Fructarianismul este o dieta bazata pe consumul de fructe in proportie de 75%, restul constituindu-se in alimente de origine vegana, nuci si seminte. Exista mai multe opinii asupra fructelor incluse in acest plan alimentar, cea mai acceptata referindu-se la faptul ca fructele sunt rezultatele procesului de reproducere a plantelor prin seminte.
Prin urmare, vorbim despre fructe dulci si zemoase (mango, portocala, mar, etc.), fructe acide (lamaie, lime, kiwi) si fructe uleioasa, ca avocado. Unii adepti ai fructarianismului exclud asa-numitele “fructe vegetale” (rosii, ardei, castraveti).
Cum a aparut dieta cu fructe
Dieta cu fructe exista de sute de ani. In scrierile sale, Leonardo da Vinci (1452- 1519) mentiona ca a fost un fructarian. Potrivnic opiniei populare, conform careia omul primitiv a fost in primul rand consumator de carne, dovezile stiintifice indica faptul ca aveau o dieta compusa in principal din fructe, in special cele de padure, si nuci, conform diet.com.
Exista o serie de referinte istorice despre fructarianism din anii 1800-1900. In mare parte, adeptii dietei cu fructe au renuntat la ea dupa cateva luni sau cativa ani, trecand la un plan alimentar general acceptat. Liderul politic si spiritual Mahatma Gandhi a fost fructarian timp de 6 luni la inceputul anilor 1900, apoi s-a intors la vegetarianism.
Caracteristicile dietei cu fructe
In 2009, Anne Osborne, adepta a fructarianismului de 18 ani, a publicat cartea numita Fructarianismul: calea spre paradis (Fruitarianism: The path to paradise). Autoarea spune ca atunci cand consumam numai fructe trebuie sa le alegem pe cele mai bune, pentru ca ele ne ofera tot ce avem nevoie pentru a fi sanatosi.
Anne Osborne puncteaza importanta fructelor bogate in calciu (smochine si portocale) si fier (prune uscate, pepene verde, curmale, stafide, caise). Ea accepta ca o dieta cu fructe poate fi saraca in minerale daca nu incluzi in meniu si fructe de padure organice si de cea mai buna calitate. De asemenea, legumele verzi au rol in vindecare si in mentinerea unei sanatati bune; daca esti atrasa de legume in starea lor naturala, fara sosuri sau alte metode de preparare, acestea constituie alimentul perfect pentru tine.
7 grupe de baza in dieta cu fructe
– Fructe acide: citrice, ananas, capsuni, kiwi, rodie, afine, mere acre.
– Fructe sub-acide: mere dulci, cirese, zmeura, mure, pere, piersici, papaya, smochine, caise, mango.
– Fructe dulci: banane, struguri, pepene, curmale.
– Fructe uscate: curmale, smochine, caise, mere, stafide, cirese, prune, banane, afine.
– Fructe uleioase: avocado, nuci de cocos, masline.
– Nuci: pecan, migdale, caju, macadamia, fistic, alune.
– Seminte: de floarea soarelui, susan, dovleac, in.
Ca bauturi, sunt permise apa si sucurile de la toate fructele enumerate mai sus. Fructele trebuie consumate crude, pentru a nu pierde substantele nutritive prin gatire.
Beneficii in dieta cu fructe
Iata cateva dintre avantajele asupra sanatatii a dietei cu fructe: previne si trateaza cancerul, constipatia, insomnia, depresia si problemele digestive; de asemenea, fructarianismul te ajuta sa scazi in greutate, vindeca ranile, intareste sistemului imunitar, creste vitalitatea sexuala, imbunatateste sanatatea pielii, a aspectului parului si a unghiilor, dar si capacitatea de a controla dependenta de alcool, droguri si tutun.
Iata si alte argumente in favoarea dietei cu fructe:
– Fructul este cel mai bun aliment, consumat in stare naturala.
– Fructele ajuta organismul sa se detoxifice.
– Fructele intensifica simturile, in special gustul si mirosul.
– Fructele reduc cantitatea de lichide pe care trebuie sa o bei, avand un continut ridicat de apa.
– Fructele sunt usor de digerat.
Beneficiile dietei fructivore sunt promovate in special de catre adeptii ei si includ o crestere a nivelului de concentrare, creativitate, stare de fericire, energie, stima de sine.
Dezavantaje in dieta cu fructe
Pentru a obtine aportul de vitamine, minerale si nutrienti de care organismul are nevoie, adeptii dietei fructivore trebuie sa consume o varietate de fructe in cantitati mari. De asemenea, sunt obligatorii fructele bogate in proteine, ca avocado, nuci sau curmale. Cu toate acestea, este dificil sa obtii cantitatea de proteina de care organismul are nevoie zi de zi.
Medicii recomanda ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa nu tina o astfel de dieta. Nici copiii nu ar trebui alimentati dupa acest plan deoarece cresterea lor normala, dezvoltarea fizica si mentala depind de aportul de substante nutritive.
Conform beyondveg.com, fructarianismul nu functioneaza pe termen lung. Exista putine exemple credibile de adepti ai acestei diete care au reusit sa respecte acest plan alimentar mai mult de cativa ani.
Dieta cu fructe prezinta si alte dezavantaje, printre care amintim:
- Cei mai multi adepti vor dezvolta deficiente nutritionale.
- Nu ofera multe din vitaminele si mineralele importante, intre care vitamina B12, zinc, seleniu, fier, calciu.
- Poate fi costisitoare, intrucat necesita cantitati mari de fructe diverse.
- Nu este recomandata in climatul rece.
Riscurile cresc direct proportional cu cantitatea de fructe pe care o contine programul alimentar. O persoana care consuma 75% fructe poate avea mai multe probleme de sanatate decat o persoana care consuma fructe in proportie de 50%. Avand in vedere aportul mare de zahar, persoanele cu diabet si cu rezistenta la insulina nu trebuie sa recurga doar la o dieta cu fructe.
Exemplu de meniu in dieta cu fructe
Mealplansite.com iti recomanda un meniu indeajuns de echilibrat daca vrei sa incerci dieta fructivora si sa slabesti circa 5 kilograme intr-o saptamana.
Mic dejun:
Un avocado mare cu o jumatate de lingura de seminte de in macinate / o felie mare de pepene / 25 g alune si 25 g seminte de floarea soarelui / 500 ml suc proaspat de citrice.
Pranz:
Mix de nuci si seminte: 25 g nuci + 10-15 nuci de Brazilia + 25 g muguri de pin / 8-10 masline / un sfert de castravete / 2-3 rosii / sucul a 3-4 lamai.
Cina:
O jumatate de nuca de cocos / 8- 10 masline / un sfert de castravete / 2-3 rosii / 2 banane / fructe de padure proaspete / sucul a 3-4 lamai.
Gustare de seara:
2-3 fructul pasiunii / 200 ml lapte de cocos.
Gustare intre mese:
Un pumn de caju / 2-3 mere, pere sau piersici / 500 ml suc proaspat de pepene galben / stafide / struguri.