bere.
„Ne bucura faptul ca putem anunta astazi rezultatele primului studiu finantat de catre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Cu atat mai mult cu cat reusim sa marcam chiar o premiera pentru Romania: lansarea primului studiu derulat la noi in tara ce vizeaza efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Iata ca dupa ce multa vreme am avut ca referinta doar studii efectuate de echipe de cercetatori din Spania, Statele Unite ale Americii sau Germania, de acum si cercetatorii romani au un cuvant de spus pe aceasta tema”, a declarat dr. Corina – Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Consumul moderat de bere poate imbunatati memoria
Consumul moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung, arata studiu efectuat de cercetatorii din Iasi.
Prezentul studiu pune sub semnul intrebarii concluziile prezentate anterior in literatura de specialitate care afirmau ca un consum de bauturi alcoolice blocheaza memorarea informatiilor prezentate imediat inaintea consumului sau imediat dupa.
Totodata, studiul evidentiaza faptul ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului.
Astfel, luand in considerare faptul ca procesul de memorare presupune compararea informatiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indica faptul ca un consum moderat si responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.
Consumul moderat de bere poate imbunatati puterea de observatie
Mai mult, cercetarea indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie, fata de grupul de control.
„Este foarte important de subliniat faptul ca rezultatele studiului trebuie plasate intr-o perspectiva mai larga, a implicatiilor mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetari importante derulate la nivel international au facut legatura intre consumul moderat de bere si diminuarea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta. Daca avem in vedere faptul ca studiul nostru sugereaza posibile efecte ale consumului moderat de bere in ceea ce priveste memoria si nivelul de atentie, indicatori de evaluare a sanatatii cerebrale, putem spune ca rezultatele prezentate astazi subliniaza si rolul pe care consumului moderat de bere l-ar putea avea in diminuarea declinului cognitiv”, a adaugat dr. Corina – Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Desfasurarea studiului
„Cred ca am reusit sa atingem doua aspecte importante prin intermediul prezentului studiu. Pe de o parte, prin intermediul unuia dintre criteriile care au stat la baza selectiei grupului de studiu – consumator moderat constant de bere -, am identificat practic efectul cumulat in timp al consumului moderat de bere, pentru ca desi testul a fost facut la un anumit moment in timp, istoricul personal al fiecarui subiect nu poate fi neglijat. Pe de alta parte, cred ca am reusit sa aducem elemente importante care pot completa cu succes concluziile altor cercetari facute pe teme asemanatoare”, a punctat dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Esantionul folosit in cadrul studiului a fost format din 29 barbati, consumatori de bere, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, cu un consum saptamanal moderat cuprins intre 4 si 14 pahare de bere, in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati, indicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Testele au fost realizate cu ajutorul neuroimagisticii de ultima generatie care implica analiza semnalelor obtinute prin scanarea creierului uman, utilizand fluxul de sange (analizat cu un RMN functional), profilarea comportamentala (realizata cu ajutorul unui test de neuroassessment) si activitatea electrica de la nivelul scalpului (cu ajutorul unui neuroheadset EEG).
Desfasurarea studiului a fost supervizata de catre Comitetul de Evaluare si Comitetul Stiintific al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, din care fac parte atat membrii fondatori, cat si profesionisti cu diferite specializari medicale si nume sonore in lumea medicala, precum Academician Constantin Balaceanu-Stolnici, Prof. Univ. Dr. Ion Bruckner sau Prof. univ. Dr. Sebastian Dumitrache.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.
Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei cu o concentratie de alcool de 5%.
Pingback: Prevenirea osteoporozei: bautura care te ajuta - Ghidul de Sanatate