Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Statelor Unite a ales quinoa – alimentul anului 2013. Desi este mai putin populara, quinoa a fost denumita de incasi “mama tuturor cerealelor” si era considerata “hrana pentru indieni”. Originara din America de Sud, a fost adusa in Europa de colonistii spanioli. Cu toate ca este tratata ca o cereala, fiind preparata la fel ca orezul sau orzul, aceasta se inrudeste cu plante verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elvetian.
Quinoa este un aliment nemaipomenit atat pentru vegetarieni si vegani, dar si pentru cei care opteaza pentru o dieta sanatoasa. Ea a fost inclusa in seria superalimentelor, alaturi de alge, seminte de in, germeni, aloe vera. Dar care sunt caracteristicle care fac quinoa atat de valoroasa din punct de vedere nutritional?
Contine toti aminoacizii esentiali cunoscuti
Denumita si “cereala care bate carnea”, quinoa contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, care se regasesc foarte rar in proteina vegetala. Nivelul sau proteic este mai ridicat decat cel al multor tipuri de carne, fiind mai usor de digerat decat proteina animala. Avand un continut foarte scazut de grasime, nu produce colesterol, prevenind astfel formarea placilor de aterom si reducand riscul de atac de cord. Asadar, inlocuieste carnea cu aceste boabe pentru a-ti detoxifia organismul si pentru a scapa de kilogramele in plus.
Este o sursa bogata de vitamine si minerale
Quinoa contine fier si magneziu, minerale care scad riscul de hipertensiune arteriala. De asemenea, acestea te ajuta sa fii energica, intarind sistemul imunitar. Fiind o sursa de vitamina B2, quinoa contribuie la imbunatatirea metabolismului energic si accelereaza arderea grasimilor. Quinoa este o sursa foarte buna de calciu, asimilat mai usor de organism decat cel din lapte. Mai contine potasiu, necesar pentru buna functionare a celulelor, zinc, benefic in procesele de regenerare si lizina, un aminoacid esential care favorizeaza dezvoltarea si repararea tesuturilor.
Nu contine gluten
Fiind o pseudocereala, quinoa nu contine gluten, putand fi consumata si de cei care sufera de boala celiaca. Tot din aceasta cauza nu are potential alergen. Opteaza pentru acest aliment daca esti nevoita sa excluzi glutenul din dieta ta.
Te ajuta sa slabesti
Quinoa este recomandata pentru detoxifierea organismului deoarece contine de doua ori mai multe fibre decat alte cereale. 100 gr de quinoa nefiarta contine 368 de calorii, 64 gr carbohidrati, 7 gr fibre, 14 gr proteine. In plus, este mult mai satioasa decat orezul.
Se gateste usor si este gustoasa
Exista mai multe tipuri de quinoa, insa cea mai cunoscuta este cea quinoa alba. Are un usor gust de nuca si capata o textura pufoasa cand este fiarta, marindu-si volumul de aproape 4 ori. Quinoa rosie are o aroma mai puternica de nuca, iar quinoa neagra este mai crocanta.
De obicei, quinoa se fierbe, iar timpul de preparare este mai scurt decat cel al altor cereale (10-15 minute). Fierbe la foc mic o cana de quinoa cu o cana si jumtate de apa, iar cand e gata adauga putina sare, ulei si suc de lamaie. Pune langa acest pilaf niste legume fierte sau la preparate la gratar si vei avea o masa gustoasa si sanatoasa.
Hidrateaza quinoa in supa de legume calduta si apoi adaug-o intr-o salata cu rosii, telina si merisoare sau incearca cateva deserturi cu acest aliment. Si Cori Gramescu, celebra antrenoare de fitness de la Lady Fit Gym obisnuieste sa consume des quinoa; Vezi AICI reteta ei de quinoa cu legume. De asemenea, Ligia Pop, raw food chef, recomanda consumul de quinoa; vezi AICI salata ei cu quinoa.
Quinoa poate fi cumparata din plafar, de la raioanele cu alimente bio sau online pe site-ul rawveganmall.ro. Este recomandat sa o clatesti inainte de gatire pentru ca are un gust usor amar.
Te-am convins sa consumi quinoa? Daca ai incercat-o deja, impartaseste-ne retetele tale.