Cu siguranta ai auzit de raw vegan food sau dieta vegana cruda, poate chiar ai si incercat cateva dintre preparatele delicioase, macar din curiozitate. Nu este doar o simpla moda a ultimilor ani sau o dieta pe care sa o tii o perioada de timp, ci este un adevarat stil de viata, care te poate ajuta sa eviti diverse afectiuni specifice varstei.
Marturie stau numeroasele informatii pe care le poti gasi cu usurinta in mediul online sau in cartile din librarii, studiile realizate de oamenii de stiinta din intreaga lume, experienta persoanelor publice care militeaza pentru acest stil de viata (cum ar fi Olivia Steer, Ligia Pop, Andreea Raicu).
Prima oara cand am intrat pe blogul Raw Vegan Joy m-au atras retetele apetisante, mai exact fotografiile. Daca ai observat cu atentie, in general, preparatele raw arata senzational, parca sunt scoase dintr-o carte de bucate a unui Master Chef! Iar pe masura ce am parcurs site-ul, am dat si de ideile pe care le promoveaza despre cum sa adopti un mod de viata sanatos. Citeste in continuare interviul cu Doina Oprea, raw nutritionist si autoarea blogului Raw Vegan Joy.
Principiile alimentatiei raw
GhiduldeSanatate.ro: Esti tehnician nutritionist, ba mai mult raw nutritionist. Explica-ne putin ce inseamna alimentatia raw si care sunt principiile acestui stil de a manca.
Doina Oprea: Raw veganismul este mai mult decat o dieta la moda, este un stil de viata potrivit fiintei umane. Noi suntem frugivori. Daca suntem atenti sa observam, tot designul fiintei umane dovedeste acest lucru. Exista studii care arata diferenta dintre frugivore, ierbivore, omnivore si carnivore, si noi, fara echivoc, ne incadram in clasa frugivorelor.
Ce inseamna asta? Cele mai potrivite alimente pentru noi sunt fructele, frunzele verzi, legumele, vlastarii, nucile si semintele, toate consumate in stare cruda. Daca respectam acest tip de nutritie suntem sanatosi, vigurosi, cu pofta de munca si viata. Atunci cand mancam hrana preparata termic, proces prin care se distrug enzimele, se pierd majoritatea vitaminelor, iar minerale organice se transforma in unele anorganice, foarte nocive pentru om, adaugand la aceasta carnea, ouale si lactatele, mari producatoare de toxine si deseuri, ce vin cu o digestie anevoioasa, consumatoare de energie, imbatranim mult mai repede iar bolile sar pe noi, rand pe rand, ca dintr-o adevarata cutie a Pandorei.
Dovada ca alimentatia frugivora este binefacatoare pentru fiinta umana o aduc unii bolnavi asa zis incurabili care, atunci cand raman fara speranta si optiuni, recurg la “hrana vie” si, in mod “miraculos”, sfidand parca toata gandirea medicala moderna, renasc.
E trist ca oamenii apeleaza la acest mod natural de hranire doar atunci cand nu mai au alte variante. Aceasta spune foarte mult despre lipsa de educatie pe care o avem in domeniul nutritiei. Hrana nu este un detaliu minor din viata noastra, ci reprezinta chiar materia de baza din care suntem construiti. Feuerbach a fost renumit pentru observatia sa: „Esti ceea ce mananci”. Noi suntem, in mare masura, rezultatul proceselor biochimice care lucreaza nevazute si care au ca si materie prima ceea ce mancam. Mancarea ne influenteaza emotiile, modul de gandire si performantele.
GhiduldeSanatate.ro: Pe scurt, care este diferenta dintre raw food si raw vegan food?
Doina Oprea: Daca in raw food pe langa legume, fructe, nuci si seminte se consuma oua si lactate, toate in stare cruda, in raw veganism acestea din urma se exclud. Dar, prin simplificare, de multe ori prin raw food se intelege raw vegan food asa cum prin teremenul de vegetarian se intelege ovo-lacto-vegetarian.
„Trecerea catre un stil de viata sanatos a fost gradata.”
