Glutenul e o proteina prezenta in boabele de grau, orz si secara. Este acel ingredient care asigura elasticitate aluatului de pizza, fragezime painii si consistenta sosurilor si supelor. Regimul fara gluten este recomandat persoanelor cu afectiuni digestive cronice care au dezvoltat o boala numita celiachia: organismul se apara de gluten prin formarea de anticorpi. Aceasta reactie imuna distruge vilozitatile de la nivelul intestinului, determinand malabsorbtie, adica deficiente nutritionale. Netratate, acestea pot provoca infertilitate, osteoporoza si cancer intestinal.
Produsele fara gluten
Un studiu publicat in 2003 in revista Archives of Internal Medicine arata ca numarul celor diagnosticati cu boala celiaca era de 1 la 133. Iar in Romania exista in anul 2011 peste 30.000 de copii potentiali celiaci. Odata cu inmultirea campaniilor de constientizare si a testelor efectuate, a crescut si numarul persoanelor care se duc la consultatii, iar producatorii alimentari au descoperit astfel o noua piata. In comert exista produse fara gluten care au sigla spicului de grau barat pe ambalaj; le gasesti in magazinele online, in unele farmacii sau supermarketuri.
O alta problema cu care se confrunta specialistii este sensibilitatea la gluten non-celiaca − pacientul prezinta simptome similare bolii celiace precum crampe abdominale, diaree si balonare, insa la nivelul intestinului nu apar leziuni; in plus, la efectuarea testelor de sange sau la biopsia intestinala se obtin rezultate negative sau neconcludente. Singura modalitate de a confirma diagnosticul este dieta prin eliminarea completa a glutenului si observatia simptomelor inainte si dupa renuntarea la gluten.
Semne ca ai sensibilitate la gluten
Se estimeaza ca mai mult de 2,5 milioane de persoane sufera de boala celiaca la nivel mondial, insa doar 150.000 au fost diagnosticate. Explicatia? Exista posibilitatea sa nu prezinti simptome un timp indelungat sau daca ai anumite semnalmente, acestea sa fie atribuite altor probleme medicale. Daca te afli intr-o astfel de situatie, consulta un specialist inainte de a exclude glutenul din dieta, pentru a nu afecta rezultatul testului.
Iata cateva dintre simptomele bolii celiace:
Diaree cronica sau constipatie
Dureri abdominale si balonare
Pierdere in greutate nemotivata
Anemie
Oboseala
Depresie
Dureri articulare