Daca nu ai gatit fara ulei pana acum, s-ar putea sa pui aceasta idee la indoiala. Simpla sugestie de a elimina uleiul din bucatarie (si din organismul tau) atrage deseori intrebari de genul „Ce vrei sa spui cu asta?” si „De ce?”. Intrucat o mare parte dintre oameni nu stiu ca uleiul este daunator pentru sanatate si il consuma aproape in fiecare zi, gatitul fara ulei poate fi greu de inteles.
„Dar uleiul de masline? Nu este el mai indicat?” Fie ca este vorba de ulei de masline, rapita, porumb, in sau orice alt tip de ulei, acesta are efecte negative majore, precizeaza straightupfood.com. De exemplu, uleiul este foarte bogat in calorii; o lingura de ulei are aproximativ 120 de calorii, comparativ cu siropul de artar (52 de calorii), otetul balsamic (14), laptele de soia (8), supa de legume (2) si apa (0).
De fapt, noi trebuie sa consumam grasimi in starea lor naturala, din alimentele integrale, nu grasimile extrem de procesate din uleiuri, substante pe care corpul nostru le respinge. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa ajuta sa te bucuri de mancare fara sa folosesti ulei.
Gatit fara ulei pentru: Legume
Cand inabusi legumele pe aragaz, inlocuieste uleiul cu apa sau cu supa de legume. Poti folosi si alte lichide, insa acestea sunt cele mai utilizate la sotare. Legumele contin in mod natural multa apa, pe care o elibereaza atunci cand sunt gatite; din aceasta cauza e suficient sa adaugam o cantitate mica de apa sau de supa. Fii cu ochii pe tigaie astfel incat legumele sa nu se lipeasca. Mancarea se poate arde rapid cand toata apa se evapora.
Cand sotezi ceapa, telina, ciuperci sau ardei gras, incalzeste tigaia cu cateva linguri de apa in partea de jos, apoi adauga legumele si amesteca-le pana cand se inmoaie. Sotarea permite zaharurilor naturale sa se elibereze si sa se intensifice. Avantajul acestei metode este ca, la sfarsit, legumele isi pastreaza gustul si nu mai sunt imbibate de ulei.
De asemenea, exista o metoda si ca sa prajesti sau coci legumele fara ulei. Cu toate ca ne-am obisnuit sa le acoperim cu ulei, legumele nu necesita un asemenea tratament. Daca sunt lasate un timp suficient la cuptor, ele se gatesc incet si devin maronii si gustoase. In acest mod poti avea o masa sanatoasa cu cartofi prajiti fara ulei.
Gatit fara ulei pentru: Sosuri de salate
Atunci cand ai nevoie de un dressing, iti recomand sa il prepari fara ulei si sa adaugi suc de lamaie sau putina apa pentru a recupera volumul. Dressingul format din ulei si otet este atat de des folosit incat este dificil sa-ti imaginezi o salata fara acesta; insa, cu timpul, vei aprecia gustul proaspat al legumelor si al verdeturilor.
Pentru un dressing rapid, fara ulei, foloseste mustar, otet, apa sau suc (de lamaie, grapefruit, lime, mar, morcov, telina), iar daca faci un sos, adauga fructe sau legume moi (capsuni, castraveti, mango). Daca preferi un dressing cremos, opteaza pentru tofu, avocado si nuci hidratate, insa cu masura, pentru ca sunt mai bogate caloric. Una, doua linguri de ierburi proaspat tocate (busuioc, coriandru, patrunjel) vor da un plus de prospetime salatelor tale.
Gatit fara ulei pentru: Produse de patiserie
In cazul produselor de patiserie, uleiul poate fi inlocuit in mai multe feluri. Desi acesta ofera bunatatilor coapte un gust bogat si le fragezeste, nu e obligatoriu sa-l folosesti.
In locul lui, utilizeaza alimente moi, ca bananele, merele sau sosul de mere, fructe uscate hidratate (stafide, prune), curmale sau tofu. De exemplu, adauga quinoa gatita sau banane la reteta de paine pentru a-i oferi umezeala. Iti va lua putin timp sa-ti dai seama ce cantitate de banana inlocuieste uleiul dintr-o mancare, insa repetitia este mama invataturii.
Cand pregatesti vasele pentru copt, foloseste hartie pergament in loc de ulei. Este diferita de hartia cerata, insa o gasesti in magazine. Mai poti utiliza formele de silicon, foarte sigure si de calitate, pentru a coace painea si briosele. Inalte sau plate, acestea sunt lavabile si reutilizabile si reprezinta un ajutor de nadejde pentru gatitul fara ulei.
Papilele tale gustative vor avea nevoie de ceva timp sa se acomodeze cu alimentele fara ulei, insa corpul tau iti va multumi pentru aceasta schimbare. Incearca sa adopti un gatit fara ulei si vei avea mese mai sanatoase si mai gustoase.
Program rapid cu castiguri la domiciliu! Suntem numarul 1 acum in Romania! Succesul nostru i-a convins pe toti candidatii ca suntem cea mai buna alegere! Intra si tu acum in echipa noastra si incepe sa castigi bani! Iti oferim contract de comision, instruire de exceptie si gratuita, indrumare pas cu pas. Pentru a afla mai multe, cauta-ne la adresa de email: [email protected]
Uleiul de cocos este foarte benefic pentru sănătate. Înţeleg punctul acesta de vedere, gătit fără ulei, dar dacaă vreodată trebuie folosit, îl recomand cu încredere 😉 http://www.dietapentrutine.ro/2016/04/01/slabeste-sanatos-cu-ajutorul-uleiului-de-cocos/
Ultimele oale/cratite in materie de gatit ajuta foarte mult la eliminarea uleiului din alimentatie. Spre exemplu sunt oale de tip gratar, sau oale speciale in care poti frige fara ulei si mai sunt oalele sub presiune in care poti face ciorbe/supe foarte usor.