Rareori consumat si mai putin cunoscut, pitaya este un fruct extrem de nutritiv. Cunoscut si sub numele de fructul dragonului, acesta are forma rotunda sau ovala, coaja rosie sau roz, pulpa dulce si seminte negre.
Foarte popular in centrul si sudul Americii si in Asia (indeosebi in Taiwan, Vietnam, Thailanda si Filipine), pitaya creste in mai multe tipuri de cactus care infloresc doar noaptea, scotand la iveala flori mari si parfumate. Exista trei tipuri de fructul dragonului – cu coaja si pulpa rosie, cu coaja rosie si pulpa alba, cu coaja galbena si pulpa alba -, primul fiind considerat cel mai delicios.
Un fruct de pitaya poate cantari intre 150 si 600 g, insa doar 60% din continut este comestibil. Pentru a te bucura de acesta, cel mai bine este sa consumi pulpa cremoasa cand este rece. Considerat un superaliment, fructul dragonului are o serie de calitati pentru care merita sa-l cauti in supermarket. Iata care sunt acestea, potrivit fitday.com:
Pitaya este sarac in calorii
Daca esti in cautarea unor fructe satioase si delicioase, care sa te ajute sa-ti mentii greutatea sub control, pitaya reprezinta alegerea perfecta. O portie de 100 g de pitaya contine 60 de calorii: 18 calorii din grasimile nesaturate, 8 de proteina si 34 g de carbohidrati. Fructul dragonului nu contine carbohidrati complecsi, astfel incat este foarte usor de decompus de catre organism.
Pitaya nu are colesterol si grasimi saturate
Pitaya nu are colesterol si grasimi saturate astfel ca iti vei gestiona cu usurinta tensiunea arteriala daca il consumi. Semintele acesui fruct sunt bogate in acizi grasi polinesaturati (Omega-3 si Omega-6), care reduc nivelul trigliceridelor si scad riscul tulburarilor cardiovasculare.
Pitaya contine fibre
O portie de 100 g de fructul dragonului include 1 g de fibre, ceea ce te ajuta sa eviti constipatia, sa-ti imbunatatesti sanatatea sistemului digestiv si sa-ti controlezi greutatea.
Pitaya contine vitamine si minerale
Fructul dragonului este o sursa generoasa de vitamina C, continand 9 mg/100 g, ceea ce echivaleaza cu 10% din necesarul zilnic. Consumul acestuia este benefic pentru intarirea sistemului imunitar, ajutand si la vindecarea mai rapida a ranilor si vanatailor.
Mai mult, consumul de pitaya este recomandat pentru evitarea tulburarilor respiratorii cronice (astm bronsic sau tuse). De asemenea, fructul dragonului mai contine vitamina B1, necesara metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea si imbunatatirea apetitului si B3, pentru reducerea nivelului colesterolului. Nu lipsesc nici mineralele; intr-o cantitate de 100 g de pitaya se regasesc 8,8 g de calciu, 36,1 mg de fosfor si 0,65 mg de fier.
Pitaya contine fitoalbumine
Fructul dragonului contine fitoalbumine, care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. In plus, acestea accelereaza eliminarea metalelor grele din organism.
Pitaya este si o sursa de licopen
Licopenul, responsabil pentru culoarea rosie, este si el prezent in pitaya; se crede ca acesta previne cancerul de prostata.
Studiile pe cobaii de laborator au aratat ca fructul dragonului are un impact notabil asupra stresului oxidativ si asupra rigidizarii aortei, ceea ce inseamna ca poate fi benefic si in prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat.
Fiind un fruct, pitaya se digera foarte repede. Poti sa-l consumi ca atare sau sa-l incluzi intr-un smoothie delicios, alaturi de banane, apa de cosos si putin ghimbir, ori intr-o salata de fructe. Profita de proprietatile lui si intareste-ti sistemul imunitar primavara aceasta.
Pingback: Cactus, un fruct de basm | Diversificare.ro
Am mancat o singura data, nu cred ca am avut noroc, cred ca era crud.