Scris de Adriana Zaharia
Pentru majoritatea oamenilor dieta consta in principal in consumul de alimente toxice si cu aciditate mare, cum ar fi zaharuri prelucrate, indulcitori artificiali, boabe rafinate, produse din carne si lapte si alimente modificate genetic. Toate acestea combinate cu supraabundenta si o multime de factori dificili (lipsa de odihna, stres etc) duc la senzatia de greutate in organism, la aparitia migrenelor, a starii de nervozitate, a arsurilor la stomac. Excesul de alimente acide poate duce la aparitia diverselor afectiuni, unele cronice si degenerative, sau unele inca necunoscute, pentru care medicina moderna nu are niciun fel de tratament.
Pentru a-ti mentine starea naturala de sanatate a organismului trebuie sa ai un nivel al pH-ului de 7,365. Sangele perfect sanatos este usor alcalin, un pH de 7,0 este neutru, cel care depaseste este alcalin, iar cel aflat sub 7,0 este acid, si poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Atunci cand substantele nutritive necesare pentru a mentine un pH usor alcalin, nu pot fi obtinute din alimentatie, organismul apeleaza la magazinele propii, cum ar fi oase sau tesuturi vitale, fiind mult mai grea detoxifierea si capacitatea de a se repara, facand astfel o persoana mult mai vulnerabila la oboseala si anumite boli.
O sanatate optima este realizata atunci cand alegi sa consumi o cantitate mai mare de alimente alcaline si una mai mica de alimente acide. Majoritatea legumelor si fructelor contin elemente alcaline intr-o proportie destul de mare fata de restul alimentelor. Ti-am pregatit sase grupe de alimente alcaline pe care sa le introduci in mesele zilnice pentru a avea un stil de viata sanatos:
Radacinoasele
Radacinoasele contin multe minerale si vitamine si aduc organismului un plus de energie si o sursa concentrata de substante hranitoare, mai ales pentru persoanele in crestere. Cauta in special ridichii (negre, albe, rosii) dar si sfecla, morcovi, telina, hrean, pastarnac, napi, rutabaga (este asemanatoare napului, dar mult mai bogata in vitamine). Gatite la aburi timp de aproximativ 20 de minute, radacinoasele iti vor oferi o senzatie de satietate.
Legumele crucifere
Legumele din grupa crufiferelor sunt alimentele cu valoare nutritionala mare in care gasesti vitamine, potasiu si fibre naturale. Alege broccoli, conopida, varza, vinete, dovlecei. Trebuie consumate cat mai proaspete, crude sau fierte, pentru a nu-si pierde din proprietati.
Verdeturile
Legumele cu frunze au o insemnatate dietetica si alimentara mare datorita continutului bogat in minerale, enzime, acid folic, dar si vitamina K. Aici includem salata, spanacul, ceapa verde etc. Spanacul este cea mai buna alegere deoarece este o sursa bogata de vitamina K, acid folic, antioxidanti, fitochimicale, fibre, ideale pentru imbunatatirea digestiei si chiar a vederii.
Usturoiul
Usturoiul este un adevarat miracol alimentar, avand un continut important de vitamine, A, B1, B2, C. Consumat in stare naturala, usturoiul previne aparitia bolilor de inima, reduce nivelul de colesterol din sange si scade presiunea arteriala.
Piperul rosu
Piperul Cayenne sau piperul rosu contine enzime esentiale pentru buna functionare a functiei endocrine, acesta fiind in top 5 alimente alcaline. Are un continut ridicat de vitamine si minerale, fiind cunoscut pentru propietatile antibacteriene, beneficiile aduse sistemului optic, dar si a bogatiei in vitamina A si C, doi antioxidanti puternici care impreuna neutralizeaza radicalii liberi.
Lamaia
Lamaia se afla in topul alimentelor alcaline. Este un fruct ce contine flavonoide, substante care detin proprietati cu rol antioxidant si anticancerigen, amelioreaza simptomele cauzate de hiperaciditate si virusuri, precum racela, gripa, tuse, arsuri la stomac. De asemenea, lamaile nu ajuta doar la purificarea sangelui, ci stimuleaza sistemul imunitar, ajutand in detoxifierea organismului si protejarea ficatului.