Dieta izometrica este un program proiectat pentru a fi o tehnica de pierdere in greutate. A fost introdusa de Dan Duchaine, un culturist, in anii 1990. Spre deosebire de dietele sarace in grasimi si carbohidrati populare la acea vreme, dieta izometrica recomanda o abordare mai echilibrata pentru a pierde in greutate. Regimul include proteine, carbohidrati cu nivel glicemic scazut si acizi grasi esentiali.
Dieta abordeaza alimentatia intr-un mod holist, incluzand macronutrientii si micronutrientii ca surse de energie. Astfel, beneficiile sunt: functionarea optima a organismului, un nivel normal de glucoza in sange, accelerarea metabolismului si senzatia de satietate.
Conform dietspotlight.com, dieta sustine ca exista 5 principii pe care trebuie sa se bazeze meniul zilnic al unei persoane care vrea sa reduca din kilograme.
Cele 5 principii ale dietei izometrice
Meniu echilibrat. Organismul nostru functioneaza optim atunci cand primeste cantitati egale de proteine, carbohidrati si grasimi.
Diversitatea surselor de proteine. Corpul uman raspunde diferit la surse diverse de proteine. Potrivit livestrong.com, dieta izometrica recomanda proteine din produse lactate, carne, fasole, nuci. Fiecare tip de proteina furnizeaza aminoacizi diferiti.
Grasimile nesaturate. Desi grasimile sunt foarte bogate in calorii, sunt esentiale pentru senzatia de satietate si reducerea apetitului. Dieta recomanda grasimile nesaturate, fiind mai usor de digerat.
Carbohidrati cu indice glicemic scazut. Alimentatia sanatoasa include carbohidrati care nu determina cresterea nivelului de zahar din sange, insa furnizeaza in schimb vitamine, minerale si fibre. Se recomanda utilizarea indicelui glicemic pentru a tine evidenta aportului de carbohidrati.
„Constiinta prioritatii alimentelor”. Dieta izometrica nu sustine un regim in care mancarea este inlocuita cu suplimente (shake-uri de proteine, batoane). Totusi, o dieta structurata care contine si suplimente fundamentate stiintific este benefica, sustine protica.com. Asadar, dieta tolereaza suplimentele create pe baza celor 4 principii anterioare, cum sunt cele izometrice, care furnizeaza micro si macronutrienti.
Dieta izometrica a fost conceputa pentru a te ajuta sa slabesti si sa-ti recastigi energia. Pentru asta trebuie sa intelegi cele 5 principii si sa le aplici dietei tale zilnice. Desi se pare ca acest program se bazeaza pe o alimentatie echilibrata care sa suprime apetitul, acesta incurajeaza si consumul de suplimente izometrice pentru a preveni pierderea densitatii osoase sau a masei musculare din cauza unei nutritii inadecvate, saraca din punct de vedere caloric.
Avantaje dieta izometrica
Sprijina o alimentatie echilibrata si nutritiva.
Incurajeaza o schimbare a stilului de viata cu rezultate pe termen lung.
Dezavantaje dieta izometrica
Nu recomanda efort fizic specific.
Descurajeaza consumul de alimente care suprima apetitul sau care accelereaza metabolismul.
Concluzii
Dieta izometrica pare planul perfect care te ajuta sa scapi de kilograme fara riscul de a le acumula dupa reluarea alimentatiei normale. Cu toate acestea, studiile arata ca unii oameni slabesc mai eficient cand consuma alimente care suprima apetitul sau care accelereaza metabolismul, ambele nerecomandate in aceasta dieta.