GhiduldeSanatate.ro: Esti vegetariana de 23 de ani si raw vegana de 2 ani. Ti-a fost greu sa renunti la anumite feluri de mancare si sa rezisti anumitor pofte? Ce a fost dificil cand ai facut trecerea de la o alimentatie cu carne la una vegetariana si apoi la raw vegan?
Doina Oprea: Trecerea catre un stil de viata sanatos a fost gradata. In timp am devenit constienta ca suntem invadati din toate partile de mancare toxica, nesanatoasa, si rand pe rand am scos tot ce era necorespunzator in alimentatia mea. Odata inteles acest lucru a fost usor sa pastrez linia. Nu am mai avut niciodata dorinta sa mananc carne. Din contra, am simtit o repulsie profunda fata de ea si am realizat grozavia comportamentului nostru vizavi de animale.
E foarte puternic acest lucru! E ca si cand te trezesti dintr-un vis in care ai fost aruncat inca de la nastere, fiind format in acest spirit timp de 15, 20, 30 de ani (depinde cand survine momentul trezirii) si realizezi cat de gresit ai fost educat, cate victime creeaza aceasta aliniere pasiva la credintele si obiceiurile societatii in care traiesti.
Daca incepi sa gandesti pe cont propriu, observi ca oamenii inca de mici copii sunt mai mereu bolnavi, ajung la maturitate sau la varsta a 3-a traind cu un pumn de medicamente luate zilnic si asta te face sa iti pui intrebari. In momentul in care intelegi ce se intampla nu mai exista cale de intoarcere. Chiar daca mai ai poate tentatii culinare, lucru firesc deoarece dupa multi ani de consumare a lor multe alimente actioneaza asupra ta ca si un drog, daca ai rabdare sa te readaptezi la un nou stil de viata, sanatos si mai apropiat nevoilor tale, niciodata acest lucru nu o sa mai reprezinte o ispita. O sa iti cultivi gusturi noi si starea de bine resimtita, abundenta de gusturi naturale, foarte placute, regasite, o sa te rasplateasca pe deplin.
Exista lucruri care au darul sa te trezeasca. Astazi informatia scrisa despre alimentatia sanatoasa este din abundenta, insa in urma cu 23 de ani erai aproape un pionier in domeniu. Daca as fi avut la indemana tot ceea ce se gasesti acum despre raw veganism, as fi optat demult pentru acest stil de viata. Este cea mai coerenta viziune pe care am gasit-o. Am testat foarte multe diete in decursul anilor. Am experimentat cum este sa fii vegetarian, raw vegetarian, macrobiotic, ayurvedic, vegan, am facut cure cu sucuri, cure de detoxifiere a organismului preluate din diverse sisteme, dar incununarea a tot ceea ce am experimentat este raw veganismul.
GhiduldeSanatate.ro: Cum ai descoperit raw food-ul? Ai avut motive mai serioase, poate legate de sanatate, pentru care ai inceput sa consumi acest tip de meniuri?
Doina Oprea: Pe langa considerentele de natura etica si spirituala, in toate cautarile mele in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa mereu a fost vorba despre sanatate. Se spune ca cei mai mari cercetatori in stiintele vindecarii au fost aceia care au avut o sanatate precara. Aceasta le-a dat deschidere, empatie si intelegere pentru bolnavi si tenacitatea pentru acest tip de cercetare.
Nu am avut niciodata o sanatate stralucita, incepand cu bolile copilariei pe care le-am facut rand pe rand, continuand cu “micile afectiuni” ale tineretii, considerate normale in societatea actuala, dar pe care eu nu le consider deloc asa, si ajungand pana la formele cronicizate din perioada maturitatii. Sa mergi, debutand cu dintii de lapte, periodic si cu sfintenie la dentist, sa ai cateva viroze si raceli pe an, sa faci apendicita, sa iti scoti polipii si amigdalele, sa faci nisip la rinichi si vezica biliara, sa ai anexite, sinuzite si infectii urinare cronice etc. Cine ar considera acesta un lucru normal? Ma bucur ca nu am apucat sa vad cum este si cu bolile “grave” ale maturitatii, ca am inteles in timp util ca majoritatea bolilor sunt legate de o alimentatie defectuoasa si am optat pentru o alta paradigma.
