Dieta disociata este una dintre cele mai cunoscute diete din lume, fiind folosita inca din anii 1950. Conceputa in SUA de catre Haward Hay, aceasta are ca principiu consumul unui singur tip de aliment pe zi. Acest program este eficient intrucat aportul singular de carne, peste, legume, oua, lactate sau fructe nu are ca efect ingrasarea.
Diferite tipuri de alimente combinate stimuleaza apetitul, ducand la consum mai mare si, implicit, la acumulare de kilograme. Cantitatea consumata nu conteaza atat timp cat mesele nu includ combinatii de carbohidrati, proteine si grasimi, ci doar un singur tip de alimente. De asemenea, se recomanda sa maximum 2.000 de calorii zilnic.
Cu toate acestea, din dieta disociata sunt excluse fainoasele, dulciurile, iar cantitatea de grasime este limitata la doua linguri de ulei pe zi. Dieta da rezultate in scurt timp, insa kilogramele pierdute pot fi repede puse la loc.
Reguli in dieta disociata
Iata cateva reguli simple pe care sa le urmezi in dieta disociata pentru a avea rezultatele dorite, potrivit linella.md:
1. Nu consuma cafea si alcool. In timpul dietei ai voie sa bei doar apa.
2. Respecta cele 3 mese zilnice pentru a-i oferi corpului energia de care are nevoie. Mananca la intervale de cel putin 4 ore si ia cina inainte de ora 19.
3. Evita sa bei apa inaintea sau in timpul meselor pentru a nu dilua sucurile gastrice.
4. Inlocuieste zaharurile rafinate cu cereale integrale, ca orzul si ovazul.
5. Evita sa consumi citrice dimineata, pentru a nu cauza hiperaciditate gastrica. Bananele, strugurii si fructele uscate nu sunt recomandate, intrucat contin mult zahar.
Dieta disociata poate fi urmata de la 4 saptamani pana la 3 luni. Procesul de pierdere in greutate nu este constant, la inceput vei slabi mai mult, apoi urmeaza o perioada de stagnare, dupa care kilogramele incep iar sa se piarda. Desi pare un program eficient care se pliaza pe stilul de viata al fiecaruia, dieta disociata nu este perfecta, nefiind echilibrata nutritional. In continuare iti prezentam avantajele si dezavantajele acestei diete.
Avantaje dieta disociata
Se pierd kilograme intr-un timp relativ scurt, fara a avea senzatia de infometare. Dieta disociata pe alimente este un regim usor de urmat, care iti permite sa consumi alimente din toate grupele: carne, peste, legume, fructe, lactate, oua, cereale.
Dezavantaje dieta disociata
Dieta disociata pe alimente este o dieta monotona, lipsita de varietate, dificil de respectat pe termen lung. Fiind o dieta neechilibrata nutritional, aceasta poate cauza, pe termen lung, anumite deficiente: oboseala, masa musculara scazuta, malnutritie, conform medical-helpful-info.blogspot.ro. Lipsa de proteine din zilele cu legume sau fructe slabeste organele si muschii.
Programul nu include faza de stabilizare, astfel ca, dupa reluarea alimentatiei normale, kilogramele pierdute se recupereaza rapid. Dieta nu are o baza stiintifica si nu este recomandata persoanelor active. In cazul copiilor, aceasta poate incetini cresterea.
Exemplu de meniu in dieta disociata
Luni – carne (fiarta, la gratar sau la aburi).
Marti – legume (crude, inabusite, in salate cu putin ulei si otet, nu suc de lamaie). Nu se consuma cartofi si se evita sarea in exces.
Miercuri – fructe (cu exceptia celor cu continut ridicat de zahar si a celor confiate).
Joi – produse lactate slabe.
Vineri – peste.
Sambata – branza.
Duminica – oua.
Tipuri de diete disociate
Exista mai multe tipuri de diete disociate, cea prezentata pana acum fiind dieta disociata pe alimente. Celelalte tipuri sunt:
Dieta disociata pe zile (incepand de la una pana la 7 zile), in care se consuma un singur tip de alimente pe zi. De asemenea, planul poate fi diferit structurat, in combinatii de 2-2-2 sau 3-3-3, in care o grupa de alimente este consumata pentru 2 sau 3 zile la rand.
Dieta disociata pe mese este mai echilibrata, impunand consumul unei grupe alimentare in cadrul unei mese. In acest fel corpul va primi vitamine, minerale, proteine si fibre din surse diferite.
Dieta disociata pe culori. Timp de 7 zile se consuma alimente de diferite culori: alb, roz si verde. In primele 3 zile vei manca lactate cu cereale, apoi legume si fructe, iar in ultimele zile consumi carne.
Dieta disociata pentru 90 de zile, in care se succed grupe de alimente: proteine, carbohidrati, fibre.
Cere sfatul medicului inainte de a incepe dieta disociata. Combina planul alimentar cu exercitii fizice pentru a accelera arderea grasimilor si pentru a-ti tonifia corpul. Tine minte ca nu trebuie sa prelungesti dieta mai mult decat este recomandat; ofera-i organismului sansa sa se refaca.