Scris de Alexandra Simene
Consumul de cereale, in special de cereale integrale, este benefic pentru sanatate. Beneficiile cerealelor integrale vin din faptul ca sunt foarte nutritive, bogate in fibre, antioxidanti, acizi grasi esentiali. Persoanele care mananca cereale integrale, ca parte a unei diete sanatoase, prezinta un risc redus de aparitie a unor boli cornice (boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, etc.). Cerealele contin numerosi nutrienti vitali pentru sanatatea si intretinerea organismului. Somonul, ovazul, spanacul, orezul brun, secara, popcorn-ul, spanacul, migdalele sunt doar cateva dintre alimentele cu continut de cereale integrale, ce ar trebui sa fie prezente la fiecare masa.
Beneficiile cerealelor integrale asupra sanatatii
- Reduce riscul aparitiei bolilor de inima, ajuta in controlul greutatii corporale;
- Fibrele care se gasesc in cereale reducontribuie la reducerea constipatiei;
- Consumul de produse din cereale fortifiate cu acid folic inainte si in timpul sarcinii ajuta la prevenirea malformatiilor fetale, cum ar fi defectele de tub neural in timpul dezvoltarii.
- Ajuta la prevenirea bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat si a cancerului.
Nutrientii din cereale
Cerealele sunt surse importante de numerosi nutrienti, de exemplu: fibre alimentare, complexul de vitamina B (tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic) precum si minerale (fier, magneziu, seleniu).
Fibrele alimentare care se gasesc in cerealele integrale sau in alte alimente ajuta la reducerea colesterolului din sange, a riscului de aparitie a bolilor de inima, previne obezitatea si diabetul de tip 2. De asemenea, ajuta si la tratarea constipatiei si a diverticulozei (boala se carcaterizeaza prin prezenta diverticulilor colonici, acestia aparand ca mici exvaginari ale mucoasei si submucoasei intestinului gros). Fibrele sunt importante pentru buna functionare a sistemului gastrointestinal. Cerealele integrale ofera senzatia de satietate si au putine calorii.
Vitaminele din complexul B, precum tiamina, riboflavina si niacina au un rol cheie in metabolismul energetic. Ele ajuta corpul sa elibereze energia din proteine, grasimi si carbohidrati. Vitamina B este esentiala si pentru un sistem nervos sanatos. Multe cereale rafinate sunt imbogatite cu complexul B.
Acidul folic sau vitamina B9 ajuta corpul sa formeze celulele rosii., fiind una dintre cele mai importante vitamine pe care o femeie trebuie sa le consume in timpul sarcinii. Femeile care primesc 0.4 miligrame zilnic de vitamina B9 beneficiaza de o scadere a riscului de a naste un copil cu defect neural sever. Cele mai frecvente defecte sunt splina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale) si anencefalia (o subdezvoltare severa a crierului). Toate aceste malformatii se produc in prima luna de sarcina, inainte ca femeia sa-si dea seama ca asteapta un copil. De aceea este important ca toate femeile sa aiba un aport zilnic corespunzator de acid folic, nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.
Fierul este folosit pentru a transporta oxigenul in sange. Multe adolescente si femei au deficit de fier care provoaca anemii. Ele trebuie sa manance alimente bogate in fier heminic (se gaseste in alimentele de origine animala, in carne) sau sa manance alte produse care contin acest element impreuna cu alimente bogate in vitamina C, care pot imbunatati absortia de fier nonheminic (continut de vegetale ), care nu este bine asimilat.
Cerealele integrale sunt bune surse de magneziu si seleniu. Magneziul este un mineral care intareste oasele si elibereaza energie in muschi. Seleniul protejeaza celulele de oxidanti si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.
Alimentatia este foarte importanta pentru sanatatea noastra. Organismul uman este ca un motor, a carui viata depinde de calitatea “combustibilului” folosit. Pentru a avea o viata sanatoasa selecteaza-ti cu grija alimentele si nu ezita sa incluzi in alimentatia ta cerealele integrale.