Chiar daca odata cu trecerea la un regim vegetarian starea de sanatate s-a imbunatatit vizibil, totusi nu acesta a fost raspunsul la probleme. Singurul moment in care am simtit ca functionez optim, ca sunt sanatoasa “tun”, si stabila in aceasta sanatate, a fost atunci cand am inceput sa mananc hrana vegana cruda.
Beneficiile consumului de alimente crude: „Sistemul imunitar devine atat de puternic incat nici o bacterie “neprietenoasa” nu iti rezista.”
GhiduldeSanatate.ro: Ce beneficii aduce un regim de viata bazat in mare parte pe alimente crude? Spune-ne si care au fost primele schimbari pe care le-ai observat din propria experienta odata ce ai inceput sa consumi o cantitate mai mare de hrana vie.
Doina Oprea: In primul rand am obtinut foarte multa energie. Energie care m-a sustinut sa aprofundez acest stil de viata si sa fac schimbarile necesare. Apoi am observat ca nu mai racesc, ca nu mai sunt sensibila la temperaturi extreme sau curenti de aer. Ca rezist foarte bine la multe lucruri carora inainte nu le faceam fata. Ca dorm mai putin si mai bine. Ca sunt tonica, optimista si puternica.
GhiduldeSanatate.ro: In general, in dieta raw se consuma alimente neprocesate termic, dar exista si anumite produse uscate cu un deshidrator ce foloseste caldura. Scepticii spun ca sanatatea noastra poate fi pusa in pericol daca consumam alimente crude sau procesate termic la temperaturi mici deoarece bacteriile rele nu se distrug. Tu ce parere ai?
Doina Oprea: Sunt persoane care mananca asa de zeci de ani. Sunt sanatoase si voioase. Sistemul imunitar devine atat de puternic incat nici o bacterie “neprietenoasa” nu iti rezista si in scurt timp face pace cu tine. Nu cred ca astea sunt motive reale de ingrijorare. Este mai ingrijorator faptul ca in SUA s-a constat ca medicamentele reprezinta a 4-a cauza de mortalitate.
GhiduldeSanatate.ro: Stiu ca promovezi alimentatia fara foc si prin intermediul unor evenimente in Cluj-Napoca, numite Potluck Raw Vegan, unde mai multe persoane se intalnesc pentru a savura bunatati raw-vegane. Sunt oamenii interesati de acest stil de viata?
Doina Oprea: Sunt foarte multe persoane interesate de acest stil de viata si numarul lor este in continua crestere. Oamenii sunt din ce in ce mai receptivi si curiosi sa isi imbunatateasca viata si sanatatea, traim o perioada de mare deschidere catre acest subiect. E mult mai simplu sa fi raw vegan decat acum cativa ani. Ai informatia, materia prima si aparatura necesara ca sa faci toate aceste lucruri foarte usor. Aceste intalniri si mici comunitati raw vegane au darul sa ii sustina si impulsioneze pe cei care care fac parte din ele sau pe cei care sunt incepatori si au nevoie de exemple.
GhiduldeSanatate.ro: Cand ti-ai facut blogul si ce te-a motivat sa il incepi? Ai primit mesaje de cititori ca au adoptat acest stil de viata datorita informatiilor scrise de tine in mediul online?
Doina Oprea: Povestea blogului este foarte simpla. Din entuziasmul imens pe care l-am avut in momentul in care am inceput sa mananc raw vegan s-a nascut dorinta de a impartasi cu altii acest “Mare Secret” revelat. Am inceput sa trimit prietenilor mail-uri cu retetele facute si apoi, din considerente practice, am optat pentru un blog. Din aproape in aproape cercul prietenilor si interesatilor s-a largit si am vazut aici o oportunitate de a ajuta si pe altii sa se orienteze pentru un mod de viata sanatos. Acesta este si motivul pentru care am facut studii in domeniul nutritiei, atat al celei clasice cat si al celei raw vegane. Exemplul meu impulsioneaza multa lume. Primesc constant mesaje de la cititori, intrebari sau aprecieri. Este un feedback foarte bun pentru ca imi arata unde sunt in acest proces de comunicare si cum sa imi adecvez mesajul.
