Dieta ketogenica reduce apetitul, mareste energia, pastreaza masa musculara, scade colesterolul rau LDL si total, creste testosteronul si nivelul hormonului de crestere si ofera protectie impotriva radicalilor liberi.
Dr. Atkins a facut populara dieta ketogenica la sfarsitul anilor 1960. De atunci, dieta a ramas in atentia publicului o perioada mare de timp, insa apoi a fost inlocuita cu alte planuri alimentare cu un continut scazut in carbohidrati. Dieta South Beach este printre cele mai cunoscute diete ketogenice create dupa modelul dietei Atkins.
Teoria
Dieta ketogenica restrictioneaza aportul de carbohidrati si obliga astfel organismul sa foloseasca grasimile ca sursa de energie. (In general, in maximum trei zile organismul va folosi toate depozitele de carbohidrati si apoi va recurge la cele adipoase.) Produsele secundare de defalcare a grasimilor care sunt construite in organism sunt numite cetone, care sunt eliberate in sange si urina. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat creste eficienta dietei.
Programul
Trebuie sa consumi cel putin 4 mese pe zi: 20-40g/zi carbohidrati, 20-30g/zi fibre, 1-1,5 g/kg corp proteine. De asemenea, sportul este foarte important. Efectueaza antrenamente de trei ori pe saptamana cu greutati, scurte si intense pentru a mentine masa musculara si metabolismul ridicat, si exercitii aerobice la intensitate joasa. Pentru a nu te deshidrata, consuma zilnic cel putin 3 litri de lichide − evita sucurile care contin glucide si bea apa, lapte si ceai. Dieta ketogenica include consumul zilnic de fructe. Dupa prima luna, poti manca si carbohidrati o zi pe saptamana, dar atunci renunti la grasimi. In aceasta perioada, poti folosi suplimente nutritive, ele te vor ajuta sa completezi dieta si sa ai rezultate mai rapid. De exemplu, un meniu poate contine alimente bogate in grasimi precum peste gras, carne, nuci, branza, unt, smantana, ulei sau lapte de cocos, si legume (se recomanda un consum moderat de cartofi).
Realitatea
Rezultatele? Vei arde ½-1kg de grasime pe saptamana, dar este bine sa nu reduci numarul de calorii deoarece exista riscul de a-ti afecta dieta si modul de functionare al metabolismului. Daca dieta ketogenica este tinuta o perioada suficient de lunga (cel putin doua luni) si este urmat un program de exercitii fizice, masa musculara este mentinuta sau chiar crescuta, asigurand un metabolism rapid chiar si dupa incetarea dietei. Conform unui studiu realizat pe parcursul a 10 ani, persoanele care urmau o dieta ketogenica au fost mai sanatoase decat cele care urmau un regim bogat in carbohidrati si scazut in grasimi. Totusi, potrivit unor specialisti, dieta are si cateva dezavantaje: poate provoca ameteala, constipatie, deshidratare, tulburari ale vederii sau chiar scaderea densitatii osoase.
Concluzia
Este una dintre cele mai eficiente diete pentru slabire (dar poate fi folosita si pentru cresterea in masa musculara), maximizand acele procese metabolice responsabile cu arderea grasimilor. De asemenea, este ieftina si usor de tinut daca respecti regulile. Poti cumpara un test de urina care iti va spune in ce nivel de cetoza este corpul tau. Incepe dieta cu un set complet de analize medicale care sa arate ca organismul tau este sanatos si consulta un specialist care sa te indrume corect.
Exemplu de meniu
Mic dejun: 15 g de ulei de cocos, legume congelate. Amesteca-le intr-o tigaie.
Pranz: Smoothie din lapte de cocos cu ½ lingura de pudra de proteine, migdale si afine.
Gustare: O mana de migdale injumatatite.
Cina: Carne de vita tocata cu 15% grasime, prajita in unt, si servita alaturi de legume.
Cateva aspecte de lamurit. In primul rand, meritul pentru dieta keto nu este a doctorului Atkins. Dieta Ketogenica a aparut pe la inceputul anilor 1900 ca tratament adjuvant pentru tratarea copiilor bolnavi de epilepsie (a se vedea en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet) .
Apoi, planul recomandat este de 70-75% grasimi, atentie, procentul este foarte important, 20-25% proteine, (se vor consuma 1.5 g proteine per kilogram doar daca practicati un sport de performanta, in caz contrar, 1 gram este mai mult decat suficient) si numai aproximativ 5% carbohidrati (foarte bogati in fibre). Referitor la efectele adverse, lipsa de energie, etc, aceste efect dispar odata cu intrarea organismului in starea de ketoza. Dureaza cateva zile pana ce corpul se adapteaza la noile surse de energie.
Pentru cei ce doresc sa adopte acest tip de regim, pentru rezultate maxime, recomand ca lectura obligatorie articolele pe aceasta tema de pe gefit.ro