Dieta Pritikin a fost creata de nutritionistul american Nathan Pritikin. La 42 de ani, acesta a fost diagnosticat cu o boala de inima si de atunci si-a dezvoltat propria dieta pe care a urmat-o cu rigurozitate.
La 69 de ani a murit, insa la autopsie doctorii nu au descoperit semne ale vreunei boli de inima, dovada ca dieta lui Pritikin functionase. Fiul sau, Robert, a oferit publicului larg secretele tatalui sau, publicand cartea The Pritikin Principle: The Calorie Density Solution.
Principiile dietei Pritikin
Dieta Pritikin se bazeaza pe un plan alimentar sarac in grasimi (pana la 10% din caloriile consumate zilnic), insa bogat in carbohidrati, in care se consuma legume, fructe si fibre din cereale integrale. Scopul este scaderea in greutate si prevenirea bolilor de inima.
In cartea sa, Robert Pritikin sustine ca trebuie sa fim atenti la caloriile continute de fiecare aliment si sa le alegem pe cele care nu sunt dense din punct de vedere caloric. De exemplu, 450 g de broccoli contin 130 de calorii, pe cand aceeasi cantitate de prajituri cu ciocolata contine 2.140 de calorii. In acest fel, adeptii dietei pot manca mai mult fara ca aportul caloric sa fie prea mare. Nu se limiteaza cantitatea de fructe si legume pe care o poti consuma si se recomanda 5-6 mese mai mici pe zi.
Cand Nathan Pritikin dezvolta principiile dietei sale, acestea pareau radicale. Cu toate acestea, in zilele noastre, in ciuda catorva controverse, ele au fost incorporate in masurile de reducere a riscului bolilor cardiovasculare, mentioneaza diet.com.
Avantaje dieta Pritikin
Studiile arata ca densitatea calorica (numarul de calorii continut de o anumita cantitate de mancare) ne influenteaza greutatea. Inlocuind alimentele dense caloric, putem manca mai mult fara a ne ingrasa. Urmand dieta Pritikin, te vei bucura de urmatoarele beneficii pentru sanatate:
– reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale;
– controlul nivelului insulinei, astfel incat persoanele cu diabet de tip II isi vor imbunatati starea de sanatate cu ajutorul dietei si mai putin cu pastile;
– reducerea compusilor care cresc riscul bolilor cardiovasculare si deteriorarea vaselor de sange;
– scaderea substantiala a riscului de hipertensiune, diabet de tip II, cancer la san si colon;
– libertatea unei vieti nelimitata de obezitate si de toate problemele de sanatate asociate.
Dezavantaje dieta Pritikin
Aspectul cel mai controversat al acestei diete este reprezentat de restrictia severa la grasimi. Pe langa faptul ca dau gust mancarurilor, grasimile au si alte functii, iar 10% din aportul caloric zilnic poate constitui o cantitate prea mica pentru a satisface aceste nevoi.
„Intrucat grasimile iti ofera senzatia de satietate, in aceasta dieta s-ar putea sa te simti deseori flamanda.”, spune Teryl L. Tanaka, nutritionist la Centrul Medical UCLA, Santa Monica. Cercetarile au demonstrat ca Omega-3 protejeaza inima; chiar American Heart Association recomanda un gram de Omega-3 pe zi persoanelor cu boli coronariene. De asemenea, grasimile au un rol important in transportul vitaminelor A, D, E si K, precizeaza medicinenet.com.
O alta critica a planului Pritikin este ca necesita o autodisciplina riguroasa pentru a putea fi urmata pe termen lung. Daca nu esti foarte motivata, risti sa apara efectul Yo-Yo si sa recastigi toate kilogramele pe care le-ai pierdut.
In plus, „e dificil sa mentii acest continut scazut de grasimi daca iei masa des in oras, iar prepararea unor astfel de mese necesita timp”, dupa cum afirma James Hill, director la Centrul pentru Nutritia Umana, Universitatea Colorado. Asadar, pentru rezultate de durata, va trebui sa-ti schimbi obiceiurile alimentare pentru totdeauna.
Alimente recomandate in dieta Pritikin
Dieta Pritikin se bazeaza pe alimente bogate in fibre si apa, cum ar fi legumele, fructele, fasolea si cerealele neprocesate. Nu trebuie sa tii evidenta caloriilor, insa e necesar sa stii sa calculezi densitatea calorica medie aferenta unei mese si apoi sa o pastrezi in jurul acestei cifre.
Planul Pritikin recomanda consumarea unui anumit numar de portii din fiecare grupa alimentara, dupa cum urmeaza:
– cel putin 5 portii de jumatate de cana de cereale integrale (grau, ovaz, orez brun) sau legume amidonoase (cartofi, mazare). Produsele din cereale rafinate (faina alba, paste, orez alb) sunt limitate la doua portii pe zi;
– cel putin 4 portii continand o cana de legume crude sau jumatate de cana de legume gatite. Sunt preferate cele de culoare verde inchis, cu frunze, cele galbene si portocalii;
– cel putin 3 portii de fructe, dintre care una poate fi sub forma de suc;
– 2 portii de alimente bogate in calciu: lapte si iaurt degresat, lapte de soia imbogatit;
– o portie de proteina animala preparata termic. Sunt recomandate pestele si fructele de mare. Carnea slaba de pasare se consuma o data pe saptamana, iar carnea de vita o data pe luna. Aceasta dieta poate fi usor adaptata pentru vegetarieni prin inlocuirea proteinei animale cu cea din produsele din soia, fasole sau linte.;
– nu mai mult de o bautura cafeinizata pe zi. Bea multa apa, consuma sucuri de legume cu continut scazut de sodiu, foloseste inlocuitori de cafea pe baza de cereale (orz, cicoare) sau ceaiuri fara cofeina;
– nu mai mult de 4 bauturi alcoolice pentru femei si 7 pentru barbati pe saptamana; vinul rosu este preferat berii sau bauturilor spirtoase distillate;
– nu mai mult de 7 albusuri pe saptamana;
– maxim un sfert de cana de nuci pe zi.
Nu sunt recomandate in regim alimentele precum grasimile nesaturate, indulcitorii rafinati (sucul concentrat de fructe, siropul de porumb), condimentele bogate in sodiu (sosul de soia) si indulcitorii artificiali, insa planul ofera indrumari pentru a le utiliza in cantitati rezonabile. Grasimile animale, carnea procesata, produsele lactate grase, galbenusul de ou, snakcs-urile sarate, prajiturile si prajelile sunt interzise.
Concluzii
Dieta Pritikin este apreciata de comunitatea medicala, avand o istorie de aproape 30 de ani, perioada in care s-au constatat beneficiile ei asupra sanatatii. Nutritionistii apreciaza si faptul ca principiile dietei ii invata pe oameni cum sa manance bine folosind alimente obisnuite, mai degraba decat alimente ambalate sau semipreparate.
In plus, planul este conceput pentru a oferi un echilibru de vitamine si minerale si nu se bazeaza pe suplimente alimentare. Se recomanda cel putin 45 de minute pe zi de exercitiu moderat, cum este mersul pe jos.