Discutiile despre gluten au capatat amploare in ultima vreme. Chiar daca nu suferi de boala celiaca, dieta fara gluten te poate ajuta sa slabesti si sa obtii mai multa energie. Un test de intoleranta iti va arata daca aceasta proteina iti face rau, apoi, cu timpul, vei invata ce si cum sa mananci pentru a te simti mai bine.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina complexa care se formeaza in timpul prepararii termice a produselor care o contin. Glutaninul si gliadina, doua molecule de proteina din faina, se combina si formeaza glutenul in momentul in care aluatul este framantat. Acesta creeaza o retea care capteaza dioxidul de carbon furnizat de drojdie, oferind painii textura aerata caracteristica.
Glutenul se gaseste in grau, gris, orz, ovaz, secara, alac, kamut, malt, in painea, pastele si prajiturile care contin aceste cereale, in bauturile pe baza de orz si malt, in carnea preparata pane, in amidon, coloranti artificiali si praf de copt, in sosuri, in mixurile de condimente, in cuburile concentrate pentru supe etc. De asemenea, acesta este folosit ca aditiv alimentar, sub forma aromelor, ca stabilizator sau agent de ingrosare, astfel ca multe alte produse pot contine gluten.
Intoleranta la gluten
Mai mult de 55 de boli sunt legate de prezenta glutenului in meniul zilnic. Se estimeaza ca exista o majoritate covarsitoare a persoanelor care au intoleranta la gluten sau boala celiaca, insa aceasta nu sunt diagnosticate.
Sensibilitatea nonceliaca la gluten este un termen care descrie persoanele ce nu pot tolera glutenul si au simptome similare bolii celiace, insa nu au aceiasi anticorpi si daune intestinale. Studiile sugereaza ca aceasta sensibilitate este un raspuns imun innascut, spre deosebire de cel imun adaptativ sau de reactiile alergice, mentioneaza celiaccentral.org.
Raspunsul imun innascut nu este specific antigen, adica lupta impotriva oricarui organism strain. Desi raspunsul este imediat, sistemul imunitar innascut nu are o memorie imunologica cu privire la organismele invadatoare. Intrucat raspunsul nu este indreptat catre propriile tesuturi, apar bolile autoimune. Spre deosebire de aceasta intoleranta la gluten, boala celiaca se caracterizeaza prin specificitatea antigenilor si are ca rezultat atacul la propriile tesuturi.
Intoleranta nonceliaca la gluten si boala celiaca au multe simptome comune. Cu toate acestea, persoanele cu sensibilitate nonceliaca prezinta mai multe semne extraintestinale: dureri de cap, minte incetosata, dureri articulare, senzatie de amorteala la nivelul picioarelor, bratelor sau degetelor. Simptomele apar de obicei la cateva ore sau zile dupa ce glutenul a fost ingerat.
Intoleranta nonceliaca la gluten este mai putin severa decat boala celiaca. Aceasta nu este insotita de enteropatie si cresterea permeabilitatii mucoasei. Unele persoane pot prezenta leziuni intestinale minime, tratabile cu o dieta fara gluten.
Boala celiaca
Boala celiaca afecteaza persoanele de toate varstele, insa de multe ori debuteaza in copilarie. Simptomele includ diareea cronica, scaderea in greutate si oboseala, iar in unele cazuri boala poate fi asimptomatica. Inflamarea si distrugerea mucoasei intestinului subtire sunt cauzate de reactia alergica la gluten. Aceasta tulburare digestiva duce la o absorbtie deficitara a mineralelor si nutrientilor.
Iata care sunt semnele bolii celiace, conform medicalnewstoday.com: dureri abdominale si probleme gastrointestinale, flatulenta, diaree, greata, varsaturi, ameteala, dureri ale oaselor si articulatiilor, osteoporoza, crampe musculare, retentia de fluide, sangerarea nasului, urina rosiatica, eruptii cutanate, infertilitate, obezitate, paloare a pielii, atacuri de panica, depresie, anemie, stare generala de oboseala, foame persistenta, deficienta de fier si vitaminele B12, D, K.
