Efectul Yo-Yo sau ciclul pierderea-recastigarea greutatii este rezultatul numeroaselor diete neechilibrate urmate de revenirea la o alimentatie nesanatoasa. Un astfel de ciclu poate varia de la pierderi si cresteri mici in greutate (5-10 kg) pana la schimbari foarte mari (mai mult de 50 kg pe ciclu).
In acest proces, persoana care tine dieta are initial succes in initiativa sa, scapand de kilogramele in plus, insa nu reuseste sa se mentina si incepe sa se ingrase; de obicei, pune la loc mai multe kilograme decat a pierdut. Apoi ciclul o ia de la capat, intrucat nu se ia in considerare adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie adecvata si efort fizic sustinut.
Ciclul pierderea-recastigarea greutatii
Daca te confrunti cu efectul Yo-Yo parcurgi, in general, urmatoarele etape, potrivit healthfiend.com:
1. Incepi o dieta rapida pentru a slabi (de cele mai multe ori te infometezi) si nu faci sport, ceea ce duce la o rata metabolica redusa (corpul tau arde pe zi ce trece mai putine calorii).
2. Renunti la dieta pentru ca ti-ai atins scopul si oricum nu poti tine aceasta dieta severa si nesanatoasa.
3. Incepi sa mananci la fel ca inainte sau mai mult, pentru ca in perioada anterioara ai fost deprivata de alimente.
4. Drept urmare, pui la loc toate kilogramele pierdute, chiar mai multe, din cauza ratei metabolice scazute.
5. Frustrata de aspectul tau fizic, te intorci la asa-zisa dieta.
6. Rata metabolica scade si mai mult, pierzi putine kilograme, insa pui la loc tot mai multe.
7. Ciclul se reia si se reia, iar sanatatea ta se subrezeste tot mai mult.
De ce se produce efectul Yo-Yo?
Pe scurt, motivele pentru care apare efectul Yo-Yo sunt variate, insa includ adesea tinerea unei diete hipocalorice. Prima data esti euforica la gandul ca poti sa te tii departe de mancare si ca pierzi in greutate. Cu timpul, limitele impuse de astfel de diete au consecinte ca oboseala sau depresia si in cele din urma se revine la vechile obiceiuri alimentare. Insa acum isi fac simtita prezenta si starile emotionale induse de esecul in lupta cu kilogramele, care te fac sa mananci mai mult.
Exista o serie de studii care ne ajuta sa intelegem de ce ne confruntam cu efectul Yo-Yo. Chiar si atunci cand tinem dieta, corpul nostru cere un anumit numar de calorii pe zi pentru a functiona. Daca nu i le oferim prin alimentatie, organismul descompune propriile resurse de energie pentru a supravietui. S-a vehiculat mult timp ca orice dieta care promoveaza pierderea a mai mult de un kilogram pe saptamana sustine distrugerea tesutului muscular intr-un ritm mult mai rapid decat descompunerea resurselor de grasime.
Cu cat se pierde in greutate mai lent, cu atat mai putin foloseste corpul nostru tesutul muscular pentru energie, utilizand mai mult depozitele de grasime. Pentru o persoana care tine dieta, tesutul muscular este foarte important, fiind sursa ratei metabolice; muschi mai puternici inseamna mai multe calorii arse in fiecare zi.
Efectul Yo-Yo dauneaza sanatatii
Unele cercetari au asociat efectul Yo-Yo cu anumite riscuri pentru sanatate. Pentru a le evita, expertii recomanda ca adultii obezi sa adopte o alimentatie sanatoasa si un program regulat de exercitii fizice, conform healthyeating.sfgate.com. Persoanele cu greutate normala trebuie sa se mentina, urmand aceleasi principii.
Un studiu publicat in februarie 2010 in Journal of the American Dietetic Association a evidentiat legatura intre ciclul pierderea- recastigarea greutatii si nivelul crescut al grasimii corporale. Cand slabesti, pierzi masa masculara si grasime, insa atunci cand te ingrasi recuperezi doar grasimea.
Un alt studiu, publicat in iulie 2011 in Clinical Nutrition, a aratat ca efectul Yo-Yo are drept consecinta excesul de grasime abdominala, asociata cu risc crescut de boli se inima, cancer si diabet. De asemenea, acest ciclu mai creste riscul tensiunii arteriale ridicate, al nivelului marit de colesterol si aparitiei afectiunilor vezicii biliare.
Efectul Yo-Yo, adica pierderea greutatii, urmata de recastigarea ei, poate avea si un efect psihologic negativ, daca te lasi descurajata si deprimata. Nu e cazul sa te simti neputincioasa, ci sa te motivezi pentru a face schimbari pe termen lung in dieta ta si sa te apuci de sport, pentru a tine departe kilogramele nedorite.
Cum sa eviti efectul Yo-Yo
Evitarea efectului Yo-Yo devine simpla daca pierzi in greutate intr-un mod sanatos. In loc sa tii numeroase diete, adopta un stil de viata sanatos, de lunga durata. Consuma fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu continut scazut de grasime, surse de proteina slaba. De asemenea, invata sa previi recastigarea kilogramelor pierdute.
Cei care se mentin pentru mai mult de doi ani au diferite strategii, incluzand monitorizarea greutatii, exercitiul fizic zilnic timp de o ora, nu sar peste micul dejun, urmeaza o dieta saraca in grasimi si calorii atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. Iata si alte trucuri pentru a evita efectul Yo-Yo:
1. Tine-te departe de dietele care promit rezultate rapide.
2. Nu pierde mai mult de 2 kg pe saptamana.
3. Fa exercitii fizice in mod regulat. Scapa de grasime si castiga masa musculara pentru a avea un corp suplu si puternic.
4. Ia mici gustari pe parcursul zilei astfel incat sa nu te asezi flamanda la masa.
5. Consuma portii adecvate de carne si suplineste aceasta lipsa cu multe legume si fructe.
6. Bea cel putin 2 l de apa pe zi.
7. Nu te infometa!
Indiferent de varsta, renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase si fa mult sport pentru a avea o conditie fizica buna. Si renunta la dietele minune, care nu fac decat sa te infometeze o perioada, pentru ca apoi sa-ti aduca inapoi toate kilogramele pierdute.
Pingback: Shake-urile Proteice te ajută să slăbești? - Stai în Formă!
Pingback: Cum sa Faci Cumparaturi la Buget - Stai în Formă!