„Hrana vegana cruda te ajuta sa iti atingi potentialul maxim.”
GhiduldeSanatate.ro: Spune-mi, te rog, cateva sfaturi pentru cititoarele noastre care vor sa adopte acest stil de viata si cu ce argumente putem convinge ca dieta vegana cruda merita incercata.
Doina Oprea: Raw veganismul trebuie experimentat. E foarte greu sa iti imaginezi gustul mancarii preparata in acest mod. Este atat de surprinzator si diferit de ceea ce cunostem noi pana acum, incat nu ai termen de comparatie. Acesta este si scopul intalnirilor noastre (Potluck-urile). Este ceva practic si direct. Prepararea mancarii in acest mod este simpla si placuta, te ajuta sa castigi mult timp pretios si rezultatul este savuros.
Sunt sigura ca fiecare are micile sau marile lui probleme de sanatate. Frumusetea acestui stil de viata consta in faptul ca atunci cand optezi pentru el iti rezolvi toate problemele, nu doar o boala sau o stare proasta, armonizezi totul. Si ca un bonus, se produce un fenomen de reintinerire si infrumusetare. Ajungi sa ai un randament foarte bun mental, echilibru emotional si deschidere spirituala. Cu alte cuvinte te ajuta sa iti atingi potentialul maxim.
GhiduldeSanatate.ro: La final, as vrea sa le recomanzi cititoarelor noastre cateva retete. Care sunt felurile tale preferate?
Doina Oprea: Este destul de dificil sa aleg deoarece imi plac toate retetele mele. Site-ul este astfel conceput incat atunci cand folosim optiunea “Cautare retete” sa avem un instrument foarte usor de manuit, ajutandu-ne sa ne orientam in functie de diverse criterii: dificultatea retetei, timpul disponibil, ingredientele avute la indemana, etc. Daca sunteti incepatori, cautati retetele de un nivel usor si totul o sa fie ca o joaca de copii.
Si ca sa vin in intimpinarea cititorilor am creat 7 meniuri exemplificatoare ale acestei abundente si diversitati pe care ne-o ofera “bucataria” raw.
Meniul “Festiv”
Meniul “Japonez”
Meniul “De toamna”
Meniul “Romanesc”
Meniul “Mediteranean”
Meniul “Andaluz”
Meniul “De primavara”
Doresc din tot sufletul ca acest mod de viata sa devina accesibil si atragator pentru cat mai multa lume deoarece cel reprezinta o adevarata Poarta care, odata trecuta, face ca un intreg Univers se se asterna cu generozitate la picioarele tale.
Pe Doina Oprea si pe delicioasele ei retete raw vegane le poti intalni la urmatorul eveniment Potluck raw vegan, in data de 8 februarie 2013, la ora 16:00, la Ceainaria Samsara (Str. Emil Racovita nr.27), Cluj-Napoca.
Ii multumim inca o data Doinei pentru raspunsuri si asteptam parerile voastre legate de alimentatia raw vegan!
Felicitari pentru blog, mi-a placut articolul foarte mult, ca orice inceput si inceputul unei vieti raw vegan este greu.
Am o rugaminte! Mi-am facutanalizele si am constatat ca am glicemia 273, n-am avut mai mare de 110 acum 2 ani.Am 60 ani si o greutate de 115 Kg.As dori un sfat pentru un regim sanatos pri care sa-mi sacad glicemia si sa si slabesc.
Va multumesc anticipat.
Te invit pe grupul de Facebook Raw Vegan Romania. Este un grup de aproape 4000 de membrii si sunt sigura ca o sa primesti multe sfaturi de la cei care si-au lamurit deja unele dintre intrebarile tale. http://www.facebook.com/groups/546057572075579/
Ma bucur mult ca am descoperit siteul d-voastra. Recomandarile sunt excelente, singura problema pe care o am, daca se poate spune ca este o problema, este alimentatia. Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine si aici ma refer la faptul ca sunt total impotriva alimentatiei de origine animala dar nu reusesc sa am o alimentatie adecvata.
