Dieta vegana implica un mod de viata cu totul diferit. Pentru unii este imposibil, altii au incercat si nu au reusit, unii pur si simplu au adoptat acest stil din diferite motive. Veganii nu doar ca nu consuma alimente de origine animala, ei nu folosesc sapunuri din grasimi animale si nici nu se imbraca cu haine din piele sau lana. In Romania sunt putini vegani, unii inscrisi in Societatea Vegetarienilor, care atrag atentia ca animalele sunt supraexploatate.
Cum se descurca veganii printre semenii lor omnivori si unde iau masa atunci cand ies in oras? Care sunt beneficiile dietei vegane? Si care sunt motivele pentru care au adoptat acest stil de viata? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care le formulam atunci cand ne intalnim cu un vegan.
Sa urmezi o dieta vegana e o filosofie care iti defineste modul de viata si pe care o adopti fie pentru ca vrei sa aperi drepturile animalelor, fie din cauza factorilor de mediu, fie pentru o sanatate mai buna. Se aproximeaza ca numarul veganilor ar reprezenta maxim 1,3% din populatie in USA si pana la 0,4% in Marea Britanie.
Veganismul este un tip de regim vegetarian care exclude carnea, ouale, produsele lactate si toate celelalte alimente de origine animala. Unii vegani nu consuma nici produse la a caror procesare s-au folosit substante de origine animala, cum ar fi zaharul alb, gelatina sau unele vinuri.
Cat de sanatoasa este dieta vegana?
In cautarea celei mai sanatoase diete, multe persoane iau in considerare veganismul sau vegetarianismul. Sunt acestea cele mai sanatoase? Un fapt este cert: alimentele bogate din punct de vedere nutritiv (legumele, fructele, nucile crude, semintele) reduc dramatic riscul afectiunilor cardiovasculare si a mai multor tipuri de cancer, riscuri pe care le augmenteaza alimentele de origine animala. Persoanele care tin o dieta vegana consuma cu siguranta mai multe produse sarace in grasimi saturate, care contin in schimb fibre si antioxidanti.
Legumele crude au cele mai puternice proprietati anticancer din toate alimentele. Fasolea este benefica impotriva cancerului de san si de prostata. Intr-o dieta vegana este foarte important sa consumi multe fructe si legume proaspete.
Un vegan care consuma cereale rafinate, faina alba, orez alb, paste, isi pericliteaza mai mult sanatatea decat cei care consuma carne de curcan, de pui, peste sau oua, dar introduc in alimentatie multe legume si fructe. Studiile arata ca nonvegetarienii au o speranta de viata mai mica si ca se confrunta in proportie mai mare cu tensiune arteriala ridicata, boli cardiovasculare, cancer, diabet si obezitate, mentioneaza drfuhrman.com.
Asadar, dieta vegana poate sau nu poate fi cea mai sanatoasa. Poti alege un plan alimentar vegan bine gandit sau unul omnivor foarte bine planificat. Ambele moduri de a manca trebuie sa se bazeze pe cateva cunostinte privind nutritia.
Ce dezavantaje are dieta vegana?
Dieta vegana este deficitara in satisfacerea nevoilor de vitamina B12, asa ca trebuie sa te aprovizionezi cu suplimente sau cu lapte de soia fortificat, spirulina, malt, tempeh. De asemenea, iti va lipsi vitamina D, pe care o gasesti in multe surse de origine animala.
Este un mit faptul ca dieta vegana este saraca in calciu si proteine; plantele contin niveluri adecvate din aceste substante nutritive. Bineinteles, daca nu consumi nuci, seminte, legume cu frunze verzi, fasole si cereale integrale, aportul de calciu, fier, zinc si proteine poate fi unul redus. De exemplu, in cazul veganilor s-au semnalat cazuri de anemie datorate lipsei de fier.
O alimentatie saraca in grasimi saturate creste riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Se pare ca procesul aterosclerotic care creeaza un mediu vascular favorabil trombozei coronariene si embolismului intravascular protejeaza vasele de sange fragile din creier, care se pot rupe din cauza tensiunii arteriale ridicate. Daca veganii vor sa isi maximizeze durata vietii, trebuie sa evite un aport ridicat de sare.
In cele din urma, nutritionistii afirma ca dieta vegana nu asigura un aport adecvat de acizi grasi esentiali. Pestele furnizeaza doi acizi grasi esentiali care te protejeaza de bolile cardiovasculare si de imbatranirea creierului. Pentru a-ti asigura un nivel optim de Omega-3, consuma regulat seminte de in, de canepa si nuci crude.
Este dieta vegana recomandata in cazul copiilor?
Dieta vegana furnizeaza toate substantele nutritive pentru copii, precizeaza Asociatia Dietetica Americana. Copiii de toate varstele au nevoie de un aport adecvat de grasimi sanatoase care sa le sprijine cresterea, necesarul de energie si dezvoltarea creierului.
Pentru a pastra un nivel optim de vitamina B12, este recomandat sa se rationalizeze consumul de carbohidrati: paine, cartofi, orez, paste. Nucile crude, semintele, avocado sunt bogate in proteine, grasimi, vitamine si minerale. Laptele de soia, tofu, fasolea si legumele cu frunze verzi asigura o nutritie completa copiilor care au o dieta vegana.
Ce alimente consuma veganii?
Desi pentru unii dintre noi dieta vegana poate parea imposibila, adeptii acestui stil de viata sunt foarte multumiti de alegerea lor. Ei spun ca au descoperit gustul alimentelor sanatoase, compunandu-si mesele din fasole, tofu, paste si cereale integrale, lapte de cocos, quinoa, amaranth, mazare, orez brun si salbatic, avocado, masline, migdale, caju, fistic, naut, germeni de grau, soia si lucerna, o multime de legume si o paleta foarte bogata de fructe. Cu un astfel de plan alimentar nu ai de ce sa-ti faci griji in privinta caloriilor, atat timp cat nu faci excese cu dulciurile.
Cu timpul, vei invata sa prepari mancaruri care sa nu contina produse de origine animala. De exemplu, poti pregati ciorbe cu multe legume si verdeturi, salate bogate si gustoase, mancaruri delicioase de linte, fasole sau mazare, frigarui cu ceapa, ciuperci, dovlecei si vinete, paste cu sos de rosii, busuioc si menta si multe deserturi apetisante cu fructe proaspete. Si lista continua la nesfarsit.
Alege sa ai o alimentatie sanatoasa si nutritiva, indiferent ca e o dieta vegana sau omnivora, pentru a tine departe bolile si pentru a te bucura de o stare fizica buna.