Netratata, boala celiaca creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Cercetarile arata ca afectiunea este asociata cu limfomul intestinal si cu adenocarcinomul intestinului subtire, al faringelui si al esofagului. De asemenea, complicatiile bolii celiace includ ulcerele intestinale.
Dieta fara gluten
Tratamentul standard pentru aceste afectiuni il reprezinta evitarea completa a glutenului pe viata. Respectarea stricta a dietei permite intestinelor sa se vindece, conducand in cele din urma la sfarsitul tuturor simptomelor. Pacientii trebuie sa cunoasca alimentele care contin gluten si sa invete sa aiba o alimentatie echilibrata in ciuda acestor restrictii. In magazine exista o gama larga de produse etichetate „gluten-free”, insa iti recomandam sa citesti lista de ingrediente chiar si in cazul acestora.
Surse de gluten
In continuare iti prezentam sursele de gluten pe care trebuie sa le eviti daca suferi de intoleranta la gluten sau boala celiaca:
– alimentele obtinute din grau, secara, tarate, bulgur, orz, ovaz, secara: cereale, paine, paste, crutoane, biscuiti, prajituri, etc;
– berea si alte bauturi alcoolice pe baza de cereale;
– unele alimente procesate: conserve cu supa si carne, sosuri pentru salate, sosul de soia, mixurile de condimente, inghetata, batoanele de ciocolata, cafeaua instant, ketchupul, mustarul;
– lactatele care contin lactoza. Pacientii cu boala celiaca netratata sunt deseori intoleranti la lactoza.
Citeste etichetele produselor pe care intentionezi sa le cumperi. Producatorii sunt obligati sa furnizeze informatii privind ingredientele folosite. Glutenul poate fi folosit chiar si in industria farmaceutica sau in cea comestica.
Alegerile potrivite in dieta fara gluten
Eliminarea glutenului din alimentatia zilnica presupune adoptarea unei diete diferite. Va trebui sa renunti la foarte multe dintre alimentele pe care le consumi in mod obisnuit. De fiecare data cand renunti la o categorie intreaga de alimente, risti sa ai deficiente nutritionale. Produsele fara gluten au un continut foarte scazut de vitamina B, calciu, fier, zinc, magneziu si fibre, precizeaza webmd.com. Dieta fara gluten necesita foarte multa atentie, intrucat si cantitatile nesemnificative pericliteaza starea intestinului subtire.
Alimentele ambalate etichetate „gluten-free” nu constituie cea mai buna alegere, fiind hipercalorice si bogate in grasimi saturate. O astfel de dieta trebuie sa se bazeze pe produse naturale. Poti alege din urmatoarea lista, furnizata de betterhealth.vic.gov.au:
– produse din carne, neprocesate, chiar congelate sau la conserva, insa fara sosuri;
– produse lactate: lapte integral, lapte degresat, lapte evaporat, lapte condensat, smantana, branza;
– fructe si legume proaspete, congelate sau conservate, fara sosuri, sucuri de fructe, nuci;
– cereale si pseudocereale: amaranth, hrisca, porumb, linte, psyllium, quinoa, orez, soia, tapioca, mei;
– produse de panificatie din faina de porumb, faina de soia, faina de linte, de orez, de hrisca, de mei, de amaranth, de castane;
– paste, noodles si taitei fara gluten;
– pasta de tomate, tahini, gem, miere, sirop de artar, cacao, toate tipurile de otet fara malt, unele sosuri pentru salate, chipsuri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin;
– amidon din porumb, cartofi sau tapioca.
Alimentatia lipsita de gluten trebuie sa fie astfel gandita incat sa indeplineasca necesitatile organismului si sa nu provoace deficiente de minerale si vitamine. Nu e necesar sa adopti o astfel de dieta daca nu prezinti intoleranta la gluten; cel mai bun test este sa renunti pentru 2-3 saptamani la gluten si apoi sa il reintroduci in alimentatia ta. Daca observi schimbari, consulta medicul si fa un test de intoleranta.
Pingback: Ghidul De Sanatate Cereale fara gluten pentru un mic dejun in familie