De un an nu mai mananc nimic legat de proteina animala, dar nu ma simt deloc bine. Adica am slabit foarte mult: am avut 110 kg si acum am ajuns sa mai am doar 87 in conditiile in care sunt sportiv de performanta. Am cautat in fiecare zi tot felul de carti si siteuri despre cum sa fii vegetarian dar nu gasesc nimic concret, adica ce trebuie si cum trebuie sa consum alimentele si bineinteles combinatiile dintre ele. Si mai ales ca sunt sportiv cred ca am nevoie de o dieta mai bogata pentru ca elimin foarte mult in timpul antrenamentelor. Daca cineva ma poate ajuta in legatura cu alimentatia si ce trebuie sa fac as fii recunoscator. Sa aveti parte numai de bine.
Buna Doina,ti-am descoperit retetele cautand o cale de a slabi iar acest stil de viata mi se pare cel mai potrivit,recunosc ca mi-e greu pentru ca gatesc pentru familie dar sunt foarte tentante retetele tale,unele le-am preparat si chiar imi plac ,sunt la inceput dar vreau sa urmez acest stil ,problema e ca am gasit putine ingrediene sau poate nu stiu eu de unde sa cumpar,te rog spune-mi de unde le pot gasi ,locuiesc in Timisoara.Inca ceva :exista carti cu aceste retete?multumesc anticipat.
Buna, Simona. Gasesti pe blogul meu la FAQ raspunsuri de unde imi cumpar eu ingredientele si alte lucruri utile pentru inceput de drum. http://rawveganjoy.ro/wordpress/intrebari-frecvente/
Am vazut ca aveti la Timisoara un magazin foarte bun cu mirodenii, este chiar in Piata Operei. In curand o sa existe si o carte cu aceste retete, dar pana atunci poti sa listezi ceea ce te intereseaza cel mai mult.
Iti doresc mult succes si bucurie in experimentatrea acestui minunat mod de viata.
Pingback: Raw Vegan Joy – Interviu pentru GhiduldeSanatate.ro
Sunt perfect de acord cu Dvs.(„…noi, fara echivoc, ne incadram in clasa frugivorelor. Cele mai potrivite alimente pentru noi sunt: fructele,frunzele verzi,legumele, vlastarii, nucile si semintele, toate consumate in stare cruda.”). Sunt MEREU TENTAT sa mananc mult mai multe FRUCTE decat legume, ca o persoana , cum scrieti Dvs. Tind si eu sa fiu „sanatos tun”. Sunt vegan de putin timp, mananc, doar, lamai/grapefruit albe(conform Inst.Hippocrate). As vrea sa mananc si fructe locale (nu numai importate), ceva mai dulci (nefiind diabetic). As inlocui grapefruit alb cu mere cretesti s.a., desi dr.Brian Clement, dr.R.Young(dieta alcalina) s.a., recomanda mai putine fructe. ROG un sfat, de principiu(ce ar fi mai bine si ce nu).
Am incredere ca ii veti lamuri pe toti (sunt convins ca sunt multi) cei aflati in situatii similare.
Va doresc, in continuare, sanatate deplina !
Si eu am tentatia sa mananc mai mult fructe decat legume dar mananc toate fructele care se gasesc la noi, atat locale cat si exotice. Am studiat multe diete si puncte de vedere in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si mi-am tras propriile concluzii. Sunt adepta unei cai de mijloc in toate. Inca mai studiez. In raw veganism exista mai multe tendinte, unii mananca 80/10/10 (dieta Douglas Graham) in care fructele reprezinta 80% din alimentatie, altii, cum este dr.Brian Clement, recomanda consum redus de fructe. Fiecare alege ceea ce simte ca i se potriveste.
Foarte interesant si frumos prezentat.Felicitari!
Multumesc, Mihai. Ma bucur ca ceea ce am scris a atins sufletele voastre.
Foarte frumos interviul. Multumim Doina !!!
Multumesc mult, Alec.