Aceasta dieta si-a imprumutat numele de la modul de viata intalnit in sudul Europei, la Marea Mediterana, si a dovedit in timp ca poate sa previna o multime de boli, precum bolile de inima, diabetul, cateva forme de cancer sau Alzheimer.
Pe scurt, dieta mediteraneana incurajeaza consumul de legume si fructe, consumul de cereale si numeroase tipuri de nuci, folosirea uleiului de masline, includerea pestelui in meniu, precum si a ierburilor aromatice si a condimentelor. Insa dulciurile, untul si carnea rosie, in special, ar trebui savurate doar la ocazii speciale.
Desi este o dieta cu continut mare de grasimi, regiunea Mediteraneana are cea mai mica incidenta a bolilor cardiovasculare in comparatie cu alte zone din lume. Aceasta diferenta se datoreaza cel mai probabil utilizarii uleiului de masline in defavoarea altor tipuri de grasimi, dar si faptului ca dieta mediteraneana este bogata in fibre si antioxidanti si saraca in grasimi saturate.
Mai mult, se poate spune ca dieta mediteraneana nu este o „dieta” in adevaratul sens al cuvantului, adica nu este un regim de slabire, ci mai mult un stil de viata care se bazeaza pe:
- mese in compania prietenilor
- activitati fizice zilnice
- vin rosu in cantitati moderate
In esenta, dieta este o metoda de a redescoperi placerea gustului si a gatitului cu ingrediente proaspete si de a fi creativ cu lucrurile pe care le ai la indemana intr-o societate care se concentreaza excesiv pe stimularea consumului. Vei gasi numeroase retete utile in cartea „Dieta mediteraneana si beneficiile ei”, care este disponibila la editura Books Express.